7, 8 en 9 Mei, Santiago

Een nadeel van een gedeelde badkamer is dat deze niet altijd vrij is. Vooral in noodsituaties, zoals in de late avond, waarbij de misselijkheid heftig losbarst en zoals dat wel eens gaat, boven en beneden alles eruit moet. De dikke Duitser wordt met enige spoed verzocht de badkamer te verlaten. Zelfs Doña Josefina komt er zich mee bemoeien maar de weg naar beneden is helaas te lang. Gelukkig wordt het hierna wat beter. De hele nacht is duidelijk de harde regen hoorbaar waar Galicië zo om berucht kan zijn en die ik eigenlijk nog nooit mee heb gemaakt. De ochtend wordt voorzichtig begonnen met thee en brood. De Nederlanders zijn aan het vertrekken naar het vliegveld, maar geruchten over problemen met gecancelde vluchten beginnen te komen. Dit heeft alles te maken met vulkaanstof uit IJsland waardoor zo ongeveer het vliegverkeer in heel Europa plat ligt. Binnen de kortste keren zijn de treinen en busreizen overboekt waardoor Santiago vol zit met gestrande reizigers.

 

Zodra het even droog is, wordt de binnenstad verkend, wat hier altijd een feest is en natuurlijk het Praza do Obradoiro waar alles zich afspeelt.

SDC11605

De Kathedraal

Voor de Kathedraal links zit de Parador van Los Reyes Católicos met zijn prachtig gebeeldhouwde ingang.

SDC11635

Praza do Obradoiro

 

100_1303

De ingang van Parador los Reyes Católicos

  Hostal los Reyes Católicos
Deze meest luxueuze Parador van Galicië, waar de Spaanse Koninklijke familie overnacht als ze hier op bezoek zijn, is van oorsprong een pelgrimshospitaal. Dit houdt men in ere door per dag 10 à 15 pelgrims gratis te eten te geven. Hiertoe moet je zorgen voor een kopie van je Credential en op tijd ’s avonds ca. 19:30 uur, “a Bajo”, d.w.z. beneden (links van het gebouw) te zijn. Hier is de personeelsingang en word je wel of niet geaccepteerd. Aan de stempelkaarten zie je dat er maar liefs 200 personeelsleden in deze Parador werken!


In de keuken krijg je een dienblad en wordt een simpel maar gratis 3 gangen menu met een blokpakje wijn geserveerd. Natuurlijk word je weggehouden van de “Gasten”. Dit alles kan geconsumeerd worden in een speciale “Comedor Peregrino”, ofwel pelgrimseetkamer. Maximaal kan men hier 3x voor in aanmerking komen.Het was voor mij een aardige ervaring van 12 jaar geleden waarbij met allerlei nationaliteiten bij elkaar gezeten werd. Zo ook een Schot en Poolse meisjes die niets anders dan hun eigen taal spraken, maar zonder problemen in Santiago waren gekomen. Één ervaring is overigens wel genoeg, omdat de restaurants in Santiago gezellig en goedkoop zijn!

Voor de ingang van de Parador verzamelt een folkloristische groep uit Astorga. Tijdens het Jubeljaar trekken steeds groepen verkleed in Middeleeuws kostuum door de straten. Begeleid door de Gaitas, de doedelzakken, die opgewekter klinken dan de Schotse.

SDC11611

Middeleeuwse groep uit Astorga

 

SDC11615

Moorse Heersers met een Doña

 

SDC11617

Begeleid door Gaitas

 

SDC11618

Zelfs de Joden hoorden er toen nog bij

 

SDC11620

En vrouwen en kinderen

 

SDC11622

Op de Praza de Quintana

Het weer blijft pet als de regenbuien weer onverminderd heftig vallen. De Arcadenstraatjes komen nu goed van pas. Nog steeds zit het niet helemaal lekker zodat bij de Pharmacia Ulla wat pillen hiertegen worden gekocht. Gezegd moet worden dat ze prima helpen!

SDC11604

Favoriete terrasje is er niet bij

 

Het blijft miezeren wat gauw verveelt. Eigenlijk heb ik in al de jaren Santiago alleen mooi weer meegemaakt, zodat nu de andere kant van de medaille ondergaan moet worden.

SDC11598

Zomaar een detail Kathedraal

 

De dag gebruik ik om wat wasjes te doen. Dit moet met de nodige omzichtigheid, want Doña Josefina wil niet dat dit in huis gebeurt. Je moet maar naar de wasserette gaan, vindt ze. Dit is voor een echte Pelgrim natuurlijk not done! Op de badkamer wordt alles in de week gezet, uitgewrongen en op de kamer gehangen. Ze heeft het lang niet in de gaten, totdat bij terugkomst de was verdwenen is! Het hangt nu beneden in de kelder zoals ze in haar Galicische taaltje enigszins kwaaiig duidelijk maakt. Eerst ben ik wat gepikeerd, wat doet ze op mijn kamer dit weg te halen? Een dag later is ze het vergeten en is alles weer okay. Ze is nu eenmaal nogal dominant en aanwezig, maar meent het wel goed en is betrouwbaar.

Eind van de middag is wel de tijd om bij het Pelgrimsbureau, Rúa do Villar, dicht bij de Kathedraal, langs te gaan voor de Compostela. Zoek de goeie tijd hiervoor uit, want rijen Pelgrims staan vaak te wachten. Aan tafels zitten vrijwilligers de in Latijn opgestelde Compostela in te vullen. Je voornamen worden keurig verlatijns.  Let op aan te geven dat je Katholiek bent, want anders krijg je een simpele in Spaans opgestelde verklaring die eigenlijk niet telt (zie eerdere beschrijvingen)! Ik durf het bijna niet te zeggen, maar dit is alweer mijn 6e

Compostela 2010

Compostela

Bij La Campana wordt voorzichtig Cola gedronken en wat soep gegeten. Alles blijft liggen zodat ik zienderogen opknap. De bedoeling was na een rustdag weer te vertrekken voor de thuisreis, maar gezien de gesteldheid en vooral ook de weersomstandigheden wordt besloten maar een paar dagen langer te blijven.

’s Avonds bij licht ziet Santiago er toch weer anders uit en wordt genoten van de speciale sfeer. Het is droog geworden en de stad zingt van levendigheid. Bij Doña Josefina kan goed gegeten worden, waarbij ze speciaal wat lichts voor mij maakt.

De stad is vol met gestrande reizigers. Al de Nederlandse en Duitse Pelgrims die vanmorgen afscheid namen worden weer tegengekomen. De Duitsers nemen gezamenlijk een huurauto tot de grens, omdat treinen en bussen vol zaten. De Nederlanders pakken een moeilijke lijn naar Madrid en proberen zo verder te komen. Achteraf hadden ze dit beter niet kunnen doen, omdat een dag later weer gevlogen werd.

SDC11606

Plaza Azerbachería bij La Campana voor de deur

 

SDC11608

SDC11607

Traditionele zanggroep

Vandaag vroeg het bed in onder gelukkig betere omstandigheden dan gisteren. Morgen nog een dag lekker bijkomen en hopelijk klaart het weer dan ook op. Hoewel de Meteo op televisie en krant daar weinig hoop op geven!

SDC11609

La Campana betekent klokslag en dat zullen we weten ook zo onder de Kathedraal! Elk kwartier slaat de klok en op de hele uren galmen de zware slagen. De harde regenbuien gaan ook de gehele nacht door. De koffie met geroosterd brood blijft ’s morgens goed liggen zodat weer sprake is van normalisering van de conditie. Vandaag een extra dagje om de zaak op orde te krijgen voor de terugreis. De fiets wordt gecontroleerd op mogelijke defecten. Spaken, ketting, remmen, derailleur, banden en alles wat maar los kan zitten bekeken. Hij blijkt in een prima conditie; petje af voor de RIH!

Gedurende de dag wordt Santiago nogmaals verkend. De Kathedraal wordt op zaterdag en zondag 8 en 9 mei zo druk bezocht door dagjesmensen dat het goede moment moet worden uitgezocht om er in te komen.

SDC11603

Rijen wachtenden voor de Heilige Poort

Bij de Heilige Poort kan alleen naar binnen gegaan worden naar het gouden (koperen) beeld van Santiago boven de crypte. Iedereen wil dit beeld omhelzen om de kracht van de Heilige in je op te nemen (Daar ben je natuurlijk vrij in).

SDC11623

Het vergulde beeld van Santiago

Vanuit de kerk lijkt dit beeld boven het altaar te leven door de armen van de mensen! Er onder loopt een trapje naar beneden de Crypte in waar een zilveren kist is te zien met, volgens zeggen, de relikwieën  van Santiago.

100_0516

Relikwieën  van Santiago

Voor de rest van de Kathedraal moet via één van de hoofdingangen naar binnen gegaan worden, waar ook weer afzettingen en wachtmensen zijn. Het is ten opzichte van normale jaren buitengewoon druk.

De kathedraal is een geweldig monument uit de 11e eeuw. Natuurlijk is er in de eeuwen veel bij - en afgebouwd. De voorgevel is in 1700 voor de oude Romaanse kerk gezet en is typisch overdadig Spaans Barok. Omhoog kijkend staan 3 Jacobs beelden in het bovenste gedeelte van de gevel.
De tegenwoordige gevel is als het ware voor de oude gevel uit 1100 gezet, waardoor deze keurig intact is gebleven en via deze Portaal van de Glorie, de Pórtico de la Gloria, treed je binnen. Gebruikelijk was, dat de pelgrims de zuil aan de voet van de apostel aanraakten en zelfs kusten en daarmee extra genade van de apostel verwierven. Nu is deze zuil afgezet en kan niet meer beroerd worden. Door de vele miljoenen pelgrims sleet de zuil, met het eronder liggende kopje van de bouwmeester Mateo, compleet weg.

100_1315

Pórtico de la Gloria

De Pórtico de la Gloria staat al enige jaren in de steigers en wordt minutieus gerestaureerd.

SDC11625

Zittende Santiago

De kerk verder in vallen de hoge gewelven op. Typisch Romaans met ronde bogen, dikke muren en weinig ramen. De kerk heeft een kruisvorm met crypte achter het altaar.

Het hoofdaltaar is oogverblindend in goud uitgevoerd en rijkelijk versierd met engelen en andere beelden. Bovenop prijkt trots Santiago als “Matamoro” te paard. Ervoor hangt de Botafumeiro, die alleen geslingerd wordt tijdens de hoogmis, of als er apart voor betaald wordt (€360).

SDC11628

Hoofdaltaar

De Kathedraal zit vol bezienswaardigheden en de echte liefhebber kan hier uren ronddwalen om van al deze middeleeuwse kunst te genieten.

SDC11627

Ingang Mariakapel

En natuurlijk is het dé plaats om tot rust te komen en te mediteren op deze zo buitengewone plek, waar al duizend jaar Pelgrims samenkomen. Tot jezelf te komen, je leven te overdenken en genade verkrijgen voor het gedeelte dat nog komen gaat. Dankbaar te zijn voor de voorspoedige reis tot nu toe en hetzelfde te hopen op de terugreis. Zelfs een Agnostische pelgrim raakt in de ban van deze bijzondere historische en spirituele plek. Voor de Kathedraal neem je als vanzelfsprekend de nodige tijd.

(Meer informatie over de Kathedraal is te lezen in de eerdere verslagen over Santiago!)

La Campana is dichtbij zodat even uitgeblazen kan worden van al deze indrukken. Het blijft regenen wat niet veel goeds belooft. Later in de middag wordt nog het Museo de Catedral bezocht die in het Paseo de Xelmírez aan de linkerzijde naast de Kathedraal zit. Hier worden opmerkelijke stukken van de 9e eeuw tot heden tentoongesteld. Bovendien kan de Claustro bekeken worden. Hier kunnen gemakkelijk een paar uur worden doorgebracht. Opvallend is de hoge perfectie van de Vlaamse wandkleden, waar de Spaanse pogingen in die tijd maar povertjes tegen af steken.

SDC11629                            SDC11630

Paarden relief met oude Kathedraal uit 1100                     Santiago als Koning uit midden 1200

 

Imponerend zijn het Claustro aan de binnenzijde met uitzicht op de torens en andere hoeken van de Kathedraal.

 

SDC11631

SDC11633


SDC11634

Vanuit de Claustro

SDC11636

Regenachtig Santiago

De uitgang komt in de Kathedraal uit midden tussen de voortgaande stroom dagjesmensen.

Het Praza do Obradoiro blijft het middelpunt van het openbare leven in Santiago. Één opvallend gebouw moet nog gezien worden en dat is aan de rechterzijde het Portaal van het College van San Jerónimo tegenover het Museum wat we net gezien hebben.

SDC11601

Portaal van San Jerónimo

Dit gebouw is in 1600 als school voor arme studenten gebouwd door Aartsbisschop Fonseca de III. Het gebeeldhouwde Portaal is een voorbeeld van prachtig beeldhouwwerk waar Santiago vol mee staat. Natuurlijk neemt Santiago zijn plaats in tussen de andere heiligen.

SDC11600

Santiago

Op het plein vindt intussen van alles plaats met groepen Pelgrims en er zijn zelfs eigentijdse Santiago’s. Natuurlijk de Living Statues die zo te zien goed de kost verdienen.

SDC11602

Eigentijdse Santiago

Bovendien loopt al jarenlang en onvermijdelijk een wat vreemde variété artiest rond verkleed als Santiago met drankneus.

100_0522

Variété artiest verkleed als Santiago

In de oude stad klinkt overal muziek. Artiesten zoals de als “Al Jolsen” verklede Jazzman op het Plaza Quintana heeft een vaste plek. Bij de onderdoorgang langs de Kathedraal klinken overdag de melancholieke klanken van een Gaita speler, die tot bij Doña Josefina te horen zijn. ‘s Avonds treden hier vaak 2 tenoren op die de bekende Napolitaanse aria’s zingen en dat lang niet onverdienstelijk. Verder een gitarist op de Plaza Azerbachería (werkelijk goed!) en op elk terras passeren regelmatig min of meer succesvolle muzikanten die komen manzen.

In de doorgaande straten zit het vol met gezellig aandoende Restaurants die opvallend veel visgerechten aanbieden (oa. Pulpo). Aquaria met levende krabben, langoustines en kreeften willen ze wel voor je klaar maken, het is hier tenslotte Galicië. Pas hier wel mee op! Ze zijn zeker voor Spanje extreem duur en niet altijd evengoed. De meeste gasten zijn toch passanten. Een erkend goedkoop adres voor Pelgrims is Casa Manolo op het Plaza de Cervantes dichtbij de Kathedraal, waar voor 10 Euro een compleet Menu aangeboden wordt. Alleen de wijn moet apart betaald worden maar tegen zeer schappelijke prijzen.

Ik houd het bij Josefina, die een perfect menu klaarmaakt met een prettig wijntje. In haar Café is het gezellig praten met Pelgrims van over de wereld die hier ook slapen.

Het weer blijft verschrikkelijk slecht zodat nog een dag langer gebleven wordt, waarbij langzaam weer de oude geworden wordt!

Morgen begint de terugreis naar Roncesvalles en daarna de west route door Frankrijk. De paar rustdagen hebben goed gedaan waarbij bovendien de slijtplekken op de billen wat minder voelbaar zijn. Toch is er wel een zekere mentale druk. Dezelfde weg als heen moet weer terug genomen worden! De meeste fietsers pakken hier het vliegtuig terug of de bus. Maar in vroegere tijden was dit ook niet mogelijk, zodat we het op eigen kracht doen. In het boek van Sweerman wordt een hogere retourroute besproken, maar deze is sterk bergachtig en onzeker voorzien van refugios. Daardoor wil ik toch dezelfde weg terug nemen tot in Puente la Reina afgebogen wordt naar Roncesvalles. De gemene hellingen moeten nu van de andere kant genomen worden! Maar niet teveel aan denken! Als in bed gedoken wordt, plenst de regen onverminderd naar beneden. Niet ideaal, maar langer blijven is geen optie; ik wil op tijd terug zijn. Bovendien roept het thuisfront. De slaap komt gelukkig gauw!

Deel 3, traject 2-a zit er nu op, zodat morgen verder gegaan wordt met deel 4, traject 2-b uit hetzelfde boek: Pyreneeën – Santiago en terug! In het totaal is Santiago via de oost route 2681 km van huis en nu nog de retourreis! Deze eerste 3 deeltrajecten waren in het begin eenzaam en behoorlijk zwaar, wel met de mazzel van goed weer tot Astorga, maar des te slechter tot Santiago. Wat brengt deeltraject 3-b? Ik ben er klaar voor! Morgen verheug ik me op de retourreis want het thuisfront roept!

http://user.chollian.net/~boonstra/gif/fiets919.gif                                                                              http://user.chollian.net/~boonstra/gif/fiets919.gif 

Einde deel 3

Traject 2-a

 

tab

 

43