18 September, Medina del Campo – Nava del Rey 15,5 km

In de donativopot wordt 18 euro gestopt wat ruim voldoende is voor een dergelijke keurige overnachting in Spanje zonder ontbijt. Om 8:00 uur wordt door de verlaten zondagmorgenstad gelopen om de route weer op te pakken. Vandaag slechts 15,5 km wat mooi uitkomt om de voet wat te laten herstellen. Nog steeds wordt met Teva sandalen gelopen.


SDC12572
Dal van de Río Zapardiel


http://www.mundicamino.com/trazado/etapa25levante.jpghttp://www.mundicamino.com/perfil/etapa25.gif


De stad uit wordt al gauw het dal van de Río Zapardiel gevolgd, die verderop in de Duero stroomt. Nu ja, stromen, de Río staat voornamelijk bijna droog, dichtgegroeid met riet. Een lang pad loopt langs de spoorbaan ideaal voor hondenrennen.


SDC12573
Trainen van Galgos


Met auto wordt een aantal van deze “lange” honden getraind, die ook voor de jacht gebruikt worden. Het pad loopt behoorlijk vlak en eindeloos rechtdoor.


SDC12574
Pad langs spoorbaan


Opvallend in de grote droogte zijn de wetlanden op een laag gedeelte. Het is onmiddellijk groen vol met zeldzame vogels, langs de met riet dichtgegroeide loop van de Río  Zapardiel.


SDC12575
Wetlanden


Het gebied is veel rijker begroeid dan de afgelopen dagen waardoor een aantrekkelijke route is ontstaan. Langs het dal de verhogingen met wijnculturen.


SDC12576
Rijkere begroeiing


Het dal wordt verlaten bij een piepklein dorpje Caserio de Dueñas de Abajo (Lage duinen), waarna het meteen een helling opgaat naar een paar boerderijen met dezelfde naam maar nu eindigend op “de Arriba” (omhoog). Er staat nog wel een kerkje maar maakt een verlaten indruk. Wel is de wijnfabriek volop aan het werk. Eerder zijn we al door druivenvelden gelopen, waarvan het grootste gedeelte van de struiken compleet kaalgeplukt zijn.


SDC12577
Caserio de Dueñas de Abajo


De weg loopt nu langzaam omhoog met een onbelemmerd uitzicht over de dorre velden. De temperatuur zo ’s ochtends om 10:30 uur is nog prima. Het blijft steeds maar mooi weer met na de middag temperaturen boven de 35 °C, hoewel het al de 2e helft van September is.


SDC12578
Septemberlandschap


Een eind verderop een grote zandafgraving voor de hogesnelheidslijn Madrid - Galicia, die men volop aan het aanleggen is en vanaf nu steeds gepasseerd zal worden. Het leempad met grind loopt dan tegen een supermoderne viaduct aan met een betonnen vloer, waarna het pad aan de andere zijde weer vervolgd wordt.


SDC12579
Zandafgravingen hoge snelheidslijn


Steeds lopen we op een oude veetrekweg; de Cañada de Medina. In een bocht na een paar wijnvelden ligt in de verte Nava del Rey, het doel van vandaag.


SDC12581
Nava del Rey


Om 12:30 uur wordt aan de rand van het centrale plein bij de kerk op een terrasje een stoel uitgezocht voor de eerste stop van vandaag. De kerk is voor een plaatsje van 2200 inwoners buitengewoon indrukwekkend. Het is gebouwd in de 14e eeuw direct nadat ze losgemaakt waren van Medina (het heette vroeger Nava de Medina). Het land leverde topproducten en prima wijnen op, die afgenomen werden door de Spaanse kroon. Dit werd erkend door Karel V en Philips de II, die ze het recht gaf hun wapen van Castilla y León in het stadswapen op te nemen.


SDC12582
Iglesia Los Santos Juanes


http://www.pueblos-espana.org/fotos_originales/7/5/6/00045756.jpg


SDC12583
Kerk van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist

San Juan Bautista y San Juan Evangelista

De kerktoren wordt de Giralda de Castilla genoemd. Dit is een verwijzing naar de toren bij de Catedral in Sevilla, dat ooit een Minaret was. Prachtige kerk, maar zo bouwvallig dat er voorlopig geen diensten meer in gehouden worden!
Tijd om een bed te zoeken. Dat is te vinden bij de Hospedería de Las Madres Capuchinas. Aan het einde van de straat staat een klooster waar ze ook nog speciale snoepjes verkopen.


SDC12584
Hospedería de las Madres Capucinas


Een aardige, maar afstandelijke, zwarte Non in habijt doet open waarna een zijvleugel opengemaakt wordt. Hier zitten kamers met stapelbedden en douches waar mannen en vrouwen gescheiden slapen. Een hele kamer is voor mij alleen en dat blijft ook zo. Van de gelegenheid gebruikmakend vraag ik of er ook een Medicinale Non is, die naar mijn voet kan kijken? Dat kan, maar niet eerder dan om 18:00 uur. Een aparte ingang via de ronde zijdeur is voor de Pelgrims, waarna de deur richting klooster op slot gaat (alles is hermetisch afgesloten).


SDC12585
Oorspronkelijke woninkjes


Om goed 18:00 uur wordt de tussendeur geopend en komt de zwarte Non samen met een zuster binnen. De voet wordt ontsmet en de tenen met gaasjes lucht gegeven. Ze kijkt er wat zorgelijk bij, terwijl ik juist het idee heb dat het beter gaat. Vriendelijk bieden ze aan een rustdag te nemen wat onder dank wordt afgeslagen.
Het centrum wordt weer opgezocht voor het avondeten. De kerk wordt nu van de andere kant gepasseerd.


SDC12586
Van de andere zijde


Een restaurant is gauw gevonden, waarvoor langs een trap diep naar beneden gegaan moet worden. Het blijkt dat Nava vol zit met dit soort Bodega achtige kelders die voor de wijnproductie en opslag gebruikt werden. Het heet Bodegón de Nava, gezellig maar daarnaast ook nog perfect.


SDC12588  SDC12589
Bodegón de Nava


De diepe kelder is met rond metselwerk omgetoverd in een gezellig restaurant met een constante natuurlijke en prettige temperatuur.
Het niet te missen flesje wijn bij het diner is een witte Rueda van de Verdejodruif, die de laatste jaren aan een geweldige opmars bezig is. We zitten hier midden in het Rueda gebied, waar perfecte wijnen geproduceerd worden.


☼  Rueda Verdejo wijnen
De Spaanse koningen wisten deze wijnen hoog te schatten in 1500, waardoor het dorp de naam Nava del Rey (Nava van de Koning) mocht voeren. De plaatselijke unieke witte Verdejodruif zorgt voor zeer eigen en smakelijke wijnen.


http://www.bodegar.es/img/infozona/D.O.%20Rueda%20mapa.jpg
Denominación de Origen


In 1890 – 1920 verwoeste de Phylloxeraluis het grootste gedeelte van de wijngaarden (net als in geheel Europa). De geënte versie die hierna kwam, op een resistente Amerikaanse onderstam, ging ten koste van de kwaliteit, zodat voornamelijk bulkwijnen geproduceerd werden. Vanaf 1970 zijn de unieke eigenschappen van de Verdejo herontdekt. De aangepaste tijd van plukken, verwerking en opslag zorgde voor een heerlijk fruitige, droge, minerale en vooral kruidige wijn, goudgeel met een krachtige unieke smaak (zoals de Gewürtztraminers in de Elzas) .


http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/verema/images/valoraciones/0009/9940/D.O.%20Rueda%20Verdejo%205%C2%AA%20salida%20-%20001224.jpg?1319569457


Het Terroir bestaat uit de klei-kiezel-ijzerrijke kalkgronden langs de Duero rivier met zijn harde klimaat met licht Atlantische invloeden. Zelfs andere druivensoorten zoals de Sauvignon Blanc heeft de typische Rueda smaak. Vanaf 1980 is het gebied beschermd door een Denominación de Origen.


http://www.winesfromspain.com/FicherosEstaticos/vinos/Rueda_logo.jpg


Een klein probleem is dat de unieke eigenschappen van deze wijn steeds meer “ontdekt” worden, waardoor de prijzen navenant omhoog schieten. Hoewel ze ook rode wijnen produceren kan alleen maar geadviseerd worden deze witte Verdejowijn te proberen (ook in Nederland te verkrijgen!)!


http://www.castelodemedina.nl/images/castelo_de_medina_verdejo.jpg                                       http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTIJVXdUsbPI3fBFsKexEf9Fv9cD-E1_m_8XZmlvuuyHAdVn3B8Ug                                     http://www.mondovino.nl/data/Admin/images/castelo_2009.png   

 

In opperbeste stemming wordt het klooster opgezocht. De uit zijn kluiten gewassen kerk met links het Gemeentehuis staat er in het donker mooi verlicht bij.


SDC12590
Extra dimensie in het donker


Het piepkleine ledlampje aan de sleutelbos komt goed van pas om de deuren bij het klooster te openen. Doodstil is de nacht na 743,8 km!

tab