22 Augustus, Albacete – La Gineta 21,5 km


Om 7:00 uur met het licht worden wordt aan de overzijde in het café koffie gedronken, waarna de boulevard de stad uit wordt gevolgd. De elke dag weer overheersende spoorweg en autosnelweg worden over loopviaducten overgestoken.


SDC12159
Spoorwegviaducten


Het is bijna 8:00 uur en de zon komt net op. De temperatuur is nu nog heerlijk, waarbij eigenlijk alleen een onderhemdje nodig is.


SDC12160
De zon komt net op


Het landschap is ingrijpend veranderd. Kale vlakten met dorre akkerlanden, waar de tarwe geoogst is. Lange rechte wegen waarbij de autosnelweg en spoorbaan nooit ver weg zijn.


http://www.mundicamino.com/trazado/etapa09levante.jpg


http://www.mundicamino.com/perfil/clperfil09.gif


SDC12161
Autosnelweg in de buurt


Op de velden bepalen de goudgele resten van de tarwestoppels en rode gortdroge omgewerkte aarde de kleuren. De paden zijn vooral aangestampte leemwegen, vaak bedekt met grind of gebroken stenen. De einder is onafzienbaar en bijna door niets onderbroken. Dit zal de komende weken de eindeloosheid van La Mancha zijn. Het pad buigt wat af van de snelweg en loopt het binnenland in. Het is zelfs in tweeën gedeeld door een doorlopend hekwerk.


SDC12162
Cordel de la Gineta a Chincilla


Dit is de keurig onderhouden veedrijfweg van Gineta naar Chincilla, waar de schapen naar de bergen gedreven worden tijdens de seizoenen. Het duurt niet lang of de snelweg komt weer in het vizier.


SDC12163
Viaducten in de verte


Ofwel de spoorbaan en anders de overheersende viaducten, die elke 4 km in het vlakke land zichtbaar zijn. Zo nu en dan worden ze overgestoken. Vooral de snelweg viaducten zijn aanzienlijk hoger maar de opgang ook steiler dan wij gewend zijn.


SDC12164
De route wordt in 4 kleuren aangegeven


De route wordt duidelijk aangegeven met pijlen in verschillende kleuren, zodat mislopen bijna uitgesloten is. Bovendien is aan de einder de volgende viaduct alweer te zien.


SDC12165
Op naar de volgende viaduct


De blik op oneindig zetten leer je hier gauw genoeg. Veel afwisseling in het akkerlandschap is er ook niet. Bovendien is het volkomen eenzaam waar je wel mee om moet kunnen gaan. De foto’s zijn in principe minstens elk uur, maar meestal vaker genomen, zodat een aardige indruk van de route en het landschap verkregen kan worden.


SDC12166
Doornappel


Bijna geen bloeiende plant wordt tegengekomen, zodat kleine struikvormige wit bloeiende planten des te meer opvallen. Het is de doornappel die een enkele keer in Nederland ook wel te zien is.

☼    Doornappel
Een kleine waarschuwing is op zijn plaats. Dit kruid staat ook bekend als heksenkruid. Van zijn aftreksels maakten ze vliegzalf. Geen wonder; het is een plant uit de nachtschadenfamilie. Zeer giftig met hallicigone alkoïden, stoffen die meestal in giftige planten voorkomen. De trompetvormige bloemen worden later een soort stekelige bolsters met zaadjes. De planten zijn hallucinerend maar onvoorspelbaar (slangen kruipen uit de TV enz.) zodat een trip als erg bedreigend ervaren wordt (als je het overleeft!). In de krant in Spanje werd ervoor gewaarschuwd en het kruid op grote schaal geruimd in de regio Madrid! Pas er mee op, het kruid wordt niet voor niets ook wel dolappel of dolkruid genoemd!


http://2.bp.blogspot.com/_lHuMM61eN4c/TTHo3tWPTsI/AAAAAAAAAkc/sxL4Kscv3pM/s1600/DSC05224+%25282%2529.JPG
Zaaddoos doornappel


Op enkele plaatsen worden verzamelde stenen uit het bouwland op hopen opgestapeld, zodat het een onderbreking in het kale landschap is.


SDC12167
Steenhopen


Een eindje verder een vreemde gewaarwording; een groene natte oase. Het is een bevloeide maïs akker. In alle droogte hebben ze kennelijk toch water genoeg voorradig om dit te kunnen doen. De klei is geweldig vruchtbaar wat ook te zien is aan de reusachtige uien die geoogst worden.


SDC12168
Bevloeide maïs akker


Na het maïsveld zijn de velden weer gortdroog. Wat wel opvalt zijn de vele konijnen die overal rondhuppelen. Erg ongewoon voor Spanje waar alles wat te schieten is ook geschoten wordt.


SDC12169
Slakkenboompje


Een boompje probeert moeizaam aan de gang te komen, wat niet makkelijk zal zijn gezien de vele gasten die mee-eten. Twee maal wordt hierna de spoorbaan overgestoken.
Even verderop begint een kaarsrechte weg die tot de einder doorloopt. Deze wordt gebruikt als renbaan voor windhonden; een Pista de Galgos.


SDC12170
Pista de Galgos


Met deze “lange honden” wordt graag gejaagd. De weg eindigt met een soort tribune langs de hondenrenbaan.


SDC12172
Tribune hondenrenbaan


Een ander fenomeen is de Fotovoltage installatie die aanduidt dat la Gineta niet ver meer is. Nog heel wat van deze zonnecollectoren  zullen de komende weken gepasseerd worden.


SDC12171
Fotovoltage installatie


(zonnecollector)
La Gineta is een klein plaatsje waar zo tegen enen binnengestapt wordt. In een wat vreemde bar annex dorpshuis wordt bijgekomen. Even later stapt een gemeenteambtenaar binnen, die mij meeneemt naar het Ayuntamiento.
File: The Gineta.svg
Vlag La Gineta


Hier wordt het Credential gestempeld en de weg gewezen naar de sporthal.


SDC12173
Sporthal La Gilena


Uiteindelijk arriveert een medewerker met sleutel, die één van de kleedlokalen open maakt. Op de vloer liggen wat turnmatten, welke als matras dienen, terwijl de douches er goed uitzien. Het is bloedwarm binnen zodat de klapraampjes boven open gezet worden.
Hier wordt zo goed en zo kwaad als mogelijk het bed geïnstalleerd met de rugzak en fleece trui als kussen. Een Pelgrim moet niet te “fien op den tong” zijn. Uiteindelijk is het gratis.


SDC12174
La Gineta


Het dorp is bijna uitgestorven en zindert van de hitte. ‘s Avonds wordt onder de kerktoren een heerlijk Menú del Día gegeten besproeid met zo’n uitstekend simpel wit wijntje uit de buurt. Het Spaanse familieleven speelt zich aan de belendende tafeltjes luidruchtig af en zorgt voor de nodige afleiding.


SDC12176
En ’s avonds


Een avondklok is er niet zodat het al 23:00 uur is als de sporthal binnen gestapt wordt. De matras is wel hard maar slapen met de nodige intervallen wel mogelijk. Een klein heel licht ledlampje blijkt geweldig functioneel te zijn.

Na vandaag 252,7 km afgelegd te hebben is op deze wijze trekken net houdbaar voor het echt warm begint te worden na 13:00 uur.

tab