11 September, Mieres del Camin - Oviedo 18 km

Vlot vertrokken komt hetzelfde barretje goed uit voor de startkoffie. Meteen hierna een kleine 200 m hoogteverschil nemen naar de Alto del Padrún. Overal verlaten huizen die langzaam vervallen. De route voert langs de Carretera met kijk in het dal op een reusachtige kolenindustrie.

Vervallen huizen Kolenindustrie


Etappe Mieres – Oviedo 18 km


Padrún blijkt een klein gehuchtje op de top van de berg 387 m hoog. De pijlen wijzen naar een paadje dat steil naar beneden loopt. Vannacht heeft het wat geregend waardoor het asfalt glad geworden is. Ineens glijdt de voet weg, klapt linkerknie om en krijgt de enkel een dreun. Met knokkels van de rechterhand wordt de val gebroken terwijl de rugzak de rest doet. Het asfalt is door algen meer dan spekglad waar zelfs een goed schoenprofiel niets aan helpt.


De schade wordt opgenomen; relatief goed vanaf gekomen. Pijnlijke linkervoet en knie, knokkels van de rechterhand gestoten en geschaafd. De vingers in pleisters gepakt (zouden 6 weken gevoelig blijven). Het lopen met het linkerbeen gaat moeizaam, zowel aan knie als enkel.


   

El Padrún geblesseerd zien te overwinnen


Volgens een wegsteen moeten we nog 14 km naar Oviedo. Deze afstand hoe dan ook door zien te komen.

Een bewoner heeft alles meegekregen en adviseert de Carretera te volgen. Op het volgende stuk wordt over 2,5 km 235 m hoogteverschil overwonnen. En volgens hem is het paadje berucht.


Een stukje Carretera wordt gevolgd tot pijlen weer naar paadjes wijzen die eigenlijk de slingers van de grote weg afsnijden.


Afdaling Alto del Padrún nog gladde paadjes


Voorzichtig worden de meters afgelegd en de schade bepaald. Pijnlijke linkerbeen, enkel en knie noopt de voet voorzichtig neer te zetten, maar we kunnen verder. Duidelijk wordt weer eens hoe een ongeluk in een klein hoekje zit en je elke keer weer blij moet zijn “heel” te blijven, wat duidelijk niet vanzelfsprekend is.


Bron bij dorpsingang Olloniego


Olloniego ligt in een smal dal met eigenlijk één grote dorpsstraat. Met het zo welkome terrasje, koffie en een stuk tortilla komen we bij van de schrik. Het laatste stuk wordt door de problemen niet de makkelijkste.

Zwarte Nachtschade of Solanum nigrum, uit de nachtschadefamilie Solanaceae

Kruidachtige plant, soms klimmend. Zwarte nachtschade is in Europa inheems. Eenjarige struikjes tot 40 cm hoog. Witte bloempjes waaruit groene bessen komen die zwart worden. Worden als lastig onkruid beschouwd daar bessen giftig zijn en makkelijk mee geoogst worden (zoals bij erwten). Vooral groene bessen zijn giftig en kunnen dodelijk zijn (glycoalkoloïden, solanine). Veroorzaakt sterfte onder vee. Toch worden zwarte bessen en blad wel gegeten. De na 1492 uit Amerika ingevoerde nachtschade producten maken een (bijna) niet weg te denken onderdeel uit van ons voedsel (aardappel, tomaat, paprika, aubergine, pepers en zelfs tabak). Sommigen reageren negatief op nachtschade producten, waardoor reumatische klachten en gewrichtspijnen ontstaan (oplossing nachtschade vrij dieet). Nachtschades zijn zeer gevoelig voor Phytophthora (waterschimmel bekend als aardappelziekte). Tomaten in de groentetuin leggen dan in augustus bij de eerste zware buien het loodje (oplossing schone grond en afdakje).

Deze aardappelziekte veroorzaakte de Grote Hongernood (Great Famise) in 1845-1850 in Ierland. 1 Miljoen mensen stierven terwijl de grote emigratie op gang kwam naar Amerika. Hierdoor vertrokken nog eens 1 miljoen mensen op een bevolking van 8 miljoen. In eind 1800 was de bevolking uitgedund tot 3,5 miljoen personen!


Het dorp uit na de brug over de Río Nalón moet rechtdoor een bergpad gevolgd worden. Gezien de conditie van de linkeronderzijde wordt gekozen op de Carretera te blijven, die voetje voor voetje voorzichtig lopen mogelijk maakt.


Río Nalón met zijn dal


De weg buigt scherp rechtsaf en volgt de helling omhoog naar Manzaneda. Niet zo misselijk met lange stukken van 14% stijging. Niet voor niets is dit traject onderdeel van de Vuelta. We zijn blij als we het hoogste gedeelte bereiken bij El Cruze met eindelijk een Bar. Het is behoorlijk warm vandaag. Ze verzekeren ons dat Oviedo maar 20 minuten ver is dus dat valt mee.


Forse klim Bar in El Cruze


Zoals bekend is het altijd oppassen met Spanjaarden die afstanden aangeven. Voordat Oviedo zichtbaar is zijn we bijna een uur verder. Het omweggetje is beslist een stuk verder dan de wandelroute door de bergen.


Een laatste Horrió Maïs als bonenstokken


Na het doorkruisen van het plaatsje Covadonga (niet Cavadonga!) ligt in de verte de Catedral San Salvador voor ons.


Catedral San Salvador


Over autosnelwegen en langs de gebruikelijke eerste flatgebouwen staan we toch nog snel bij een rotonde waar het centrum begint. Eindelijk eens mazzel! In de straat erachter, de Leopoldo Alas, ligt het grote gebouw van het oude Seminarie, nu ingericht als Albergue met 50 bedden. Deze vervangt de vorige die met 20 bedden te weinig capaciteit had.


Oviedo

Oviedo

220000 inwoners

232m hoogte


De oude stad wordt in 794 als residentie voor het Hof gekozen door Alfredo II, de Kuise (Hij ontdekte Santiago), nadat de veilige bergen van Cangas de Onis verlaten konden worden. Op de plaats van de door Moren verwoeste kerk wordt een basiliek gebouwd. De latere Catedral wordt hier overheen gebouwd. Daarnaast vele paleizen, kerken, kloosters, Koninklijk Pantheon, aquaduct en muren. De Asturianen waren vanouds onverschrokken krijgers, zodat behalve de Moren ook de Vikingen steeds verslagen werden. In 931 wordt de zetel verplaatst naar León. In 1388 wordt Asturias een afzonderlijk vorstendom, waarbij de kroonprins van Spanje tot op heden de titel “Prins van Asturië” verkreeg. Oviedo kende hierdoor vele voorrechten terwijl de Inquisitie nooit macht had. In de 19e eeuw werd de omgeving door de mijnbouw steeds welvarender. Gedolven werd; ijzererts, kolen, tin, zilver, kwikzilver, goud enz. In de burgeroorlog in 1936 is zwaar gevochten met veel schade aan de monumenten. Oviedo heeft ca. 220.000 inwoners.


Vanaf de achterzijde de nodige trappetjes op waarbij een gele band ons leidt naar de ingang. De linker voet is een pijnlijke sleepvoet geworden. Pff, blij dat we er zijn. We krijgen een keurige kamer, waar later nog een Duitse moeder en zoon bijgelegd worden, die starten met de Camino Primitivo.


We krijgen de Salvadorana keurig uitgereikt voor 2,5 Euro door 2 beroepsmatige Hospitaleros. Nu ja, ze waren als werkloze te werk gesteld maar deden dit met de nodige elan.


Salvadorana


Wel mooi, toch een soort officiële afsluiting van de route.


Na het opfrissen gaan we naar de Catedral ongeveer 1 km vanaf de Albergue naar beneden de stad in. Het linkerbeen is inmiddels veranderd in een pijnlijk geheel wat normaal lopen onmogelijk maakt.


Het centrum is levendig met de nodige terrasjes. Oppassen met de prijsjes omdat een pilsje op het ene pleintje plotseling het dubbele kost.


  

Ayuntamiento Oviedo


De Catedral moet bezocht worden en stelt niet teleur. Hejo dacht nog een Salvadorana op de kop te tikken, maar het is dezelfde als uit de Albergue.


   

Catedral de San Salvador

Met de bronzen “La Regenta” ervoor

De Noordtoren is nooit gebouwd


Aan dit imponerende Gotische bouwwerk is men in de 13e eeuw begonnen, waarbij de oude basiliek en eerdere delen in het gebouw werden opgenomen. Restanten hiervan (tot uit de verre oudheid) zijn overal in het gebouw terug te vinden.


Kruisgang Catedral Oviedo


De kerk had 2 identieke torens moeten hebben, maar aan de 2e is men nooit toegekomen. De oorsprong ligt in het begin van Asturias begin 700, toen het machtscentrum van de Koningen en het Episcopaat hier gevestigd was.

 

Cripta de Santa Leocadia

Met Heilige Kamer


Het was onder Alfonso II, de Kuise, dat Compostela ontdekt werd (812), waar na een bezoek van hem (829) een kerk gebouwd werd om de Relieken te beschermen. Het Pelgrimeren begint.

   

Imponerend knap gemaakt Hoofdaltaar met overdadig goud


   

Sint Rochus en Sinterklaas


De San Salvador Catedral gaat echt terug naar het begin van het moderne Spanje. In de Heilige kamer van Oviedo (Cámara Santa) liggen in de oorspronkelijk Paleiskapel de belangrijkste schatten, waarvan enkele gered waren uit de vroegere hoofdstad Toledo.


Ook Santiago is te vinden


Hoewel verscheidene malen vernietigd door Moren en een explosie in 1934 zijn er vele kerkschatten te vinden.


Kerkschatten van Asturias in de San Salvador

Heilige Ark (Arca Santa) met Relieken van Jesus en Maria, meegenomen uit Toledo na de Moorse overheersing in 711



Lijkwade van Oviedo (Santo Sudario = Heilige zweetdoek). Net als in Turijn uit ca begin 7e eeuw



Victoria Kruis (Cruz de la Victoria) uit 908. Het belangrijkste symbool van het Prinsdom in de vlag terug te vinden van Asturias. Dit kruis is gedragen door Don Pelayo bij de slag in Cavadonga van 722 tegen de Moren.



Engelen Kruis (Cruz de los Ángeles) uit 808, geschonken bij de inwijding van de kerk door Alfonso II, de Kuise



Ark van de Agaten (Arca de las Ágatas) uit 910, met Relieken



En of dit alles niet genoeg is nog talloze oude kunstschatten, Romaanse sculpturen, doornen van de kroon en splinters van het kruis van Christus enz.... Deze kruisen kom je tegen in de verschillende wapens van steden en landstreken.


Na al deze overweldigende indrukken is het tijd voor andere genoegens die in de drukke stad wel te vinden zijn. Lekker eten ook met een groepje andere Pelgrims na een goed adres teruggevonden te hebben (Primitivo) en een leuke avond doorgebracht.


Buiten worden we verrast door muziek en volle straten. De vrijdagavond wordt opgeluisterd door een groep volksdansers met Gaita begeleiding op het Raadhuis.


Gaitaspelers Raadhuis

Bij de terrasjes op het Plaza Mayor is het schrikken want het pilsje wordt nu geschonken in plastic bekertjes en kost 1 Euro (wat anders dan 2,5 E bij de 4-daagse!)!

Onder de toren van de San Isidro is het lachen met Spaanse families waar makkelijk contact mee te maken is.


San Isidro el Real


Plaza Mayor


Voor tienen moeten we terug zijn in de herberg waar met enige moeite de weg naar boven afgelegd wordt. Met de vele Pelgrims nog wat contact. Ze zijn allemaal bezig met de Primitivo. Morgen terug naar León waar we tijd genoeg voor hebben. Het is lekker slapen in een vrijstaand bed.


tab