31 Mei, Chaam - Malden 106 km

Zou vanaf hier Silvolde in een dag te rijden zijn? Waarschijnlijk wel, maar het is wel ver. Als dochter en wandelmaatje aangeven dat dinsdag beter uitkomt wordt besloten toch nog maar een keer te overnachten. Zuster Gertrud woont in Malden en wordt gebeld, waar ik van harte welkom ben.

In Chaam wordt eerst maar eens bij de warme bakker aan de koffie met croissants gegaan.

Scan Malden

Chaam - Malden  106 km, Dagtraject 49

Van hier loopt de meest logische weg naar Tilburg over Gilze. Tilburg in bloeien aan de kant van de weg nog steeds de narcissen! Wat een voorjaar dit jaar; met  kou weg en met kou weer terug!

SDC11907

Tilburg

Een kaart heb ik niet maar de route naar Nijmegen is wel te vinden, via de oude weg naar Den Bosch. Het blijft somber en koud weer waarbij de jas noodzakelijk is. In Vught schiet het al lekker op waarbij de stompe toren er in verhouding tot het buitenlandse geweld best mag zijn!

SDC11908

Stompe toren Vught

Natuurlijk wil ik dwars door Den Bosch om de St. Jan te zien. Met allerlei kronkels wordt ’s-Hertogenbosch ingereden waarna het nog zoeken is om bij de Kathedraal te komen.

http://gijss.web-log.nl/photos/uncategorized/p1120114_st_jan.jpg

St. Jan Den Bosch

Dit is de Nederlandse tegenhanger van al de mooie Kathedralen die we in België en Frankrijk gezien hebben. Gestart in 1220 werd gebouwd tot 1530 en verheven tot Bisschopszetel.

SDC11910

Rijk versierd met beeldhouwwerk

Al in 1629 werd de eerste Hervormde eredienst gehouden en bleef Protestants in een overwegend katholiek gebleven Brabant.

SDC11909

Interieur

Napoleon die op bezoek was zorgde ervoor dat de kerk weer teruggeven werd in 1816, wat later door Willen I bij koninklijk besluit bevestigd werd.

SDC11911

Brabantse Gotiek

Het schip is 28 m hoog met fraaie slanke overspanningen en een hoogtepunt in Nederland. Ook de luchtbogen om de zijdelingse druk op te vangen zijn opmerkelijk. Van hier starten veel Pelgrims hun tocht naar Santiago, sinds de 2 St. Jacobskerken niet meer in gebruik zijn.

Van ’s-Hertogenbosch is het zoeken naar Rosmalen en het volgen van de oude weg richting Nijmegen. Dit alles in een lekker tempootje zoals een paard dat de stal ruikt. Om Nijmegen heen naar Malden waar eind van de middag een warm onthaal wacht en een schoon bed met fijne douche! Wat is het wennen aan de gebruikelijke televisie met Pauw en Witteman ’s avonds. Het wijntje met zus Gertrud gaat er extra goed in zodat het nog laat wordt, maar ik 106 km verder ben en 5128 km overall!

 

tab