2 September, Nambroca – Toledo 20 km


Om 9:00 uur vertrekt keurig op tijd de bus naar Nambroca, zodat een half uur later de route weer opgepakt wordt. Een paar dorpen moeten nog doorgelopen worden op het laatste stuk naar Toledo.


SDC12344
Gebergte van Toledo


Voor Burgillos de Toledo wordt de begroeiing wat dichter. Het Jacobskruiskruid is in de nazomer al bijna uitgebloeid.


SDC12345
Jacobskruiskruid bijna uitgebloeid


Burgillos is al duidelijk een voorstadje van Toledo. Veel nieuwbouw ook met half afgebouwde wegen, compleet verlaten bouwplaatsen en open casco’s. Dit zal nog wel even zo blijven liggen!


SDC12346
Voor Burgillos de Toledo


Cobisa ligt over golvende wegen dichtbij met een mooi pleintje en open terras zodat op tijd gestopt kan worden. In dit plaatsje ligt ook een Casa Rural, dat nog gebeld is om te vragen naar een bed. Ze gaven aan geen enkele interesse te hebben in een Pelgrim (Ze zeggen dan vol te zitten!), zodat de busoplossing perfect was. Bovendien is de prijs van 60 Euro voor een kamer afschrikwekkend.


SDC12347
Voor Cobisa


Meteen na Cobisa loopt de route behoorlijk steil naar beneden langs mooi begroeide hellingen. In de verte is al gauw Toledo door de struiken zichtbaar.


SDC12348
Het dal van de Taag in


De route wordt landschappelijk afwisselender en loopt steeds meer af naar het dal van de Taag. Toch is het nog een behoorlijk stuk waarbij Toledo zo nu en dan door de bomen schemert. Eindelijk een echte stad geeft natuurlijk wel iets extra. De vraag is of een goeie slaapplaats gevonden kan worden.


SDC12349
Toledo door de bomen


Het laatste gedeelte loopt werkelijk steil naar beneden door mooie dichte bebossing. Dure landhuizen (Cigarrales) met opritten en tropische tuinen tonen dat hier de upper ten van een grote stad woont.


SDC12351
Mooie granaatappels


Granaatappels zijn bijna rijp en lachen je toe. Deze struik is oorspronkelijk alweer afkomstig van Azië en al duizenden jaren inheems. De vruchten zijn buitengewoon gezond met 4 x meer anti-oxidanten dan rode wijn.Bovendien is het bekend als afrodisiacum (lustverhogend).
Enkele grote hotels worden langs sluipbinnenweggetjes gepasseerd waarna de grote boulevard langs de Río Tajo voor ons opduikt. De rivier meandert om een berg waar de stad bovenop ligt. Wat een magnifiek en werkelijk spectaculair uitzicht op Toledo openbaart zich!


SDC12353
Panorama Toledo


Het is toch nog wel 3 km lopen om in de stad te komen met steeds wisselende vergezichten.


SDC12354
Alcázar


Boven alles uit torent het Alcázar, de oude burcht en machtscentrum van de stad, al bewoond in de oertijden. Restanten van Romeinen, Visigoten en Moren zijn er te vinden. Moren die in 800 een slachting hielden onder de Mozarabs (Christenen), waarbij 5000 onthoofd en in een gat bij het Alcazar begraven werden. Het was de regeringszit van Los Reyes Católicos en kreeg de huidige vorm in 1535 gebouwd door Karel de V, die er zijn regering had. Na 1561 onder Filips II werd Madrid de hoofdstad en was het gebeurd met de voorspoed, (Volgens zeggen was Filips II de arrogante Clerus meer dan zat!) waardoor Toledo misschien wel zo mooi bewaard is gebleven.
In een kiosk wordt genoten van het uitzicht. Duidelijk is wel dat hier andere prijzen gelden, als een colaatje plotseling het 3-dubbele kost.


SDC12355
100 m hoog boven de Taag


De opvallende kloofachtige droogstaande zijrivier, de Arroyo de la Degollada, wordt overgestoken, waarna de eerste en nieuwe brug over de Taag voor ons ligt. Toch worden de oevers van de rivier verder gevolgd tot de historische brug Puente de Alcántara.


SDC12356
Puente de Alcántara


De brug is versterkt met poort en torens en talloze malen aangevallen en verdedigd tijdens de Reconquista. Eeuwen liepen hier de pelgrims over op hun weg naar Santiago.


SDC12357
Met versterkte torens


De brug is in de 10e eeuw gebouwd in zijn huidige vorm op eerdere bruggen al uit de Romeinse en Visigotische tijd. Boven de versterkte poort het wapen van Los Reyes Católicos.


SDC12358
Poorten en Mudéjar doorgangen
Met wapen Los Reyes Católicos


Achter de poort lopen oneindig veel trappen langs en tussen de muurtjes door tegen de heuvel op langs middeleeuwse bouwwerken. Dit vergt met rugzak in de hitte van 15:30 uur bakken met zweetdruppels. Goeie grutten wat een opgave!
Eenmaal bijna boven een zucht en toch maar eens kijken waar de jeugdherberg ligt. Niemand weet wat zodat op het grote vlakke plein, Zocodover, de Policía Local aangeschoten wordt. Die informeert bij zijn hoofdkwartier en komt met het advies het bij de Misericordia te proberen.


SDC12359
Centrum Toledo


Na het nodige zoeken door de smalle straatjes in het centrum wordt een weinig uitnodigende gesloten poort met stalen tralies voor een klooster gevonden. Een afhoudende non zegt dat opvang mogelijk is, maar na 19:00 uur. Nee, dit is een soort armenopvang dan maar verder zoeken. Een Fin, die hier blijkt te wonen, weet wel waar het Juvenil ligt; aan de andere zijde van de Taag, net voor de brug!
Goeie grutten, alle trappen weer terug en inderdaad, het Duitse boekje niet goed gelezen, moet na de brug voor de rivier, aan de rechterzijde, steil omhoog geklommen worden naar het Juvenil bij het Castillo van San Servando. Het kasteel is nog gebouwd door de zelfde Alfonso de VI, die het aan de Tempeliers gaf. Ook de Orde van Santiago zat erin. Een prachtige plaats voor een Jeugdherberg, maar eens kijken!
De ingang is moeilijk te vinden, maar uiteindelijk wordt de mooie Moorse poort gevonden en binnen zitten zelfs twee receptionistes.


SDC12361
Moors kasteel San Servando uit de 11e eeuw nu Jeugdherberg


Met een plof val ik neer op een makkelijke stoel na al het geklim in de hitte. De anticlimax komt meteen; de herberg is sinds 1 september (gisteren) gesloten! Er wordt gerestaureerd en is daar nu net mee begonnen, dus geen bed!
Gelukkig zijn ze behulpzaam en bellen een redelijk Hostal voor mij. Op het eerste adres kost een bed 20 Euro, maar moet de volledige kamer met 2 bedden betaald worden! Niet dus. Het tweede adres 22 Euro en dichtbij, okay.
Over de Alcántarabrug weer terug. Gelukkig hoeven nu niet alle trappen weer beklommen te worden, omdat verderop een stelsel van roltrappen zorgt dat makkelijk omhoog gekomen wordt. Het Pension Castilla in het kleine straatje Recoletos, dicht bij het Zocodoverplein is goed te vinden. Een prima kamer met douche in de binnenstad; heerlijk! Het hele gezoek heeft minstens anderhalf uur gekost met veel klimmen en hard werken in de hitte.
Nu heerlijk uitrusten en een dagje extra bijkomen voordat de intermezzoreis naar Madrid wordt ondernomen. Ook goed voor het steeds gevoeliger wordende 2e kleine teentje aan de rechtervoet. Vanaf nu vooral de Teva sandalen aan zodat de voet ruimte krijgt.
Het Zocodoverplein dichtbij is een mooi plek om lekker te zitten en te genieten van het toeristische rumoer. Wat verder kan op een terrasje in één van de smalle straatjes genoten worden van een Paella.


SDC12367
Paella


Als het Pension opgezocht wordt is het na tienen en al donker. Morgen lekker uitslapen nu het eerste deel erop zit met 488,6 km!

Pelegrin[1]

tab