11 Augustus, Santarém – Golegâ  30 km


Bij het slapen zit ook een goed ontbijt zodat verkwikt op pad gegaan wordt. Zoals het gisteren omhoog ging gaat het nu weer de berg af.
Dat zorgt voor mooie doorkijkjes op de Tejo.

Miradouro op de Tejo

Miradouro op de Tejo

 

Ribeira de Santarém

Ribeira de Santarém

Vanaf hier missen we de blauwe pijlen naar Fátima en moeten we het doen met de gele pijlen, die toch wel regelmatig aangegeven zijn.

 

☼  Fátima Bedevaartsoord

.

Santuario de Nuestra Señora de Fátima

Bedevaartsoord n.a.v. de verschijningen van de Maagd Maria in 1917 aan 3 herderskinderen. Het baarde veel opzien omdat dit gepaard ging met “voorverschijningen” door een Engel en uiteindelijk 6 verschijningen door een zwevende Maagd Maria boven een steeneik.
Bij elke verschijning kwam de boodschap dat meer gebeden en boete gedaan moest worden. Een vreemd zonnewonder werd door duizenden mensen waargenomen. 2 van de herderskinderen overlijden enige jaren later. Lucia de overlevende wordt in een Jezuïetenklooster geplaatst en later in een Karmelietenklooster in Spanje (Analoog aan Bernadette in Lourdes die in een klooster aan de Loire werd ondergebracht!).

De verschijningen werden door de autoriteiten in twijfel getrokken (Men sprak van de komedie van Cova da Iria).  Na 1930 was de volksdevotie niet tegen te houden en werd het door de Kerk (net als Lourdes) ingebed.

Lucia heeft 3 geheimen van Fatima doorgekregen:

  1. Beschrijving van de hel
  2. Opkomst en ondergang van Rusland
  3. Aanslag op de Paus

Toen in 1981 Paus Johannes Paulus II slachtoffer werd van een aanslag en het derde geheim hierna pas bekend werd, was deze er van overtuigd dat de Maagd Maria hem het leven had gered. De kogel die net langs de aorta insloeg is geplaatst in de kroon op het Maria beeld in Fátima.

Maria van Fatima title=

 In 1982 – ’91 en 2000 bezocht deze Paus Fátima, terwijl de tegenwoordige Paus Benedictus XVI volgend jaar komt. De verschijningen worden wel verklaard uit oud volksgeloof in midden Portugal, met wortels in de Islamitische cultuur, waarbij regelmatig verschijningen plaatsvonden.

De Portugese devotie gaat zover dat de laatste km kruipend op de knieën afgelegd wordt als boetedoening.
Dit was mede de reden hier weg te blijven. Je voelt je toch een soort voyeur bij dit alles.

 Middeleeuwse brug over Río Alcorse

Middeleeuwse brug over Río Alcorse

 

Weer vloedland van de Tejo

Weer vloedland van de Tejo

Het gaat zeker 10 km over vlak vloedland van de Tejo, vaak over echte paadjes. Gelukkig veel druivenvelden waardoor het leuk groen is. In Vale de Figueira ben je al 11 km op weg en wordt een mooi gelegen restaurantje opgezocht aan de markt. Het is al aardig warm en een Canega met een broodje gaat er goed in.

De Portugezen keuvelen gezellig om je heen. Met een paar woorden Spaans kun je het hier aardig redden, vooral als je de er op lijkende Portugese variant gebruikt! In het Castiliaans (officieel Spaans) worden veel buigingen gebruikt die hier weggelaten worden zoals: Fuente = Fonte (Fontijntje/bron), Puente = Ponte (brug), Cien =Cem (honderd) enz.
De Portugezen beweren meer de oorsprong van de Iberische taal in stand te hebben gehouden (en dus ook de Galiciërs!). Dit komt vooral omdat Spanje 350 jaar langer overheerst zijn (gedeeltelijk) door de Moren.  De reden dat zij ca. 2000 Moorse woorden in hun taal hebben, tegen Portugezen “slechts” 600. Mooi voorbeeld is het woord “Abuelos” = Grootouders = typisch Arabisch.
Ook de “harde” J = Chotta bij Juan enz., is van Moorse oorsprong en spreken zij niet uit. Joâo  is gewoon Sjoaung!
Als je op Pelgrimage naar Santiago gaat zijn een paar woorden Spaans aan te bevelen, hoewel iedereen, ook zonder, er al duizenden jaren aankomt!

  Fonte in Vale de Figueira

Fonte in Vale de Figueira

 

Heuvelland

Heuvelland

Het dorp uit loop je langs de plaatselijke waterput, waar vroeger met een mechanisme water geput kon worden. Waarschijnlijk mis ik hier een pijl en volg dan maar de Carretera. Al gauw wordt het zelfs wat heuvelachtig, wat toch wel een aardige afwisseling is. De weg is niet zo druk zodat lekker rustig gelopen kan worden. Zo langzamerhand wordt het wel steeds warmer. Het is nu na 13:00 uur, dan slaat de hitte ongenadig toe en vandaag toch zeker wel. In het eerstvolgende dorp ben ik dan ook gedwongen een Gassolina extra achterover te slaan!

Aardige kerkjes 

Aardige kerkjes 

 

Locomovel

Locomovel

 

Azinhaga is een grotere plaats. Op een rotonde staat een Locomovel als een soort monument opgesteld. Het is een oude stoommachine waarmee landbouwwerktuigen aangedreven werden. Toch wel minimaal uit begin 1900.

Capela do Espirito Santo

Capela do Espirito Santo

 

Weinig opsmuk

Weinig opsmuk

Het kapelletje do Espirito Santo (van de heilige geest) stamt al uit de veertiende eeuw en had zelfs een Pelgrims hospitaal vroeger.
Toch is goed te zien dat het een arme streek was. De kapelletjes hebben weinig opsmuk en zijn puur functioneel gebouwd.

Weer Carretera

Weer Carretera

 

Uitgedroogde waterplassen bij Golegâ

Uitgedroogde waterplassen bij Golegâ

Het is nu doordouwen vooral langs de Carretera, waarbij verschillende Quintas gepasseerd worden. Volgens de borden zijn ze beroemd om hun speciale paarden. De voeten zijn alarmerend gevoelig als eindelijk een half opgedroogd meer opduikt net voor Golegâ. Op een pick nick plaats zijn houten tafels waar even languit gestrekt gelegen kan worden. De hitte is stikkend!

Igreja Matriz Nuestra Senora

Igreja Matriz Nuestra Senora

 

Stadspleintje Golegâda Conceiçao

Stadspleintje Golegâda Conceiçao

Het blijkt een rustig maar aardig plaatsje te zijn. Aan het centrale pleintje, Plaza Marquês de Pombal, ligt het belangrijkste Café waar de dorst opnieuw, maar niet geheel, gelest wordt. Bovendien blijken hier, hoe on Portugees, een paar Pudos (sigaartjes) te krijgen.
De kerk de Igreja Matriz Nuestra Senhora da Conceiçao heeft mooie in Manueline stijl gedraaide ornamenten, waar de Moorse invloed uit blijkt.

Gelukkig blijken de Bombeiros Voluntários hier gastvrij en de matras is snel betrokken. De douches zijn perfect waardoor na de wasjes het plaatsje al snel verkend wordt. Susanne is ook gearriveerd en zowaar Rafael die ik al in Lissabon als eerste Pelgrim bij de kathedraal gezien had. Susanne had in Santarém bij de Santa Casa da Misericórdia geslapen, met ook Alfonso die aan komt hinken.
Dit is een bejaarden - en behoeftigen centrum waar Pelgrims liefdevol worden ontvangen.

Met zijn allen zitten we dicht bij de Bombeiros op een heerlijk terrasje voor ongelofelijk weinig geld perfect te eten en door te zakken. Alfonso heeft vandaag hele stukken gelift en zoveel last van blaren dat hij moet stoppen (gestart in Lisboa = 4e dag!). Als Spanjaard wil hij naar zijn Portugese vriendin in Coimbra. Hij slaapt nu bij het Café verderop voor 40 Euro. Rafael geeft ook aan het nog niet te weten maar dat blijkt later mee te vallen. Het is geweldig gezellig zo voor het eerst met medepelgrims. Overdag drink ik in verhouding weinig, zodat ’s avonds een soort uitgestelde dorstprikkel zich laat gelden. Nadat de kameel weer enigszins verzadigd was, is het bij de Bombeiros prima slapen na 408 km!

 

tab