30 Augustus – 1 September. De terugreis


Het opstaan is wat later dan normaal nu we er zijn. Het is vandaag zondag. Beneden bij de Bar nemen we een Café con Leche met een broodje en je bent weer helemaal opgeknapt. Ik wil op tijd naar het station om de terugreis te boeken. De trein vertrekt altijd ’s morgens om 9:00 uur en is wel comfortabel. Het station is een klein half uur lopen waar blijkt dat de eerste 2 dagen al uitverkocht zijn. Dan maar geen treinreis terug. Op naar het busstation, weer een half uur vlot lopen terug. De bussen vertrekken altijd op maandag, woensdag en vrijdag. De volgende dag kan ik al mee. Nog langer hangen dan noodzakelijk trekt me niet dus boek ik voor de volgende ochtend op maandag om 11:00 uur. Het ritje naar Duisburg kost 140 Euro net als vorig jaar. Van daaruit pak ik de trein naar Emmerich waar ik wel afgehaald word (vliegen kan ook via Ryan Air maar dit heeft niet mijn voorkeur).

Zo dat is geregeld. Nu terug naar La Campana om bij te komen en natuurlijk de stad zien. Het Pelgrimsbureau moet ook nog bezocht worden voor de Compostela. Dit ligt bij de Praza das Praterías aan de Rúa do Vilar.

Pelgrimsbureau

Pelgrimsbureau

Het lukt me de Compostela snel te verkrijgen. Let op; wel aangeven dat je een religieuze Pelgrim bent (Ze vragen naar je motivatie)! Anders krijg je een substituut en niet de “echte” in het Latijns
(Zie eerdere beschrijvingen bij Ruta del Norte)! Doe dit vroeg of laat want rijen Pelgrims zijn u anders voor.

.

De Compostela

 

.
Praza Quintana met heilige poort

In 2010 is het een heilig jaar (Año Santo), d.w.z. dat de naamdag van Santiago op zondag valt. Dan wordt het helemaal een gekkenhuis in Santiago, vooral door de bussen met Spaanse dagjesmensen, die allemaal via de speciale heilige Poort, die alleen dan open gaat, op de Praza Quintana naar binnen willen. Waarschijnlijk speelt dan de “Jaz man”, verkleed als Al Jolsen zijn liedjes en maakt het wachten korter!

Heilige Poort

Heilige Poort (Puerta Santa)

 

Ook de kerk zelf is steeds boordevol. Houd er rekening mee dat de Caminos ook extra druk kunnen zijn en daarmee de kans op een bed kleiner! Vooral voor de laatste paar honderd kilometer, hier stappen veel Pelgrims in, is dat wel haast zeker. Alleen in het voor - en naseizoen, voordat de scholieren en studenten komen, kan probleemloos overnacht worden. Dus niet in juli en augustus!

Op de Praza Obradoiro is het lekker zitten op de stenen banken aan de zijkant in het zonnetje. Ik kom zelfs Suzanne de Spaanse Pelgrima nog tegen, die we na Alvaiázere kwijt geraakt waren. Ze was net iets eerder binnen dan wij.

Cathedral

Cathedral

De indrukwekkende Cathedral voor je en het gedoe van de mensen om je heen, lekker op je in laten werken. Het is de 5e keer van aankomst in Santiago en toch blijft het indrukwekkend. De laatste jaren lopen steeds meer pelgrims door tot Finisterre. Dit kost 3 dagen extra maar geeft mij geen extra gevoel. Het is het uitstellen van de aankomst (De meesten gaan hierna terug met de bus naar Santiago).

Na 2 x de Camino Francès in 1998 en 2006/2008 met 819 km, De Via de la Plata in 2007 met 1030 km, De Ruta del Norte in 2008 met 900 km, nu de Caminho Português met 919 km, zijn wel vergelijkingen te maken.

.
Terugkijkend kunnen conclusies getrokken worden: De Camino Francès moet iedereen doen. Dit is de basis route met al zijn geschiedenis en legenden, steden, Cathedralen, bekende omschrijvingen en de vele pelgrims.

De Via de la Plata is een harde maar geweldig mooie route voor de gevorderde Pelgrim.

De Ruta del Norte is de oudste route. Landschappelijk met zijn oceaan en baaien overweldigend. Het pelgrimsgevoel is hier wat minder.

En dan de Caminho Português die eigenlijk in 3 delen:
a) vanaf Cabo Vicente – Lisboa: bar, hard zonder infrastructuur en eigenlijk ongeschikt voor Pelgrimeren is.
b) Lisboa – Porto: zeer beperkte infrastructuur en hard in aanvang, naar het Noorden toe steeds mooier wordend.
c) Porto – Santiago: met prima infrastructuur, mooie omgeving en voorzieningen

Het Pelgrimgevoel is op de CP in het zuiden niet aanwezig (men kent Santiago niet, alleen Fátima!), in het Noorden wordt het snel beter.

H

Deze route is als totaal toch wel als hard te omschrijven. Het pelgrimsgevoel was vooral minder doordat weinig Pelgrims ontmoet worden, wat met al de verhalen en delen van ervaringen het leuke van de tocht is. Als alleen het laatste traject, Porto – Santiago, gelopen wordt merk je dat niet zo. Voor de meeste Pelgrims is het traject van 245 km wel wat kort (Voor korte vakanties?).

Terug bij Josefina heeft Rafa Spaanse vriendinnen op bezoek, die een stuk de Camino Francès gelopen hebben. Eén is zwaar gebeten door Chinches of Pulgas (vlooien). Ze zit onder de bultjes met rode kopjes en bezoekt zelfs een dokter. Een plaag langs de route, maar een pelgrim moet nu eenmaal lijden!

Praza

Praza da Inmaculada

’s Avonds klinkt na de voortdurende Gaita muziek opwekkender klanken vanaf het Praza da Inmaculata. Dit is de onderdoorgang naar de Praza Obradoiro. Hier zijn 2 tenoren bezig met begeleiding uit boxjes aria’s te zingen. Dit klinkt geweldig onder de arcaden die als een soort klankbord werken.

.

Teruglopend over het Praza de Azerbachería gaat het langs het oude klooster van San Martiño Pinarío naar Josefina. Over Compostela is zoveel te schrijven vooral ook over de omgeving van de Cathedral. In de eerdere beschrijvingen is hier veel over te vinden.

Terug op de kamer wordt nu de rugzak klaargemaakt voor de terugreis. Wat frisdrank voor onderweg en bij Dona Josefina een Omelet Francès besteld voor morgenvroeg om mee te nemen.

De volgende ochtend alle tijd om weg te komen. Van Rafa die pas tegen de avond teruggaat afscheid genomen en op naar het busstation, dat makkelijk te vinden is. De terugreis die van 11:00 uur ’s ochtends duurt tot de volgende avond 20:15 uur in Emmerich gaat voorspoedig (wel lang). Kinderen en kleinkinderen staan klaar om mij af te halen en Loes verwent mij met lekker eten. De dagen hierna bijkomen van de busreis en langzamerhand het normale leven weer op zien te pakken. Gelukkig is het een mooi najaar.
familie

 

.

Zeker is; als volgend jaar alles naar wens verloopt en vooral de gezondheid blijft, de volgende tocht naar Santiago al weer op de rol staat, misschien ditmaal met de fiets, want je weet:

Wie eenmaal aangestoken is door dit virus laat het nooit meer los!

. 

Als uw interesse is gewekt, is het mogelijk een lezing te laten verzorgen. Na overleg worden, in de beschikbare tijd, de voor u meest belangrijke zaken toegelicht met behulp van Power Point met foto’s.

.         Neem hiertoe contact op met e-mail            .
helmut-brouwer@planet.nl