5 Juni, Vertrek Weeze – Bilbao


Om 4:10 uur staat dochter Sasha al voor de deur om mij naar vliegveld Weeze te brengen net over de grens, zodat Schiphol gelukkig gemeden kan worden. Een andere oplossing vanuit Oost Nederland is Düsseldorf. Om 5:00 uur zijn we op het vliegveld, ruim op tijd, zodat rustig ingecheckt kan worden, tot om 6:40 uur het vliegtuig naar Bilbao, lang niet vol, vertrekt.

Sdc12686
Rust op vliegveld Weeze

De maatschappij is Ryan Air waar vorig jaar nog slechte ervaringen mee opgedaan zijn. Maar voor 65 Euro naar Bilbao is dit de enige kans, zodat de vliegangst weggestopt wordt.


Sdc12688
Over de Pyreneeën

De aanvliegroute op Bilbao is vanaf de kust nogal hachelijk tussen twee bergruggen door zodat het gerommel en gebok van het vliegtuig tot het laatste moment argwanend uitgezeten wordt. De rugzak is gauw van de band gevist waarna de bus naar het Estation de Autobuses genomen wordt.


Sdc12689
Medepelgrim Günther stapt in

Het is tot 11:30 uur wachten tot de bus vertrekt naar Gijón. Het kaartje kost minder dan 20 Euro waarvoor je om ca. 17:00 uur arriveert. De prijzen van het openbaar vervoer zijn onwaarschijnlijk laag! Er gaan zelfs medepelgrims mee die in Oviedo al uitstappen om dezelfde route te gaan volgen.

In Gijón is het zoeken naar de bus naar Villaviciosa wat niet lukt. Ze hebben het steeds maar over Huelgas. Tot begrepen wordt dat ze stakingen bedoelen die tot volgende week aanhouden. Ook het smalspoortje rijdt niet, dus op naar de taxistandplaats. Voor 32 Euro wordt de 35 km naar Villaviciosa overbrugd wat de simpelste oplossing is en in tegenstelling tot thuis enigszins betaalbaar.

Een bed voor 25 Euro wordt gevonden in het zelfde keurige Pension als 3 jaar geleden.

Sdc12690
Ayuntamiento Villaviciosa

In het plaatsje is niet veel te beleven, bovendien betrekt het en valt er een miezerregentje, hoewel het niet koud is. Het zoeken is naar de Confiteria Colón waar een Credential te krijgen moet zijn. Helaas zijn ze op Dinsdag gesloten en morgen pas om 9:30 uur open! Dan maar eens kijken bij de toeristen info. Ze hebben alles behalve een Credential zodat het vriendelijke meisje mij niet kan helpen.

Bestand: Escudo de Villaviciosa.svg
Wapen van Villaviciosa met Habsburgse adelaars

Bij het verlaten van het gebouw wordt langs een middeleeuws gebouw gekomen waar Karel de V nog overnacht heeft toen hij hier voor het eerst in Spanje aanlandde in 1517.

Sdc12693             Sdc12691

 

☼ Karel V of Carlos 1
Geboren in Gent in 1500 en overleden in Cuacos de Yuste in Extremadura in 1558, bestuurde als laatste Keizer het Heilige Roomse Rijk.
Dit was het grootste rijk sinds Karel de Grote en omvatte Spanje, grote delen van Duitsland, Oostenrijk, Italië en de Nederlanden. Zelfs delen van het hedendaagse Frankrijk zoals France-Compté, Bourgondië en Savoy in het zuiden.

250px-CoA-Roman-Emperor-Charles-V[1]
Wapen Carlos 1

In de nieuwe wereld zorgden de conquistadores voor immense veroveringen met rijke inkomsten aan zilver en goud.
Dit had hij nodig om gedurende de 40 jaren van zijn regeerperiode de vele legers te bekostigen en zijn vijanden te bevechten:
De Ottomanen (Turken) onder Wenen, in de Middellandse zee en Noord Afrika.
De Fransen in een soort bijna constante oorlog.
De grote interne strijd tegen het Protestantisme, dat hem als verdediger van het Geloof, ook tegen de Muzelmannen, zeer aan het hart lag.
Oostenrijk werd door zijn jongere broer Ferdinand bestuurd, wat later zou leiden tot de splitsing van het Habsburgse Rijk in een Spaanse en Oostenrijkse tak.
De Nederlanden heeft hij tot eenheid gesmeed (17 provinciën), waardoor later Willem van Oranje gemakkelijker de Noordelijke Nederlanden (7 provinciën) kon afscheiden.
De Reformatie bestreed hij met de Inquisitie naar Spaans model en zou later onder zijn zoon Philips II escaleren met de Bloedraad en het inzetten van De Hertog van Alfa.
Karel V sprak als moedertaal Frans, Nederlands (Nederduits) en Spaans. De Spanjaarden noemden hem altijd de Duitser en zaten eerst niet op hem te wachten.
Karel had Nederlandse gewoonten, zoals veel bier drinken, wat met een overdaad aan vlees zorgde voor hevige Jichtaanvallen.
Na 40 jaar van veldtochten en het besturen van zijn immense rijk was hij op, trok zich na troonsafstand terug in Yuste, waar hij 2 jaar later stierf.

Na een Menu del Dia, waarbij behalve dat het lekker is vooral de prettige prijs opvalt, het bed in gedoken. Morgen gaat het gebeuren na een voorspoedig gelopen reis!

 

tab