santiago shell                    http://user.chollian.net/~boonstra/gif/fiets919.gif                  Pelegrin[1]                  http://user.chollian.net/~boonstra/gif/fiets919.gif                       santiago shell

 

Vervolg Deel 1

Traject 1 – a

Silvolde naar Nevers

http://user.chollian.net/~boonstra/gif/fiets151.gif

Deel 2

Traject 1 – b

Nevers naar Oloron-Ste.Marie

829 km

http://www.fietsvakantiewinkel.nl/2www/images/kaarten/overzichtoudewegen2.gif

 Kaartjes en hoogteprofielen komen uit: Deel 2 "Langs Oude Wegen" van Clemens Sweerman

18 April, Nevers – Chateauxmeillant 117 km

De fiets stond veilig geparkeerd in de binnenpatio van Hotel Verdun. Hoewel redelijk geprijsd, voor 36 Euro met ontbijt, was het er perfect. Het ontbijt startte pas om 8:00 uur, omdat het zondagmorgen was, waarna langzaam nog enkele mensen binnendruppelden. Als fietser en eenling ben je dan toch een beetje een vreemde eend in de bijt. Een paar honderd meter rechts het hotel uit ligt het klooster van St. Gildard met de schrijn van Bernadette Soubirous. De echte Lourdes gangers zouden hier langs moeten gaan. Maar Santiago is mijn doel en Lourdes zegt mij niet zoveel zodat rechtdoor langs de kathedraal van St. Cyr-et- Ste.Julitte gereden wordt. Linksaf gaat het door de tuinen van het Palais Ducal, waar vroeger de hertogen en graven van de Niévre streek gewoond hebben.

Fietsen Langs Oude Wegen

Nevers – Châteaumeillart, 117 km, Dagtraject 9

Het park ligt er op de zondagsmorgen verstild bij en vanaf de buitenrand boven de stadsmuren ligt een mooi Panorama voor je van de Loirestreek.

.

Kathedraal St. Cyr-et- Ste.Julitte 

 

.

Park voor Palais Ducal

 

Door de oude straatjes gaat het naar beneden richting de Loirebrug. De loire zelf is een brede, nu ondiepe rustige rivier, die niet bevaarbaar is. Vandaar de kanalen (Canal Latérale de la Loire) die parallel hieraan lopen voor de scheepvaart.

.

Ponte de Loire

 

Over de brug is het zoeken naar het Canal du Centre, een zijkanaal naar Nevers met het jaagpad erlangs. Dit is lekker fietsen vlak langs het water met hier en daar een visser terwijl boven de dijkjes kerktorentjes uitsteken. Het Canal is omzoomd met ruige hagen en bosschages vol met uitlopende bloemetjes en vogels. Omdat het ook nog eens windstil is met prachtig weer is het een waar genoegen in het vroege voorjaar hier te fietsen.

.

Langs het Canal Latérale

 

Over het jaagpad gaat het dan links dan weer rechts langs het Canal met zijn bochtjes. Bij de bruggetjes moet steeds een hellinkje genomen worden. Een verrassing wacht; Het Aquaduct over de Allier! De Fransen hebben in de 18e eeuw een heel stelsel van kanalen door hun land gelegd. Vaak niet gemakkelijk, met tunnels, aquaducten en vele sluiscomplexen om de vele en niet geringe hoogteverschillen te overwinnen.

 

.

Aquaduct le Guétin

 

.

Drie-trappensluis

 

Het Canal du Centre is een aftakking van het Canal Latérale de la Loire en gaat via het aquaduct le Guetin over de rivier de Allier richting Nevers. Ervoor ligt de noodzakelijke 3-trappensluis. Langs het voetpaadje over het aquaduct en de sluizen is dit allemaal goed te zien. Boven; het stille water van het Canal en eronder het bruisende water in de Allier. Na de sluizen gaat het strak linksaf en bij Grenouille (kikker) met zijn vreemde met kikkers versierde restaurants naar het zuiden. Toch ook nog langs kleine kanaaltjes en mooie landhuizen.

 

.

Landhuis na Grenouille

 

.

Buiten gebruik zijnde ronde keersluis

 

De ronde keersluis net voor Apremont-sur-Allier is buiten gebruik maar een prachtig monument van de waterbouw in Frankrijk. In het plaatsje even verderop wonen nu nog 70 mensen. Het is sfeervol gerestaureerd en een voorbeeld van een middeleeuw dorpje in de Allierstreek. Het kasteel is herbouwd en diende om de grens van het Bourgondische vorstendom te verdedigen.

.

Apremont-sur-Allier

 

Sancoins is een wat groter en stokoud plaatsje op de grens van het departement Cher. Het centrum ziet er fraai uit en er is zowaar een uitnodigend terrasje, dus tijd voor koffie. Met de plaatselijke Fransozen is het gezellig babbelen, het is zondag en ze hebben de tijd.

.

Op het terrasje in Sancoins

 

De route loopt nu door een breed dal waarin het smalle Canal du Berry in 1809 werd aangelegd. De hoogteverschillen zijn hierdoor beperkt, dat zal de komende dagen rap veranderen.

.

De Donjon van Jouy

 

Het landschap is weids en open met opmerkelijke bouwwerken. Dat begint al met de restanten van een indrukwekkend kasteel naast de weg; de Donjon van Jouy gebouwd op de restanten van een Romeins kamp. Dit kasteel, met 3 torens van 27 m hoogte, lag strategisch met uitzicht naar het westen over de vallei van de Aube met Sancoins. In het noorden de molens en heuvels van de Loire en de beboste heuvels van de Morvan in het oosten. In het zuiden de Bourbonnet, Mont D’or en de Puy de Dôme. Geen wonder dat het een grote rol gespeeld heeft in de zo belangrijke honderdjarige oorlog tussen Engelsen en Fransen in 1337 – 1453 over de heerschappij van de Berry. Tijdens de protestantse geloofstwisten is het in begin 1600 verwoest en daarna als makkelijke steengroeve gebruikt voor de huizenbouw. Het is nu natuurlijk een monument en verwonderlijk is dat er nog zoveel van over is.

1

Nevers - La Châtre

8 km verder doemt de middeleeuwse versterkte hoeve van Laumay op die wonderlijk mooi bewaard gebleven is.

.

.

De middeleeuwse versterkte hoeve van Laumay

 

Achter de zo gevarieerde bouwsels zit nog steeds een boerderij waar normaal geboerd wordt! In Vernais staat weer een Romaans kerkje met opgravingen uit de Romeinse tijd.

.

Romaans kerkje in Vernais

 

Vernais uit wordt het Canal du Berry weer overgestoken. Het waren smalle, vrij lange scheepjes die voor het vervoer zorgden, voordat het modernere vervoer op gang kwam. Nu zijn de oevers bijna dichtgegroeid en de natuur heeft vrij spel wat resulteert in prachtige hagen. In Charenton-du-Cher kan op een terrasje een lekker menuutje gegeten worden in de zon. Het blijft heerlijk en aangenaam warm. St. Amand-Montrond is groter en een echte centrumgemeente. Omdat ik het nog ken, door het oppikken van een medehospitalera 2 jaar geleden op doorreis naar Roncesvalles met overnachting, wordt meteen doorgereden naar le Châtelet. De streek wordt heuvelachtiger zodat er nog behoorlijk aan getrokken moet worden.

.

Nog vrij rustige streek

 

Het blijft rustig op de weggetjes wat heerlijk is. De begeleiding wordt vooral verzorgd door de aanhoudende roep van de koekoek en vooral ook de jubelzang van de Leeuwerik. De natuur begint nu echt te ontluiken, zodat het landschap kleurrijker wordt door de bloeiende kersen- en perenboomgaarden en veldbloemen.

In le Châtelet heb ik het wel gehad en wordt naar een onderkomen gezocht. Het hotelletje dat me geadviseerd werd zag er akelig verlaten uit en ja hoor; Fermée! Dan maar verder naar de volgende grotere plaats; Châteaumeillant. Klinkt veelbelovend en het boekje geeft 2 hotels aan. Helaas ook deze gesloten! Op het dorpsplein is een cafeetje open waar het geluk met mij is in de vorm van Florian. Het cafeetje Les Arcades noemt zich ook Hotel, heeft 2 kamers maar die zijn al besproken door een groep Belgische voetpelgrims. Na enige tijd is Florian bereid zijn eigen kamer te ontruimen, zodat prima geslapen kan worden. Er worden prettige biertjes getapt en iets simpels eten is later met de Belgen ook nog mogelijk. Deze komen uit Wallonië en lopen de Camino in gedeelten. Zelfs kan de een nog wat Vlaams zodat het nog genoeglijk wordt buiten op het terras.

 

.

Les Arcades met Florian

 

Châteaumeillant lijkt een aardig stadje maar heeft slechts 2000 inwoners, een aantal dat net als op het gehele platteland nog elk jaar afneemt ook. Tegenover het cafeetje is een wat wonderlijke kerk te zien. Er staat op: Marché Ouvert, wat zeggen wil; de Markt is open. Vanaf de Franse revolutie heeft deze kerk dienst gedaan als overdekte marktplaats! Waarschijnlijk waren er toch wat veel kerken!

.

De kerk is vanaf de revolutie de overdekte markt!

Vandaag nog 117 km weggezet en ook niet de makkelijkste. Het is hier goed slapen nu de eerste 1000 km erop zitten en 1016 km van huis ben!

tab