3 Juni, Troyes rustdag

Heerlijk zo’n rustdag en nodig ook. Behalve de normale wasjes kunnen ook de broek en truitjes gewassen worden en op tijd gedroogd.

De Seine loopt achter het seminarie met aan de andere zijde een goede broodjeszaak en supermarkt (ter hoogte van het woord Henry).


Troyes

60.000 inwoners

Hoogte 107 m


De stad is de hoofdstad van de champagne, mooi behouden met zijn 15e eeuwse vakbouwhuisen en gezellige terrassen.



De binnenstad heeft toepasselijk de vorm van een champagnekurk. De oude haven is de Quai de Comte Henri, waar het kanaal flink verbreed is. Maison Notre-Dame en l’Isle ligt dichtbij zoals ook de Kathedraal.


   

Alles dichtbij het seminarie


De Kathedraal van St-Pierre-et-St-Paul stamt uit 1228, maar pas afgebouwd in de 17e eeuw. Echt afgebouwd niet want de rechtertoren is er nooit gekomen.


Kathedraal St-Pierre-et-St-Paul


Voor de Kathedraal een paar Vlaamse fietsers die later op het terras nog worden getroffen. Ook de fietsroute is welbekend toen 5 jaar geleden er doorgekomen werd met het boekje van Clemens Sweerman. Toch raken de loop- en fietsroute elkaar weinig.


Plein voor de Kathedraal


Het mooiste stukje van het centrum is te vinden op de Place Alexandre Israël, waar ook het gemeentehuis ligt. Mooie zitjes met zicht op de oude huizen erachter waar de nauwe straatjes van het oude centrum begint. Het is de laatste week echt veranderd in zacht voorjaar weer. Troyes is weer een keerpunt richting het zuiden.


Place Alexandre Israël


Het is heerlijk slenteren door de middeleeuwse straatjes. Troyes is redelijk intact gebleven omdat oorlog en brand er niet veel vat op gekregen hebben.


Tourelle de l’Orfèvre uit de 16e eeuw


Het komt uit op de Basiliek van Saint-Urbain. Een gotische kathedraalachtige kerk uit de 13e eeuw. Paus Urbanus IV liet op de plaats waar zijn vader schoenlapper was een monumentale kerk bouwen en zorgde zo voor zijn eigen onsterfelijkheid. De kerk is slank en elegant. De toren is in de 18e eeuw door bliksem getroffen en afgebroken.


Basiliek Saint-Urbain met fijn geciseleerde onderdelen


Troyes heeft zijn stempel op de geschiedenis gedrukt met Crétien de Troyes (1135 – 1183), middeleeuwse schrijver van de verhalen van de ronde tafel (Koning Athur en de Graal). De Orde van de Tempeliers die hier opgericht is (1128) en niet te vergeten de Troy Ounce, een eigenlijk nog Romeinse maat voor edelmetalen, tot op de dag van vandaag gebruikt.

Door naar dezelfde kebabtent van gisteren. Als een oude bekende is de ontvangst. Naderhand komt de Turkse eigenaar bijpraten. Hij vertelt 3 nationaliteiten te hebben; Turks, Bosnisch en Frans. Hij heeft in Bosnië in de negentiger jaren meegevochten. Hij laat foto’s zien van een pompoenenveld in Turkije waar met moderne machines gewerkt wordt en van hem is. Daar wil hij naar terug. De business in Frankrijk gaat niet zo geweldig en de kinderen zijn meertalig. De trappen op en gangen door in het doodstille seminarie. Morgen weer verder. De route trekt!


tab