2 Augustus, Almograve – Porto Covo 30 km

 

 Het bed tegenover de Resto

Het bed tegenover de Resto

 

Irrigatiekanalen

Irrigatiekanalen

De snelweg werd al gauw weer gevolgd en het zou voorlopig ook niet beter worden. Wat na al dit asfalt opvalt, is de vreemde gewoonte van de Portugezen alles op straat te gooien! Lege flessen, vooral plastic, sigarettendoosjes, en vreemd maar waar, zeer geregeld samengebonden pamperluierpakjes, die ze waarschijnlijk zo uit het raam flikkeren! Ook de vele dode katten en honden laten ze gewoon liggen. Portugezen hebben rare kantjes begin ik steeds meer te merken.

Irrigatiekanalen zie je hier geregeld. In deze zo gortdroge omgeving, waar de grond uit schraal zand lijkt te bestaan, zou anders weinig groeien. Deze techniek is nog door de muzelmannen achtergelaten. Overal liggen kalebassen op uitgedroogde stukken land. Het regent alleen ’s winters! Gelukkig hebben ze overal Albufeiras en Barragems (stuwmeren) voor de zomer.

Bij het maken van de foto verlies ik mijn leesbrilletje, wat voor de kleine lettertjes een gevoelig verlies is. Om mijn nek hangen teveel touwtjes: Hang portemonnee, brilletje en fototoestel. De hangportemonnee hangt altijd achter het T-shirt voor de veiligheid. Het daggeld zit in een van de diepe zakken van de wandelbroek met een apart pasje. Zo zit je nooit zonder, ook niet bij verlies! Toen het touwtje van de hangportemonnee los bleek te zitten, zat deze nog achter het hemd en kon weer gerepareerd worden, niets aan de hand!

 Vila Nova de Milfontes1

Vila Nova de Milfontes (1)

 

Vila Nova de Milfontes2

Vila Nova de Milfontes (2)

De Río Mira komt uit bij Vila Nova de Milfontes, wat schilderachtige doorkijkjes naar zee oplevert. Het betekent zoiets als de nieuwe stad van duizend fonteinen.

Iets verderop kan afgebogen worden naar Porto Covo om weer dichter bij de zee te komen. Duidelijk is me wel geworden dat ze hier van Pelgrims echt geen weet hebben. Je wordt toch als redelijk vreemd wezen beschouwd. Tegen de zon is toch maar de legionairspet opgezet. De zon brandt er ongenadig op los en omdat je noordwaarts loopt steeds op dezelfde plekken. Elke avond smeer ik er crème op.

 

Voor Porto Covo langs de Carretera

Voor Porto Covo langs de Carretera (1)

Voor Porto Covo langs de Carretera

Voor Porto Covo langs de Carretera (2)

Ook vandaag weer regelmatig als gekken razende Portugezen. Het is zondag maar vakantietijd zodat het drukker dan normaal is. Het blijkt toch weer verder weg dan gedacht en het is al eind van de middag als Porto Covo wordt ingelopen. Er is een Pensâo waar een bed met gedeelde badkamer volgens de Senhora nog 35 Euro moet kosten. Er is niets anders, dus moet het maar. Het blijkt echt een wat overgewaardeerde vakantie badplaatsje te zijn volgens Nederlandse normen van zo’n 40 jaar geleden.

Een ouder echtpaar blijkt mede-eigenaar te zijn van het Pensâo, nadat hun schoonmoeder pas overleden was. Hij spreekt Duits na 15 jaar in Bremen gewerkt te hebben.

Met deze Rogenio Antonio die in het naburige Sines woont het plaatsje bekeken en een pilsje gedronken bij restaurant La Bella Vita. De man geeft aan dat alles in 2 maanden verdiend moet worden, want na de 25e augustus was het gebeurd. En de kosten gaan gewoon door.
Dit jaar is een moeilijk jaar omdat het toerisme wel 40% minder is dan anders. La Bella Vita wordt door een Nederlandse geëxploiteerd en hier wordt ook een stempel verkregen voor het Credential.
(Een stempel heet geen Sello, maar Carimba!)

Porto Covo een wat overgewaardeerd toeristen plaatsje (1)

Porto Covo een wat overgewaardeerd toeristen plaatsje (2)

Tussen de toeristen scharrelen sjofele oude mensen op blote voeten.
Volgens Rogenio is dit uit pure armoede. Ze hebben maar 5 Euro per dag te besteden, net genoeg voor een visje en eten uit eigen tuin.
Van de oude vissersvloot is nog één bootje over. Porto Covo heeft een geweldig mooi gelegen natuurlijke inham waar de haven is met nu vooral pleziervaartuigen.

Oceaan naar het zuiden

Oceaan naar het zuiden

 

Natuurlijke haven Porto Covo

Natuurlijke haven Porto Covo

’s Avonds eet ik op een terrasje in de hoofdstraat, waar het gezellig druk is. Naast mij zitten een paar Portugezen geanimeerd te praten.
Ik versta er toch wel het nodige van. Dan blijkt een van hen in Hilversum te wonen. Goh leuk, en bevalt dit dan, kom je hier vandaan en wat doe je in Nederland? Eerst zei hij dat het niet altijd beviel, waarna de stemming ineens omsloeg en hij agressief constateerde dat ik onbehoorlijke vragen stelde. Hoewel ik aangaf dit uit pure belangstelling te doen was hij niet te stoppen. Dit ging zover dat hij wel op de vuist wilde! Ik was nog zo onverstandig te constateren dat hij wel knap gefrustreerd moest zijn en schoof achteruit. De mede Portugezen waren zeer verbaasd maar zeiden niets. Achteraf denk ik dat hij in Nederland in een afhankelijke positie verkeerde (misschien uitkering?) en mij misschien voor een controleur aanzag.

In het Pensâo werd beroerd geslapen, omdat mijn ingewanden opspeelden. Waarschijnlijk verkeerde vis in het avondmenu. Gelukkig bleef het bij een paar keer bezoek aan het toilet. Porto Covo was duidelijk niet mijn plaatsje. Ondanks alles was ik 135 km opgeschoten!

 

tab