23 - 24 September, Zamora – Madrid – Thuisreis

Voor zessen is het al een heel gedoe van vertrekkende Pelgrims. Voor mij is er tijd genoeg, zodat als één van de laatste aangeschoven wordt voor de koffie. Bij het vertrek volgen de Pelgrims de al bekende route naar Riego del Camino.


p
Vervolgroute door Sanabria


Na de welgemeende wens; Buen Camino, wordt meer rechts aangehouden om het Busstation te vinden. Vanaf hier naar Santiago is toch nog 430 km door het prachtige Sanabria wat zeer aan te bevelen is! Dit wordt beschreven onder de Via de la Plata.


SDC12682
Merlú, de omroepers van het Broederschap in Zamora bij het starten van de Semana Santa (Goede Week)


Spanje heeft een dicht en efficiënt netwerk met autobussen. Voor nog geen 13 Euro wordt drie uur later in Madrid uitgestapt. Na de Metro (zeer voorzichtig ivm pickpockets!) wordt uitgestapt bij de Calle de Las Huertas en de Jeugdherberg weer opgezocht. Die hebben even verderop een bed in het Juvenil No Name (zonder naam)! Een aparte kamer waar niemand bij komt liggen, prima. Alleen gaan elke paar minuten de ventilatoren aan en uit, die luid loeiend voor het raam staan en zorgen voor een doorwaakte nacht.
Op het vliegveld komen is nu geen probleem omdat de juiste lijn bekend is. Wat wel een probleem is; Ryan Air!
Bij het inchecken na wachten in een lange rij blijkt het ticket niet te kloppen. Verkeerde uitdraai en bagage niet opgegeven. Aanschuiven bij een andere eindeloze rij, waarvan halverwege één van de twee medewerkers gaat eten en alles en iedereen laat barsten. Nerveuze mensen proberen voor te kruipen. De tijd tikt weg. Het probleem is duidelijk genoeg; ze willen gewoon extra vangen wat met 76 Euro wel lukt! Retour naar de incheck zegt het meisje maar rustig aan te doen omdat het allemaal nog net gaat lukken!
Net op tijd wordt aangeschoven bij de juiste pier voor Weeze. Ik geloof het pas als in het volle vliegtuig een stoeltje gevonden is! Een belangrijk advies: Mijd Ryan Air! Betaal als het mogelijk is direct 100 Euro meer en voorkom bakken stress!


SDC12034


Binnen twee uur zijn we in Weeze. Hoewel 24 september en eind van de middag is het prachtig weer. Het weerzien met de familie is roerend, terwijl Loes gezorgd heeft voor een heerlijke pan eten. De voet kan nu eindelijk tot rust komen!


http://edu.glogster.com/media/3/12/3/46/12034621.jpg


Samenvattend is deze tocht ervaren als de meest barre, saaie, warme en eenzame tocht van de 7 tot nu toe gemaakt naar Santiago. Vooral het gedeelte door La Mancha en zijn eindeloze vlaktes vergt in alle opzichten het uiterste van de Pelgrim. Voor iedereen het advies; weet waar je aan begint! Vooral niet in de warme periode vanaf begin juni tot eind september. Bedenk dat het een eenzame tocht zal worden, ook in de koelere tijd. De route is absoluut onvergelijkbaar met de Caminos door Noord Spanje. Pelgrims die deze uitdaging, door een ander gedeelte van Spanje, juist aantrekkelijk vinden; het allerbeste toegewenst!


Buen Camino!
Pelegrin[1]


Hoewel ditmaal een heel andere tocht blijft het virus aanwezig zodat uitgekeken wordt naar de volgende tocht!


  santiago shell               sticker llevant              santiago shell  


Zijn er onduidelijkheden of heeft u nadere vragen:
Neem hiertoe contact op via e-mail

helmut-brouwer@planet.nl