1-6 Juli, Santiago


Waar de Pelgrims allemaal vandaan komen is een raadsel. Op de boulevard voor de haven is een drukte van belang met Pelgrims die op de bus wachten welke om 7;30 uur naar Santiago vertrekt. Natuurlijk wordt dit dik na achten; Spaanse tijd. Voor € 7,80 worden we keurig om 11:00 uur op het busstation afgezet (Waar rijd je bijna 100 km voor dit bedrag?).

DSCN2627
Wachten op de bus (Foto Ernesto)

De weg loopt langs La Campana waar met Ernesto bij Doña Josefina koffie gedronken wordt. Vandaag en morgen trek ik bij haar in. Als Loes dinsdag komt, moet wat anders gezocht worden omdat ze er niet slapen wil gezien ervaringen jaren eerder. Josefina is nogal controleerderig op de simpele kamers, vandaar (wel goedkoop met minder dan € 16 per nacht of € 25 met zijn tweeën). Voor een Pelgrim die niet opziet tegen een gedeelde badkamer is het een goed, billijk en betrouwbaar adres:

Café - Bar “La Campana”, 
Josefina Rodriguez Rivas           
Campanas de San Juan 4,       
Santiago de Compostela
Tel. 981 584 850

Ernesto slaapt in de Refugio Roots & Boots verderop waarbij we elkaar regelmatig terugzien.

Allereerst is het zaak een goed en niet te kostbaar Hotel te zoeken voor de 3 nachten als Loes mij af komt halen. Dinsdagmiddag moet ze aankomen per vliegtuig. Eerst wordt gekeken bij het oude klooster van San Martín Pinario tegenover de Catedral, waar dit jaar voor het eerst (op niveau) overnacht kan worden. Alleen is het niet mogelijk 3 nachten achter elkaar te krijgen zodat het over gaat (vol). Het gebouw is middeleeuws en straalt wel sfeer uit.

Sdc13361
Binnenplaats bij San Martín Pinario

Net voor de oude kern van Santiago begint, wordt Hotel Moure gevonden. Eigenlijk kosten ze € 90,- per nacht maar nemen i.v.m. een afzegging genoegen met € 75, - incl. ontbijt (smoesje natuurlijk, 3 nachten is interessant genoeg om te handelen!).

Nu dit geregeld is, worden de dagen verder doorgebracht met Santiago bekijken en als  Ernesto er is, de levendige overdekte markt bezoeken. Leuk en geeft een mooi inzicht in de dagelijkse leefomstandigheden van de Galiciërs.

plan Santiago 5
Stadsplan historisch gedeelte Santiago

Sdc13364
Praza do Obradoiro

Wat niet gemist mag worden, is het optreden van de 2 tenoren onder de bogen van de Arco de Palacio naast de Catedral zo tegen 20:00 uur ’s avonds. Geweldig en indrukwekkend worden een uur lang alle mogelijke Aria’s gebracht wat eenmalig is in de historische sfeer (Ze staan er nu al meerdere jaren)!

Sdc13362
2 tenoren onder de Arco de Palacio

’s Avonds zitten we voor la Campana buiten op het muurtje bij San Martín Pinario als een, zo te zien, werkman van de gemeente langs komt. We geven hem een biertje wat een misrekening is als even later blijkt dat het een zigeuner is die, met broer, enkele malen per dag de bedelvrouwen voor de kerkingang uitschudt! Als hij ook nog dronken agressief wordt, hebben we hem zo opgerot!

DSCN2707
Met Ernesto en zigeuner voor San Martín Pinario (Foto Ernesto)

Dinsdag is de dag dat Loes aan moet komen. Bij Doña Josefina wordt ’s morgens eerst afscheid genomen van Ernesto, die met de bus om 11:00 uur naar Duitsland trekt. Hierna verkassen naar Hotel Mouro wat wel een andere ambiance voor een simpele rugzakpelgrim heeft. Volgens Doña Josefina moet je wel gek zijn om zoveel extra te willen betalen!

Loes is intussen, ondanks verschillende malen proberen, niet bereikbaar. Om 12:00 uur gaat de telefoon; Loes. Het eerste wat ik hoor, is een diepe zucht. Vertel het maar Loes, wat is gebeurd? Vliegtuig gemist!!, nee toch, hoe is dit mogelijk? Ze vertrekt van Düsseldorf. Een vriend brengt haar weg naar Weeze in de veronderstelling dat het Düsseldorf-Weeze is! Ze brengen hier een paar uur door voordat ze in de gaten hebben dat het Düsseldorf moet zijn, een uur verder rijden.
In vliegende haast wordt met nog een Turkse medeslachtoffer geprobeerd Düsseldorf te halen, wat alleen maar levensgevaarlijke inhaalmanoeuvres tot gevolg heeft. Het vliegtuig is natuurlijk al vertrokken! (De buitengewoon eigenwijze vriend probeert vergeefs de zaak nog te redden. Zeer tegen haar karakter in heeft Loes, ondanks argwaan, hem laten begaan, hij kan zo goed Duits. Toch moet het vliegveld Düsseldorf zich afvragen of de namen van de 2 vliegvelden niet teveel misverstanden geven. Elke dag gaan zo enkele passagiers de mist in!)

Loes (en zelf) rustig blijven nu want schelden heeft geen zin. Zijn er nog mogelijkheden? Misschien zelfs via vliegveld in A Coruña en een klein stukje treinen?

Een uur later belt ze terug. Het is waarachtig gelukt een nieuwe ticket te krijgen, waarbij ze om 23:50 uur aankomt in Santiago.

Sdc13368
Geen tas nodig!

Om 22:00 uur ben ik paraat op het reusachtige nieuwe vliegveld van Santiago. Het is op een open restaurant na volkomen verlaten. Er zitten wat mannen enkele uren te wachten die later taxichauffeurs blijken te zijn. Voor alle zekerheid alvast één gereserveerd.

Waarachtig komt na twaalven een vliegtuig aan met nog veel later Loes. Uiteindelijk toch gelukt. De last minute ticket is wel € 300,- extra maar dan ben je er ook!

Sdc13369
Hè hè, eindelijk Santiago
 
De dagen hierna worden onder prima weersomstandigheden in de stad doorgebracht. Loes is Pelgrima die het nodige met Santiago heeft, waar we ook samen al aangekomen zijn via de CF.

Sdc13372
Hotel Mouro blijkt een prima adres

Hotel Mouro is een prima adres voor de Pelgrim of toerist die hogere eisen stelt. Vooral het ontbijt is werkelijk geweldig. Bovendien zit het net buiten het oude gedeelte, waardoor alles lopend bereikbaar is. Voor de geïnteresseerden hier het adres en vooral telefoon.

 

kaartje Moure 5

Zelfs Doña Josefina met haar zoon Pepe worden opgezocht, omdat we er dagelijks een paar maal langs komen.

Sdc13377
Met Doña Josefina en Pepe

Nog een extra tip voor het eten in de stad. Bekend is dat in de grote straten zoals Rúa do Franco, Rúa do Vilar en Rúa Nova het eten aantrekkelijk wordt gepresenteerd. Maar de prijzen zijn er ook naar. Opgepast dus!

Sdc13390
Dure Restaurants in de Rúas

Aan de Praza de Cervantes zit Casa Manolo dat het erkende Resto voor Pelgrims is. In een rap tempo wordt voor € 9,- 3 gangen geserveerd en ruim voldoende ook!
Wil je lekker op een terrasje zitten tegen redelijke condities dan is “Los Sobrinos del Padre” aan de Fonte de San Miguel net achter de Praza San Martín Pinario een goed, billijk en authentiek adres aan een levendig staatje met veel eetgelegenheden (heb heel wat tentjes geprobeerd al die jaren!).

Sdc13391
Viño Joven wordt gedronken op de Galego manier in een aardewerkkom!

Natuurlijk hebben we weer genoten van de geweldige Romaanse Catedral met zijn vele nissen en kapelletjes. Loes ontmoet zelfs een hedendaagse Santiago.

 Sdc13380
Hedendaagse Santiago

De terugreis op Vrijdagochtend loopt via Palma de Mallorca. Stok en nieuwe paraplu van Loes worden verplicht apart samengebonden en vervoerd. Die zien we dus nooit meer terug, denk ik nog. Het is te merken dat de vakanties begonnen zijn; pikkepakke vol!

Sdc13394
Retour met Air Berlin

In Palma moet een paar uur gewacht worden voor het laatste stuk naar Düsseldorf, waar uiteindelijk tegen 18:00 uur aangekomen wordt. Op de bomvolle bagageband komen als eerste onze rugzak en koffer te voorschijn; behalve de stokken! Loes is hardnekkig zodat het proberen vinden van deze dingen nog weer 1,5 uur kost. Uiteindelijk met shuttle naar het treinstation, waarna om 21:30 uur aangekomen wordt in Emmerik; dochter Sasha staat al klaar.

Gelukkig nog op tijd thuis omdat morgenochtend een fietstocht gemaakt moet worden, welke door mij uitgezet is, voor de Regio Arnhem-Nijmegen van het Genootschap van St. Jacob (Verliep zeer naar wens!).

Samenvattend is deze tocht prachtig. Ideaal om na de drukkere routes gelopen te hebben tot rust te komen en alvast te wennen aan het idee van het normale leven.

De sfeer is op deze route anders. Je loopt nu van Santiago af! De Oceaan en de natuur zijn indrukwekkend mooi, de route niet vol, de voorzieningen prima en het klimaat gematigd. Deze Camino heeft iets speciaals misschien door de nabijheid van het einde der wereld?

Een route om aan te bevelen!

Alle Pelgrims het beste toegewenst!

Buen Camino!
Pelegrin[1]Pelegrin[1]

Het virus blijft aanwezig zodat uitgekeken wordt naar de volgende tocht!

Sdc13363

Zijn er onduidelijkheden of heeft u nadere vragen:
Neem hiertoe contact op via e-mail
helmut-brouwer@planet.nl

Wilt u opgenomen worden in de mailinglijst?
Stuur een mailtje en u blijft op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen