21 Augustus, Almansa – Albacete 91 km


Bestaande uit de volgende deeletappes met afstanden volgens het Duitse boekje:
Almansa – Higueruela 42,1 km
Higueruela – Chincilla de Monte Aragón 29,5 km
Chincilla de Monte Aragón – Albacete 19,4 km


Bij de nonnen is het goed slapen zodat de donativopot eer aan gedaan wordt. Meteen op pad richting treinstation na een stop bij één van de weinige open cafés voor de koffie. Het is zondagmorgen 8:00 uur en buitengewoon rustig.


SDC12154
Treinstation Almansa

Op het station blijkt de trein niet eerder te gaan dan 11:05 uur zodat niets anders opzit dan maar rond te hangen. Net als een stel Polen die werk in Spanje zoeken, wat volgens hun verhalen moeizaam lukt. Een Boliviaanse vertelt dat in haar thuisland alleen gewerkt kan worden tegen kost en inwoning, zodat ze het betere leven maar hier zoekt. Is Europa toch zo slecht nog niet?


http://www.mooiopdemuur.nl/catalog/images/Trein_sjabloon_op_muur.jpg


De rit naar Albacete duurt ononderbroken nog geen 40 minuten met een constante vaart van 158 km per uur, zoals op een display wordt aangegeven. De omgeving lijkt in het begin wat bergachtig maar wordt al gauw vlak.
Voor de volledigheid hierna de kaartjes met hoogte profielen van de 3 dagtrajecten:


Almansa – Higueruela 42,1 km
http://www.mundicamino.com/trazado/etapa06levante.jpg


http://www.mundicamino.com/perfil/clperfil06.gif
Higueruela – Chincilla de Monte Aragón 29,5 km

http://www.mundicamino.com/trazado/etapa07levante.jpg


http://www.mundicamino.com/perfil/clperfil07.gif
(hoogte profiel lijkt net verkeerd om weergegeven te zijn!)
Chincilla de Monte Aragón – Albacete 19,4 km

http://www.mundicamino.com/trazado/etapa08levante.jpg

http://www.mundicamino.com/perfil/clperfil08.gif


Voor 12:00 uur wordt in Albacete uitgestapt. Waarschijnlijk was de route door de bergen omhoog en omlaag best aardig, maar met de grote dagafstanden niet te doen bij deze temperaturen.


Bestand: Albacete-Bandera.svg
Vlag Albacete


Albacete is de hoofdstad van de provincie Albacete in Castilla – La Mancha met 170.000 inwoners. De laatste jaren is bevolking verdubbeld, wat wijst op de ontvolking van het platteland.
Het centrum van de stad wordt gedomineerd door de Catedral.


SDC12155
Catedral Albacete


Langs het stadsplein richting Calle Carmen wordt al gauw Hostal Atienzar gevonden, waar voor 20 Euro met 3 Euro korting voor een Pelgrim een prima kamer te krijgen is.
Volgens zeggen was enige dagen geleden een Spaanse pelgrim hier die gestopt is omdat het te warm was. De krant geeft dezelfde dag aan dat het 39° C was.
De stad blijkt behoorlijk saai te zijn en bovendien op zondag zo ongeveer uitgestorven.


SDC12156
Raadhuis Albacete


De enige opvallende gebouwen liggen in de buurt van de Catedral zoals het Gemeentehuis en het Museum “La Cuchillería”.


SDC12157
Museum La Cuchillería


Dit opvallende Gotische gebouw is in 1912 gebouwd en wordt naar de Architect “Casa de Hortelano” genoemd. Het Museum laat voor de liefhebber vooral de geschiedenis van messen en vorken (bestek) zien. Albacete is bekend om zijn messen (Cuchilla). Nog regelmatig zijn overal in de Hostals kasten te zien waar vervaarlijk uitziende (zak)messen worden aangeboden, die bij ons als illegaal beschouwd worden!
Op een terrasje wordt genoeglijk gepraat met een gepensioneerde militair, die 46 dienstjaren in de woestijn heeft doorgebracht. Hij is niet te beroerd een paar bedelaars wat toe te schuiven. Dat is wel vermakelijk; de hele groep blijkt elkaar te kennen en voordat de topuren aanbreken zitten ze luidruchtig bij elkaar op het terras. Hierbij de in Spanje bekende geamputeerden, tandloze oude vrouwtjes en allerlei vage scharrelaars. Later staan ze vooral bij de ingang van de Catedral, waar ook zigeunerinnen zo ongeveer het patent op hebben.
Aan de Catedral wordt al vanaf 1515 gebouwd maar is eigenlijk net afgekomen. De kleinschaligheid van het vroegere plaatsje is er nog aan af te zien. Albacete heeft het tijdens de burgeroorlog als Republikeins bolwerk flink te verduren gehad. Het was het centrum van de Internationale brigades (vooral communisten), waarvan ca. 60.000 in de oorlog meegevochten hebben en 15.000 het niet overleefden.


SDC12158
Interieur Catedral


’s Avonds wordt gegeten in één van de vele restaurantjes. Opvallend is dat de kokkin een Roemeense is met veel problemen thuis en de chef een 24-jarige Chinees. Chinezen blijken zo dwars door Spanje lopend steeds meer bisnisjes te hebben zoals ook warenhuisjes en drankhandeltjes.
Met de treinrit vandaag heb ik 3 dagen speling gecreëerd. Vanaf nu is het goeddeels mogelijk kleinere etappes te lopen en hopelijk de hitte van de namiddag voor te zijn. Het lijkt wel of nu eigenlijk pas de tocht begint terwijl we toch al 231,2 km op weg zijn!

Pelegrin[1]

tab