19 Augustus, Águeda – Oliveira de Azeméis 37 km


De normale bewoners liggen nog in diepe ruste als we om 7:30 uur vertrekken. Inpakken zoveel mogelijk op de gang en vooral niets laten liggen. Een Pelgrim moet erin geoefend zijn niets te laten slingeren en alles compact te houden anders wordt veel vergeten.

Typische wijnopslagtanks

Typische wijnopslagtanks

 

Heuvelachtiger

Heuvelachtiger

Naar beneden langs de Río Águeda gaat het een tijdje. Daarna een veel heuvelachtiger maar mooi gebied in. Weer is de lucht grauw maar intussen weten we dat het tegen 11:00 uur opentrekt en een hete dag wacht.

 

.


Dagtraject 12-13-14 (11-12-13 op kaartje)

 

Het is behoorlijk dicht bevolkt waardoor de dorpjes zich aaneen rijgen. De tegenstellingen zijn groot. Prachtige landhuizen worden afgewisseld door vervallen villa’s, die ooit bewoond waren door Brasileiros; teruggekeerde kolonialen die fortuin gemaakt hadden.
Vervallen villa’s

Vervallen villa’s

 

Ponte de Marnel

Ponte de Marnel

We komen over de Ponte de Marnel. De oude Romeinse brug dateert al uit de 2e Eeuw en was onderdeel van de oorspronkelijke Romeinse weg no XVI (16) richting Porto. De brug wordt gerestaureerd en tussen de hopen zand zoeken wij de weg. Deze Romeinse weg zullen we veel volgen, alleen ligt er nu meestal asfalt over heen.

Río Vouga

Río Vouga

 

Welvarend en kleurrijk

Welvarend en kleurrijk

 

Nog meer bruggen volgen over de Río Vouga. Er is duidelijk meer water in deze streken.

Door een Eucalyptus bos gaat het met nog kleine boompjes. Gelukkig staan op de kruispunten duidelijke gele pijltjes.

Duidelijke pijltjes 

Duidelijke pijltjes 

 

Mercado in Albergaria-A-Velha

Mercado in Albergaria-A-Velha

 

Albergaria-A-Velha is een behoorlijke plaats en eigenlijk na 17 km het einde van het dagtraject in het Engelse routeboek, maar we willen na een terrasje gepakt te hebben nog verder. De overdekte markt wordt druk bezocht. Dit is zo’n wezenlijk onderdeel van de cultuur, dat de namen van de week ernaar genoemd zijn! Maandag = Segunda-feira, Dinsdag = Terça-feira, Woensdag = Quarta-feira, Donderdag = Quinta-feira, Vrijdag = Sexta-feira. Alleen Sábado en Domingo zijn herkenbaar (Feira is marktdag).

Weer de plaag: Basura 

Weer de plaag: Basura 

 

Overal een heerlijk Menu del Dia

Overal een heerlijk Menu del Dia

 We lopen door een mooi bosgebied met een speciale kerk op het hoogste punt; Nossa Senhora do Socorro (hulp). Volgens zeggen worden hier ook Pelgrims opgevangen, maar wij lopen door.

De bossen worden jammer genoeg weer regelmatig als stortplaats gebruikt; de nationale plaag van Portugal. In Albergaria-A-Nova lopen we langs een uitnodigende Restaurant, met ervoor een niet meer gebruikte kruidenierswinkel; zo uit de jaren ’30. Maar het belangrijkste; het Menu del Dia is weer perfect!

Veel rustige asfaltweggetjes 

 Veel rustige asfaltweggetjes 

 

Weelderige bloemenpracht

Weelderige bloemenpracht

Goed eten geeft altijd extra kracht en helpt bij de inspanning die geleverd moet worden voor het laatste stuk.

Het is onbewolkt, windstil en behoorlijk warm, zeker boven de 35° C, waardoor de kilometers zich behoorlijk laten gelden. Vooral ook door de Portugese keitjes, die zo hobbelig zijn dat de vermoeide en daardoor pijnlijke voeten extra belast worden.

Ongenadig heet 

Ongenadig heet

 

Oliveira de Azeméis op een berg

Oliveira de Azeméis op een berg

Een paar kilometer voor het eindpunt komen we over een Romeinse brug, geplaveid met deze keitjes, met de mooie naam: Senhor Ponte da Ponte no Caminho de Santiago! Nu we noordelijker komen wordt Santiago steeds meer een factor van belang.

Senhor Ponte da Ponte no Caminho de Santiago!

Senhor Ponte da Ponte no Caminho de Santiago!

 

Kerk San Miguel

Kerk San Miguel

Het laatste gedeelte naar Oliveira de Azeméisgaat bloedsteil omhoog, doornat en uitgewoond kom ik boven aan. We hebben toch 37 km vandaag gedaan! Iets verderop zit Rafa al op een terrasje te grijnzen achter een pilsje, waar snel bij aangeschoven wordt voor ook een Gasolina.

Bij de Bombeiros zijn we welkom in de vergaderzaal en kunnen slapen op dubbele matrassen die op het toneel liggen. Ze hebben een Cantina en van het Internet mag gratis gebruikt worden gemaakt.

Matrassen in de vergaderzaal

Matrassen in de vergaderzaal

 

Bombeiros Voluntários Oliveira de Azeméis

Bombeiros Voluntários Oliveira de Azeméis

 

Ze liggen net tegenover de kerk van San Miguel, een mooi voorbeeld van oude Portugese bouwkunst. Wat echt opvalt, is dat na 20:00 uur bijna niemand meer op straat is. Hoe anders is dit in Spanje waar dan het leven pas begint. We krijgen nog wat kip van een aardige jongen in een soort cafetaria. Als we het podium opzoeken ligt de matras prima en zijn we 623 km ver gekomen!

 

tab