Klik op onderstaande data om het reisverslag te bekijken:
Datum |
van |
naar |
afstand |
Totaal |
Van Santiago naar Fisterra en daarna door naar Muxía
Waarbij opvalt dat beiden elkaar concurrentie aandoen waar het echte einde van de wereld ligt!
De route is rustig en landschappelijk geweldig mooi, dus een echte aanrader door de kuststreek van Galicia. Voor dit traject is de tijd genomen van 23 juni tot retour Santiago op 1 juli.
Indien na het lopen van de verschillende Caminos tijd over is zeker aan te bevelen als afsluitende tocht, waarbij het mogelijk is zowel vanaf Fisterra als Muxía met de bus naar Santiago terug te keren.
Deze route is ditmaal voor mij de voortzetting van de Camino Primitivo.
Het geeft de mogelijkheid los te komen van het hectische Santiago met zijn overmaat aan toerisme en langzamerhand te gaan wennen aan het einde van een pelgrimstocht.
Kortom een waardige afsluiting, langs een historische route, met prachtige vergezichten over een eindeloze Oceaan.
Al vanaf Keltische tijden werd de sterrenroute gelopen die eindigde in de Oceaan bij Fisterra. Op de platte aarde hielden de Kelten, aan de stranden van de Costa da Morte, ceremonies waarbij men gezuiverd werd van onheil. Hier van over is de gewoonte om kleding te verbranden en aldus afscheid te nemen van de Caminos. Volgens sommigen loopt hier een voelbare krachtmeridiaan.
De Romeinen noemde het Finis Terrae, terwijl het tegenwoordig Finisterre, Fisterra en Fisterre genoemd wordt.
Speciaal in Muxía is het Maria heiligdom “El Santuario de A Nosa Señora da Barca” (Heiligdom van onze lieve Vrouwe van de boot), waar Maria de Apostel heeft bemoedigd tijdens het preken bij zijn eerste bezoek aan Spanje.
El Santuario de A Nosa Señora da Barca
Opvallend hier zijn de megalieten uit neolithische tijden in de vorm van boot, zeil en roer benoemd tot het schip van de Virgen.
Kortom veel te zien en te ervaren; op pad!