1 September, Mora - Nambroca 20 km


De afstand van Mora naar Toledo is 40 km zonder overnachtingsmogelijkheden onderweg. Dat is te gek onder deze omstandigheden zodat naar een alternatief wordt gezocht. Er loopt een bus, zodat ook tot halverwege kan worden gekomen. Waarom dan niet terug naar dit perfecte overnachtingsadres en de volgende dag vanaf hier weer verder? Zo afgesproken met de dames. De koffie met een broodje ’s ochtends waren gratis zodat daarna welgemoed op pad gegaan werd.


SDC12332
Olijvenmonument


Voor het Hostal staat een olijvenmonument, waarin uitgebeeld wordt  hoe een heel gezin bezig is te oogsten.
Mora uit worden de kale weggetjes in de velden weer opgepakt. We lopen weer op de Ruta de Don Quijote!


SDC12333
Mora uit


Na wat minder fraaie industriegebieden gaat het over een viaduct, waarna het volgende dorp in de verte ligt. Over een middeleeuws stukje Calzada wordt Mascaraque binnengelopen. In de verte is de indrukwekkende Castillo van Almonacid al te zien.


SDC12334
Over Calzada naar Mascaraque


Het is een slaperig plaatsje met een aardige kerk. Toch is het oud en bestond al in de Moorse tijden met kasteel. In het kapelletje van Ermita de la Veracruz wordt een tentoonstelling met schilderijen ingericht, welke in het voorbijgaan bekeken wordt.


SDC12335
Ermita de la Veracruz


Het plaatsje uit loopt zelfs een laantje bergop. De route wordt nog steeds keurig aangegeven.


SDC12336
 Een laantje blijft opvallend!


Hierna volgen weer de kale velden. In een veld staan nog de resten van wat nog niet zo lang geleden een waterpomp geweest moet zijn.


SDC12337
Restanten waterpomp


Op de achtergrond de allesoverheersende burcht van Almonacid. Dit kasteel werd al in 848 door de Moren gebruikt om de strategische route naar La Mancha te bewaken. In de 11e eeuw werd het door de Christelijke Alfonso de VI verkregen als bruidschat voor zijn 3e vrouw Zaida (Isabel), die dochter van een Moorse koning was (Politiek; Christenen en Moslims mochten niet trouwen!).


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/AlfonsoVI_of_Castile.jpg/220px-AlfonsoVI_of_Castile.jpg
Alfonso VI (1040 – 1109) Van León en Castilië
Roept zichzelf uit in 1077 tot keizer van heel Spanje
(zie ook ww “El Cid Campeador” CF)


SDC12338
Castillo de Almonacid


Doordat het bovenop de Cerro del Buen Vecino ligt is het aan alle zijden van verre en lang te zien.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Escudo_almonacid_baja.jpg
Wapen Almonacid

 

SDC12339
Indrukwekkend Moors bouwwerk


Het gelijknamige stadje Almonacid de Toledo ligt aan de voet van de berg. Tijd na 11 km, zo tegen twaalven, voor koffie met een stukje tortilla in het enig open plaatselijk cafeetje. De rugzak vergt ook weer enige reparatie, waarna een mooi stuk ruige wildernis volgt.


SDC12340
Wildernis na Almonacid


Het is het dal van de Arroyo Guazalete, die nu volkomen droog staat, maar wel zorgt voor een aantrekkelijke, met lange grassen, distels, biezen en struiken begroeide omgeving, vol met granieten blokken. Even is het schrikken als plotseling bijna verscholen langs de weg een behoorlijk grote hond ligt. Hij doet niets zodat gauw verder gegaan wordt.


SDC12341
Finca Romaila


Even later loopt het pad langs de heg van Finca Romaila, die omgeven is door een grote parkachtige begroeiing. Meteen erna beginnen wijnvelden met een pad dat in een rechte lijn doorloopt naar Nambroca.


SDC12342
Nambroca in de verte


De 5 km zijn nog gauw afgelegd, hoewel het kleine teentje weer begint op te spelen, mogelijk ook omdat de hitte uitputtend is. Nambroca is één van de kleine stadjes met in ieder geval aardige cafés maar geen Refugio of Hostal. Op het gemeentehuis wordt wel een stempel gehaald en geïnformeerd naar de bustijden. Die blijkt een uurtje later te vertrekken. Eén ding wordt duidelijk; van dit soort info in Spanje klopt meestal niets. De bus die een half uur later komt gaat naar Toledo, terwijl de retourbus pas een uur later komt, volgens de chauffeur. Daarom wordt maar meegereden naar Toledo wat langs deze weg dichtbij is. Op het station overgestapt op de bus naar Mora, die keurig terugging naar Nambroca enz. Voor de prijs hoef je het niet te laten want die is voor onze normen ongelooflijk laag (ca. 3 Euro).


SDC12343
Voor Nambroca


Om 18:00 uur wordt Mora binnengereden, waarbij een vreemd verschijnsel zich openbaart: het regent! Door de dames van Hostal Agripino volgt een gastvrij onthaal. De regen stelt niet veel voor zodat de binnenstad maar weer opgezocht wordt. Dezelfde Spanjaarden groeten nu als oude bekenden. In het Hostal is maar één andere gast. Toch is het eten weer van grote klasse! Hetzelfde bed zorgt voor een prima nachtrust na 468,6 km!


tab