30 Augustus, Villacañas – Tembleque 18,3 km

Mister Prickly is werkelijk voortreffelijk. De eigenaar heeft niets met Ierland en spreekt zelfs geen woord Engels. Hij overweegt de naam toch maar te veranderen. De prijs is ook voortreffelijk, met 38 Euro, het hoogste van de gehele route (met uitzondering van Madrid, maar dat valt buiten dit bestek)


SDC12293
Opkomende zon


Het loopt behoorlijk omhoog tegen de Sierra Romeral op. Grotendeels wordt deze bergrug in het verlengde gevolgd.


SDC12294
Markeerstenen


De route wordt in deze provincie ook aangegeven door blauw witte markeerstenen. Het land is zoals gebruikelijk dor, maar wat wil je ook met een gemiddelde neerslag van minder dan 400 mm jaarlijks?


SDC12295
Gat in de bodem langs bouwland is van vroegere Silo


De weg kan gevolgd worden over een leempad zo ongeveer tot Tembleque.


SDC12296
Langs Carretera


Met als voordeel dat het goed is aangegeven en mislopen praktisch onmogelijk is. Maar ook geweldig recht en saai verloopt.


SDC12297
Mislopen is onmogelijk


Gelukkig geeft het Duitse boekje een goed alternatief aan over de Camino del Caballo de Roldán (Roeland ook hier!), die meer rechts door de velden loopt.


SDC12298
Camino del Caballo de Roldán


Al dagen zien we steeds olijvenaanplantingen. Nu in het licht bergachtig gebied neemt dat toe tot oneindige bossen. In de velden de restanten van Silos waar nog niet zolang geleden mensen woonden. Nu is alles verlaten, gortdroog en in bezit van hordes huppelende konijnen.


SDC12299
Verlaten Silo


Verderop wordt een minder geslaagde poging ondernomen een huisje te bouwen. Op het terrein zijn de schoorstenen, die meteen lucht en lichtpijpen waren, te zien van Silos. Ook hier alles verlaten en bevolkt met konijnen.


SDC12300
Schoorstenen Silos


De volgende olijvenplantage volgt waar in de schaduw wel even gezeten kan worden. Boeren zijn in de weer om de grond onder de bomen onkruidvrij te houden.


SDC12301
Door de olijvenplantages


Op een veld is een boer bezig om ongewenste uitlopers te snoeien. De bomen zitten al vol met kleine vruchtjes. Hij vertelt dat de oogsttijd in Januari is.
Het einde van de Sierra del Romeral is in zicht. In de verte is een dorp te zien met enkele windmolens, toch buigt de weg meer naar links.


SDC12302
Dorpen in de verte


Nu volgt een lang en kaal stuk naar Tembleque onderbroken door vrijwel niets. Een vreemd bouwsel naast de weg valt op. Weer een schuilhut voor herders?


SDC12303
Vreemde schuilhut


In de verte is eindelijk Tembleque te zien met de contouren van 2 molens evenals de kerktoren.


SDC12304
Tembleque in de verte


Bij de splitsing moet het linkerpad aangehouden worden. De molens liggen op een heuveltje dat de stad erachter uit het zicht houdt. Eigenlijk staan er 3 molens, 2 zijn keurig gerestaureerd terwijl van de derde alleen een ongeschilderde romp staat.
Nu even chauvinistisch: Evenals in Frankrijk zijn ook deze molens maar een schim van de mastodonten uit de gouden eeuw in Nederland, die zorgden voor de eerste industriële revolutie überhaupt. Denk aan de houtzagerijen voor de schepen, polderbemalingen, verfindustrie enz. 


SDC12305


SDC12306


SDC12307
De Molens van Tembleque


Om goed 13:00 uur wordt Hostal La Purisma opgezocht. Een soort motel aan de rand van de Carretera. Wel met prima voorzieningen en goed bed. Net op tijd ben ik binnen omdat de hitte weer vernietigend is.
Met een Engels echtpaar wordt enige tijd later wat gegeten. Ze trekken met een klein campertje door Spanje, waarbij ze zo parkeren dat ze de auto steeds in de gaten kunnen houden.
Even later komt een Italiaan naar de bar. Het blijkt zowaar de eerste pelgrim te zijn na goed 2 weken op deze route! Hij is gestart in Mora en heeft de nodige problemen. Op zijn hakken zit een soort hoefijzer van blaren. Naderhand heb ik hem niet meer teruggezien zodat de bus wel uitkomst geboden zal hebben.
Tijd om Tembleque te verkennen. Zaak is het om uit de zon te blijven want anders is het niet om te harden.
Richting centrum worden enkele historische panden gepasseerd.


SDC12308
Convento de la Purisma Conceptión uit de 17e eeuw
Met een “Rollo” van de Justitie


Voor de kapel van de onbevlekte ontvangenis staat een stenen “Rollo” die aangeeft dat de justitiële macht hier gevestigd is (In Spanje per regio vaak aldus aangegeven). In 1183 zijn de Moren hier definitief verdreven, waarna de herbevolking begon.

 

http://1.bp.blogspot.com/_bA2qDE-x-0U/TFlqsd-g6VI/AAAAAAAAAGc/oIe-wh93nw4/s1600/escudo+tembleque+cristal.jpg
Wapen Tembleque


Er tegenover staat het Paleis van de “Ylustres Fernandez Alexo”, Ridder van de Orde van Santiago, ofwel het huis van de honderd deuren uit 1753. Deze koloniaal wilde indruk maken met zijn fortuin. Helaas staat het gebouw nu leeg en te vervallen.


SDC12309
Palacio de las Torres


Het plaatsje telt maar 2400 inwoners en heeft toch een opmerkelijk historisch centrum. De kerk is uit begin 1500 met een witte kapel voor OL Vrouwe van de Rozenkrans uit de 17e eeuw die ervoor staat.


SDC12310
Parochiekerk met kapel


Om de kerk een mooi plein met een droogstaande wateroverloop onder de weg door. Een mechanisme om olijfolie te maken staat op het plein.


SDC12311
Olijfoliemolen


Volgens zeggen is de Plaza Mayor één van de mooiste van heel Spanje. Dat zal vergeleken met Salamanca en Madrid nog wel mee vallen. Maar wel mooi historisch.


SDC12312
Ingangspoort


SDC12314


SDC12315
Historische Plaza Mayor


Op het pleintje kan bij een Aziaat goed gegeten worden. Het bekende Spaanse plaatje van de avonduren speelt zich af, met flaneren, op terrasjes zitten en spelende kinderen. Natuurlijk staat er ook een afbeelding van Don Quijote en de rest. De stad afficheert zich als zijnde de Poort naar La Mancha. Zou de eindeloosheid nu eindelijk achter ons liggen?

SDC12313
Vanaf Plaza Mayor Tembleque in


Terug naar het Hostal is nog gauw een 2 km waar niet veel meer te beleven was. Later op de middag is nog een Spaanse fietspelgrim gearriveerd, maar beiden zijn verdwenen. Het bed wordt opgezocht, waarbij de televisie met de verschillende afstandbedieningen het weer eens niet doet. Dan maar oogjes dicht na 423,3 km!


tab