22 Juni, Santiago Rustdag

In alle rust de Catedral bekeken. Elke keer is er wel wat nieuws te ontdekken aan dit prachtige Romaanse bouwwerk. Zaak is een rustige periode uit te zoeken omdat stromen toeristen overal in rijen staan. Het altaar is een meesterwerk uitgevoerd in Spaans gouden uitbundigheid. Een tikje teveel voor ons, lage landers? Let op de prachtige Mata Moro bovenop het altaar op paard gezeten.

Sdc13385
Altaar Santiago indrukwekkend

De restauratie van het Pórtico de la Gloria van Meester Mateo is al 4 jaar bezig en het staat nog wel enige jaren in de steigers.

De Catedral trotseert de eeuwen zonder zichtbare grote problemen. Alhoewel; uit de gevels groeien overal blauw bloeiende bloemen. Dit blauwe halskruid heeft heesterachtige wortels en moet regelmatig verwijderd worden, maar is onuitroeibaar!

Sdc13381   Sdc13381 

☼  Blauw halskruid of Trachelium caeruleum
Mediterrane plant van 50 to 100 cm hoog die graag op muren en rotsachtige grond groeit behorend tot de familie Campanulaceae (klokjesfamilie). Mooie snijbloem. Plant is niet winterhard, meerderjarig en begint nu zelfs in Amsterdam voor te komen. Bloeitijd juni – september. Wordt halskruid genoemd omdat aftreksels van de wortels goed zijn om te gorgelen tegen zwellingen in de mond, keel en amandelen. Groeit op de gevels van de Catedral in Santiago en wordt regelmatig verwijderd. Is in zijn groei hier niet te stoppen!

100_1771
Blauw halskruid boven Santiago bij Heilige Poort
aan de Praza Quintana

Het is zaak op tijd in het Oficina de Peregrinos te zijn voor de Compostela, voordat de grote massa arriveert. Gelukkig is de afhandeling nu veranderd met meer hulpbalies, waardoor het wel sneller gaat. Bij het controleren van het Credential begon de medewerker te mekkeren over de noodzaak van 2 stempels per dag op de laatste 100 km! Dit had ik nog niet eerder meegemaakt. Hij gaf de Compostela toch omdat deze regel niet op het Credential afgegeven door de Gobierno del Principado de Asturias stond. Wees dus gewaarschuwd! Een vrij overbodige regel gezien de vele toeristen op weg naar Santiago en vooral het gemak waarmee stukken met de bus, trein en taxi worden gepakt.

Ook als Hospitalero in Roncesvalles constateer je elke keer weer dat 70% echte Pelgrims zijn. De rest toeristen die keihard in de auto, die verderop geparkeerd staat, verder trekken. Om maar niet te spreken van groepen met koffers op wieltjes die ratelend over de keitjes vertrekken naar de verderop klaar staande bus!
Pelgrimeren is toch iets wat ieder voor zich doet. Als je de kluit belazert, doe je dat vooral bij jezelf en kun je nooit een goed gevoel hebben.

Compostelana
Compostelana

Vorig jaar op de Camino de Levante hield de route op in Zamora en zat een afsluiting met een Compostelana er niet in. Dit jaar met minder kilometers en beduidend minder afzien is het de 7e Compostelana in een reeks van 8 tochten.

De Camino Primitivo is buitengewoon goed bevallen. Een aanrader voor Pelgrims die echte drukte willen mijden en van de overweldigende natuur kunnen genieten zonder dat het echt warm wordt. De beste tijd is laat voorjaar / zomer / najaar. Het voorjaar is berucht om zijn harde regenbuien!

Met het mooie weer wordt Santiago doorkruist en vele terrasjes bekeken. Morgen wordt het volgende stuk opgepakt naar Fistera en Muxía. Ook kijk ik alvast rond voor een kwartier als Loes 3 juli komt. Ze wil niet bij Josefina slapen omdat deze nogal aanwezig is en ook de kamers controleert!

Met Antonio en de meiden wordt gezellig gegeten en afscheid genomen bij Manolo, waarna La Campana opgezocht wordt om morgen fris te kunnen vertrekken voor het laatste nieuwe gedeelte! Tot het volgende traject!

Sdc13367

 

santiago shell                                  Pelegrin[1]                                   santiago shell

Zijn er op opmerkingen of vragen?
Mail helmut-brouwer@planet.nl

Wilt u opgenomen worden in de mailinglijst?
Stuur een mailtje en u blijft op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Het volgende deel

Santiago -Fisterre – Muxía

Verschijnt binnenkort
Hopelijk tot lezens!