santiago shell               sticker llevant              santiago shell  

Camino de Levante
(Cami de Llevant)
Deel 2
Toledo – Zamora
Van 4 tot 24 september 2011
Pelegrin[1]
4 tot 7 September, Intermezzo Toledo – Madrid

Om 8:00 uur wordt het treinstation opgezocht. Niet zo moeilijk te vinden, de trappen naar beneden over de Alcántarabrug, rechts de bocht om en het station ligt een 500 m verder. Niet te missen is het gebouw uitgevoerd in een neo Mudéjar stijl uit begin 1900. Het ziet eruit als een voormalige Moskee, waar het met toren als grondplan ook op gebaseerd is. Vooral het metselwerk is een staaltje van buitengewoon knap en virtuoos uitgevoerd vakwerk.

SDC12375
Treinstation Toledo


SDC12376
Mudéjartoren met virtuoos metselwerk


Het is zondagmorgen, zoals steeds prachtig weer en erg rustig. De trein die een uur later gaat is een hoge snelheidslijn. Niet genoeg kan de lof op het openbare vervoer van Spanje bezongen worden. Prachtig aangelegde nieuwe perrons (in 2006 door Zapatero geopend), gereserveerde plaatsen en daarbij ongelofelijk goedkoop (dacht een 12 euro voor de 70 km naar Madrid).
In één ruk gaat het door naar het Atocha station, tegen het centrum aan van Madrid, waar het spoor eindigt. De grote overdekte hal is omgetoverd in een soort botanische tuin met grote palmbomen en veel tropisch groen. In 2004 kwamen hier 197 mensen om bij een terroristische aanslag!

☼  Madrid


Bestand:Bandera de Madrid.svg
Vlag van Madrid

Madrid heeft 3,3 miljoen inwoners, met de voorsteden erbij zelfs 6 miljoen. Het ligt ca. 700 m boven zeeniveau (Meseta) en heeft een Mediterraans klimaat. D.w.z dat de zomers extreem heet zijn (vaak boven 40°C). ’s Winters is het veelal beneden 0°C). Er valt weinig neerslag. Madrid is laat ontstaan tijdens de Moorse bezetting in 900 uit een Moorse vesting aan de rivier de Manzares (Al-Majrit = de bron). Hieruit ontstond de naam Madrid.
Door zijn gunstige centrale ligging werd het in 1561 onder Philips II de hoofdstad van Spanje met macht over Sevilla (belangrijkste koloniale havenstad)
In 1936-’39 was het de uitvalsbasis van de Republikeinen en werd pas in ’39 na zware verwoestingen en bombardementen ingenomen door Franco. Na deze periode steeg het aantal inwoners van 1 naar 3,3 miljoen inwoners met sterke uitbreiding naar de voorsteden. Het heeft een uitgebreid Metronet. Er wonen een half miljoen immigranten uit Zuid Amerika.


La Posada de las Huertas is, tegen het centrum aan in de Calle de las Huertas, gauw gevonden (Huertas 21 in de buurt van de Puerta del Sol), zodat om 11:00 uur voor de balie van de Jeugdherberg pogingen worden gedaan om in te checken. Al thuis waren 4 nachten gereserveerd wat, inclusief ontbijt, voor 59,40 Euro per nacht zou lukken.
De Jeugdherberg zag er eigenlijk een beetje shabby uit met jongelui die in de lobbyruimte maar met één ding bezig waren; communiceren per computer. Dat betekent bij elkaar stommetje spelen, zonder onderling contact en alleen gefocust op de computer (of iPod, Blackberry enz.). De wereld wordt er niet leuker door, terwijl juist de internationale ontmoetingen dit soort reizen zo aantrekkelijk maakt! De conclusie is dat met alle moderne communicatiemiddelen de mens steeds meer afstompt en zich in een eigen (vertrouwd) kringetje terugtrekt! Ook tijdens het ontbijt deed zich hetzelfde verschijnsel voor zodat slechts met een enkeling contact werd gemaakt.


http://www.abonnementmobiel.com/wp-content/uploads/2010/10/BlackBerry-Curve-9300.png          http://www.freeipodtouchonline.com/wp-content/images/ipodtouch.jpg

Mister Ibrahim, de zwarte eigenaar van de Posada, stuurt mij door naar Hotel Astoria verderop, waar tegen dezelfde condities overnacht kan worden. Voor het ontbijt moeten we ’s morgens terug naar La Posada. Een gelukkige gebeurtenis omdat hier een prachtig kamertje met TV en Airco wacht. Hoewel duurder (90 Euro) dan La Posada wordt op de oorspronkelijke prijs afgerekend. Bovendien zijn ze aangesloten bij een Santiago organisatie, waardoor nog 10% korting wordt gekregen ook. Het Credential wordt gauw afgestempeld!


SDC12377
Plaza Mayor Madrid


In de buurt zit het mooie plein Plaza Santa Ana waar het lekker zitten is en goed gegeten kan worden. De buurt Huertas is één van de oudere buurten in Madrid met smalle bergachtige straatjes. Cervantes is hier gestorven.
Alles zit binnen loopafstand van de Puerta del Sol, het Plaza Mayor en de binnenstad zodat vanaf hier alles goed bekeken kan worden.
Om 19:30 uur komt Loes aan op het vliegveld Barajas een 15 km buiten de stad. Dit vliegveld is gemakkelijk te bereiken met een speciale bus die vanaf de Plaza de Cibeles vertrekt. Het kaartje kost 2 Euro en kan nog gewoon op de bus gekocht worden. Wat maakt Nederland zich internationaal volstrekt belachelijk met de openbaar vervoerkaart!


SDC12379
Loes op het Plaza Mayor


De volgende 3 dagen worden in Madrid als echte toeristen doorgebracht. Alles is overzichtelijk mooi dicht in de buurt zodat volop genoten kan worden van deze wereldstad.


SDC12380
Met Spiderman


Het vreemde is dat de moordende temperatuur deze dagen wat zakt, zodat ’s avonds zelfs een fleece trui noodzakelijk is. Het zal slechts kort duren.


SDC12383
Retiropark


Op het Plaza Mayor is het mogelijk op terrasjes te zitten onder een fijn sproeiende waternevel die van de parasols naar beneden valt en inderdaad voor afkoeling zorgt. Dit plein is één van de topplaatsen van Madrid en dus van Spanje. De prijzen zijn er ook naar zodat afgeraden moet worden hier te eten. Trouwens Madrid is ten opzichte van het binnenland minstens 3x duurder. Maar het is heerlijk zitten en vooral naar kunstenmakers en aapjes kijken.
Toch lijkt het Plaza Mayor van Salamanca tot nu toe het mooiste van de Plazas in Spanje! Doorgaand op de Via de la Plata kan deze bekeken worden.


SDC12382


Loes doet allerlei oefeningen met een opvallende Spiderman. Het grappige is dat hij een miniatuur uitgave van zichzelf, met buikje, op het plein heeft staan.


SDC12386
Kunstenmakers


De Puerta del Sol is het absolute centrum. Alles is goed bereikbaar met de Metro. ’s Avonds is het plein vol met stalletjes van ambulante handelaars waarbij tassen, frutsels en allerhande kitsch verkocht worden. Tussendoor treden muzikanten op waaronder beslist zeer getalenteerde groepen zoals Mariachis uit Mexico, die met hun koperschetterwerk veel bekijks  trekken.


SDC12385
Vreemde types


Natuurlijk stikt het van de vreemde types die allemaal op hun manier een kostje bij elkaar proberen te hosselen. Pijnlijk zijn de vele bedelaars in alle soorten en maten vaak met restanten van ledematen. Tussendoor lopen overal hoeren die weliswaar niet achter de ramen mogen, maar onmiskenbaar lonken. Hoe opvallend zijn de schreeuwende reclames met runners in gele hesjes die “Compro Oro” aanprijzen. Dit zijn de goudkopers die in de crisis van Spanje oude sieraden opkopen en scheppen geld verdienen.


SDC12387
Protestoptocht tegen bezuinigingen


Spanje verkeert in een diepe crisis met meer dan 20% werkloosheid, onder de jeugd zelfs 50%. Hoe gaat dit aflopen en wat krijgen wij hier van mee?
Natuurlijk zien we ook de nodige cultuur in de mooie kerken en het paleis van Philips II.


SDC12388
Oude biechtstoel


Als de stad even te druk is dan is het Retiropark een welkome afwisseling. Een prachtig groot park vol met schaduwrijke bomen en bloemrijke perken tegen het centrum aan. Alles wat groeit en bloeit gaat hier niet makkelijk gezien elke boom, plant, struik en perkje, vaak automatisch, besproeid wordt. 


SDC12384
Vijver in Retiropark


De dagen vliegen om zodat woensdagmiddag om 17:00 uur Loes weer met de bus naar het vliegveld gebracht wordt. In het Astoria terug vroeg het bed in, want morgenvroeg pakken we de route weer op!


tab