4 Juni, Troyes – Forêt Chenu, 27,5 km

Troyes is nog in ruste als op pad gegaan wordt. Zo saai de aanloop was zo mooi de uitloop.


Troyes is nog in ruste


Dwars door de stad naar de zuidzijde langs de fabrieken van vroegere tennisheld en industrieel René Lacoste.Troyes – Fôret Chenu 27,5 km


De weg volgt nu een pad door een park langs de oever van de Vienne langs tuinen en bosjes naar La-Rivière-de-Corps. Het is de Voie verte de Viennes waar veel te zien is.


Voie verte de Viennes


In La-Rivière-de-Corps is het zoeken, maar een inwoner zegt dat de goede route gevolgd wordt. Wat volgt is een 6 km lange groene vlakte met in de verte heuvels. Vogels fluiten, mooi weer, lekker lopen.


Echte Camille of Matricia chamomilla

Eenjarige plant uit de composietenfamilie asteraceae. Hoogte 20 – 40 cm. Bloeit mei – september langs bermkanten, weiden en bouwland in de volle zon. Typische camillebloempjes (witte lintbloemen buigen naar beneden). Heeft een sterke geur. Altijd al gebruikt als geneeskruid. Door de vele etherische oliën werkzaam tegen tal van aandoeningen (tegen tandpijn; bitter!). Maar ook tegen verkoudheid, eczeem, wonden in zitbaden.


Groene vlakte naar Lépine

Lépine door naar het 5 km verderop gelegen Laines-aux-Bois tegen de heuvels aan. Voor het kerkje staan de overblijfselen van een ouder portaal. Rechtsaf gaat het omhoog een bergweg op.


Laines-aux-Bois met kerkje en weg omhoog


Net voor de heuvel van Montaigu staat een monument voor gevallenen. Een mooie plek om bij te komen en te genieten van het uitzicht met in de verte voor het laatst Troyes.


Monument bij Montaigu met uitzicht


Een kleine nederzetting met mooie valleitjes en zoeken naar de juiste route door dalletjes. Bij een lang dal kan eigenlijk niet misgelopen worden. Steeds stijgt het door.


Mooie valleitjes


Na een lang dal wordt de begroeiing dichter. Wat volgt is 8 km door een lange vallei met dichte bossen. De route wordt redelijk aangegeven recht toe recht aan. Toch is voor te stellen dat het een wat beangstigende weg is voor eenzame Pelgrims. Denk eraan voldoende drinken mee te nemen!


Dicht bos in


Het bos neemt bijna 2 uur om er doorheen te lopen. Overal borden met waarschuwingen niet te lopen in het najaar i.v.m. de jacht! Jagers schieten nu eenmaal op alles wat beweegt.


Eindelijk het bos uit


Nog vrij plotseling eindigt het bos met vrije doorkijk naar de vlakten in de verte. Beneden ligt Sommeval een dorpje waar verder niets te krijgen is. Voor noodgevallen is er wel een simpele Refuge om te overnachten.


Sommeval


Na Sommeval op naar de volgende heuvel in de verte. Langs bosranden met prachtige wilde bloemen loopt het omhoog.


Welriekende nachtorchis of Platanthera bifolia

Uit de familie orchidaceae. Overblijvend uit bolletje. Wordt 20-50 cm hoog. Bloem geurt avond en nacht lekker. Bloeit mei – juni met witte bloem die op lip groen aanloopt.

Groeit op schrale kalkhoudende grond.


Geweldige natuur


Het laatste stuk loopt steil omhoog naar een nederzetting; Forêt Chenu. Hier is gisteren afgesproken bij Madame Labasque.


Saint-Phal (Wapen met hoofd Jeanne d’Arc)

Buurtschap Forêt Chenu

534 inwoners

290 m hoogte


Het adres blijkt een groot huis met een nog grotere tuin. De ontvangst is hartelijk met meteen een welkom pilsje.


Bij Madame Lilian Labasque

Madam Lilian is van het vlotte soort die met haar man de grote tuin bijhoudt. Ze gaat door de boomgaard naar een zomerhuisje, dat schilderachtig tegen de bosrand ligt. Het blijkt van alle gemakken voorzien te zijn. Het bed wordt meteen opgemaakt. Als gezegd wordt dat het “un lit catolique” (dubbelbed) zegt ze; ja voor ons tweeën, waarop het antwoord “demain” (morgen) is. We lachen heel wat af want er is niks bij. Later op de avond brengt ze een prima maaltijd met meteen brood voor morgen. De groentetuin ziet er goed uit, waar aardbeien geplukt mogen worden zoveel je wilt (zelfs de eerste frambozen). De avond buiten is heerlijk met kleurrijke scharrelende spechten in de boomgaard. Slapen met wijd open ramen geeft een gevoel midden in de natuur te overnachten na 498,1 (280,1) km!


tab