5 Juni, Forêt Chenu – Flogny-la-Chapelle, 29 (-2) km

Het broodje nog niet op is de heer Labasque al met zijn groentetuin bezig. De bonen moeten erin. De overnachting met halfpension is totaal 35 Euro en perfect.


Fôret Chenu – Flogny-la-Chapelle 29 km


Naar Eaux-Puiseaux moet 4 km door een dicht bos gelopen worden. Lange wegen goed aangegeven. Het is het gebied van de Pays d’Othe, een heuvelige dicht beboste hoogvlakte 60 km lang en 20 km breed, die meteen een ecologische zone vormt van Champagne naar Bourgondië.Bijenblad of Mellitis melissophyllum

Meerjarige plant uit de lipbloemenfamilie lamiaceae. Hoogte 20 – 75 cm. Bloeit mei – juli in polvorm met hoekig behaarde stengels. Welriekende bloemen roze/wit met strepen 2,5 tot 4 cm. Groeit op lichtbeschaduwde plaatsen op kalkrijke grond. Komt in Nederland niet voor.Le Pays d’Othe


Eaux-Puiseaux is een aardig dorpje met zelfs een zeldzaam terrasje, maar na 4,5 km nog te vroeg. De heuvels worden uitgelopen richting de drukke N77 die een klein stukje gevolgd moet worden, daarna direct rechtsaf het boerenland in.


De heuvels uit


Naar Ervy-le-Chatel is 8 km vooral door vlakke soms drassige terreinen en bosgebieden. Volkomen uitgestorven maar met voldoende afwisseling.


Vlak en drassig

Het slingert een tijdje vreemd tot Ervy, dat op een heuvel ligt. Grotere plaats met markt en de reeds bekende korenbeurs. Bekend van de fietstocht 5 jaar geleden. Wat aanspreekt is het drukke cafeetje tegenover de ronde korenbeurs met zicht op markt die er gehouden wordt. De grote fles gazeuse gaat er vlot in met de bij de bakker gekochte sandwich.


Ervy-le-Chatel


Leuk levendig stadje waar wel een uurtje zoet gebracht wordt. Naar Mézières is het 5,6 km met een vreemde slinger door het bos. Het is knap warm geworden terwijl de rustige doorgaande weg zeker 2 km korter is. Dan toch maar een stukje asfalt. Een mevrouw stopt en vraagt of meegereden wil worden. Aardig natuurlijk maar bedank vriendelijk hiervoor.


Stukje afsnijden over het asfalt


Na Mézières is de juiste route zo weer op te pakken, waarna 5 km rechte wegen door het Domaniale bos van Flogny volgen. Eenzame weg met onderweg een jachthut waar gestopt kan worden. Wel een ijkpunt; de Champagne (departement l’Aube) gaat over in Bourgondië (department Yonne).Hoe mooi combineert salie met wilde weit!

Wilde weit of Melampyrum arvense

Eenjarige plant uit de bremraapfamilie orobanchaceae. Halfparasiet die nutriënten zuigt uit wortels van grassen. Hoogte 15 – 50 cm. Bloeit juni – augustus met rood/paarse bloemen met onderaan soms geel/witte ringen. Bloeit in trosvorm. Groeit op droge kalkrijke grond (nichtje van de eerder besproken Hengel). In Nederland zeer zeldzaam.


Domaniale bos van Flogny


Flogny-la-Chapelle ligt wat van de route waardoor een slinger van 3 km extra gemaakt moet worden. De eerder besproken overnachting in Mézières is niet te vinden, dus maar door naar de volgende in Flogny. Aan de rand ligt een soort winkelcentrumpje met het enige cafeetje waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Vandaag zeker 33 C.


Flogny-la-Chapelle

1050 inwoners

Hoogte 150 m


Toch zien onderdak te krijgen dus op naar het Gemeentehuis. Hoewel onaangekondigd is de behandeling vriendelijk. De burgemeester hemzelf brengt mij in zijn SUV naar beneden, over het kanaal de Bourgogne en de Armançon, naar de voetbalkleedkamers.

Primitief en gratis, maar goede douches, een matras op de vloer van één van de doucheruimten en een klein keukentje. Zo kom je de nacht wel door. Alles is volkomen verlaten.


Voetbalkleedkamers De Armançon


Voor het cafeetje moet wel een eind teruggelopen worden en zoals altijd naar boven.

Later is alles gesloten en eigenlijk uitgestorven. De redding is een pizzatent door twee dames gedreven vooral voor afhalen in de hoofdstraat. Voor een avond best te doen.


Flogny-la-Chapelle


Een uitermate rustig avondje bij de ondergaande zon op het voetbalveld. De telefoon staat niet stil, zodat er goed contact met het thuisfront is. Dat mag ook wel op je 71e verjaardag! Evengoed lekker slapen na 527,1 (309,1) km!


tab