13 Augustus, Tomar – Alvaiázere 32 km


Als het net licht wordt is het zaak op te staan. De Iberiërs noemen deze tijd de Madrugada. Nu zo snel mogelijk tanden poetsen en verdwijnen, voordat de Fransen alles in beslag nemen. Gelukkig zijn ze niet zo snel. Om de route op te pakken wordt een overbodige slinger gemaakt over de verschillende bruggen, waarna weer bij de Bombeiros wordt uitgekomen, dat schiet op! De afslag naar Ponte de Peniche ligt knap verstopt maar van daar begint meteen de natuur op een overweldigende wijze.

 

Ponte de Peniche

Ponte de Peniche

 

Zelfs rivierarmpjes

Zelfs rivierarmpjes

Er loopt zelfs een rivierarm wat tot nu toe werkelijk uitzonderlijk is. Zou het langzamerhand iets minder dor worden?
Merkbaar is de verandering van het landschap. Plotseling moet behoorlijk straf geklommen worden. Doorkijkjes laten een bergachtige omgeving met mooie dorpjes zien.

Bergachtige omgeving  

Bergachtige omgeving

 

Calvinos

Calvinos

Calvinos ligt al 11 km verder waar de eerste eenzame bar staat die gelukkig open is. De warmte is zelfs om 10:30 uur al goed merkbaar, wat moet dat wel niet worden vandaag? Het broodje kaas (Sandes) bestaat uit grof en hard gesneden brood met een extra colaatje.

 

Al gauw blijkt de route behoorlijk eenzaam en verlaten zonder cafeetjes. Toch zijn er wel bronnetjes langs de weg zodat voldoende fris water kan worden ingenomen.

Fonte de Sâo António

Fonte de Sâo António

Châos de Eiras

Châos de Eiras
         
Bovendien willen de bewoners in de spaarzame gehuchtjes je best wel aan water helpen. Door de Châos de Eiras gaat het over een behoorlijke helling begroeid met een Eucalyptusbos. Steeds gaat het bergop en af waarbij de pijlen niet altijd even duidelijk zijn. De hoogte is toch nog 310 m.

Als linksaf gebogen wordt bij Portela de Vila Verde kom ik op de Carretera de N-110. Dit is wel niet de juiste route, maar wel met een prima Café, waar een Gasolina sissend naar binnen wordt gegoten!

Eenzame vergezichten  

Eenzame vergezichten

De Carretera een stuk volgen

De Carretera een stuk volgen

 

Na 3 km moet al weer links worden gebogen op een kleiner asfaltweggetje waar bijna geen verkeer is. Achter mij hoor ik voetstappen en al gauw passeert Rafael de Spaanse Pelgrim.
Samen lopen we verder door de verschillende dorpen, die schilderachtig zijn, maar waar geen open bar is te bespeuren.

De hitte slaat nu ongenadig toe en het lijkt wel of we in de tropen zitten op een barre plek. Rafael heeft verschrikkelijk last van zijn blaren en sleept zich voort. Zo nu en dan voel ik zelfs een pijntje in de borst. In deze hitte lopen kan nooit gezond zijn!

Wasplaats met bron

Wasplaats met bron

 

Zaal van de Bombeiros met één matras!

Zaal van de Bombeiros met één matras!

Eindelijk is in de verte Alvaiázere te zien, maar de weg loopt met een grote bocht zodat er geen einde aan lijkt te komen. Vooruitlopend ligt een Restaurant aan een opgebroken weg, een eind voor de kern, waar vlug een Canega wordt genomen. Slapen is mogelijk maar wel voor 25 Euro. Te duur zeg ik tegen de eigenaar, die nogal pissig reageert. Naderhand strijkt Rafael hier neer en krijgt de volle laag.

Bij het volgende Restaurant zit een jong stelletje, die ex Pelgrims zijn, waarmee ik aan de praat kom. Ze overwegen een refugio te openen, waar Pelgrims naar Santiago en Fátima kunnen overnachten.
Dat zou dan de eerste zijn, voorlopig laat deze voorziening nog wel even op zich wachten.

De Bombeiros Voluntários zitten aan de andere kant van het dorp in een dal. Rafael en Susanne zijn er al en we zijn gelukkig welkom.
Er is slechts een matras, waarbij Susanne zo vriendelijk is deze aan te bieden. Maar dat is te gek, zodat het matje weer uitgerold wordt.
Om te eten moeten we terug naar het dorp klimmen met als enige mogelijkheid het Restaurantje met de enigszins kwade eigenaar. Gelukkig is die ontdooid en wordt lekker gegeten.
De warmte is verklaarbaar doordat woestijnlucht vanuit Afrika zorgt voor een hittegolf met een verstikkende temperatuur.
In de benauwde zaal van de Bombeiros wordt toch nog redelijk geslapen na 470 km!

 

tab