6 Juni, Flogny-la-Chapelle - Chablis, 25 km

Eerst een uur langs de jaagpaden van het kanaal de Bourgogne.


Flogny-la-Chapelle – Chablis 25 km


Een lange waterweg van 242 km aangelegd in 1832. Het verbindt de Yonne met de Saône en gaat over de waterscheiding tussen de Atlantische oceaan en Middellandse zee. Het hoogste punt is 378 m waardoor 189 sluizen nodig zijn en een tunnel. Ook dit kanaal is ingehaald door de spoorwegen en doet nu dienst voor de pleziervaart.


Langs het Canal de Bourgogne


Lange rechte stukken maar niet onplezierig. Het is vandaag niet zo overmatig warm.

Uiteindelijk rechtsaf over de Armaçon 4,5 km richting Roffey. Het landschap verandert wezenlijk.


Grote graslelie of Anthericum liliago

Vaste plant behoort tot de aspergefamilie asparagaceae. Hoogte 20 – 60 cm met grasachtige bladeren. Bloeit wit in mei – juni. Bloemen 1,5 – 2 cm in trosvorm. Groeit op kalkhoudende grond in grasland in de zon. In Nederland zeer zeldzaam.


Over de Armançon richting Roffey


Vandaag zaterdag en te merken ook. Geen kip te zien. Of, toch wel, maar dan een grote herdershond. Gelukkig is het beest van het ongevaarlijke soort. Aan de lichaamshouding is te zien dat er geen enkel gevaar van uit gaat. Sommigen maken zich ernstig zorgen over honden. Mijn ervaring is dat dit erg meevalt.


   

Ongevaarlijke soort                                                         Roffey       


Na Roffey gaat het omhoog de heuvels in. Al gauw zitten we in de druivenvelden. Nu niet meer van de Champagne maar de Chablis. Altijd weer mooie vergezichten.


De eerste druivenvelden van de Chablis


Bernouil is een speciale plaats door het opmerkelijke kerkje van Saint-Jacques-le-Majeur. Het bestaat uit vier cirkels die de kerk de vorm van een klavertje vier geven. Ertegenover bij het gemeentehuisje kan mooi even gezeten worden.


Saint-Jacques-le-Majeur in Bernouil


Over de toepasselijke weg Rue Saint-Jacques wordt de route vervolgd.


Toepasselijke weg


Vézannes ligt een 4 km verder over lange rechte wegen. Echt binnenland en volkomen uitgestorven door het heerlijke voorjaar. Voor de liefhebber genoeg te ontwaren in de natuur.


Lange rechte wegen


De raapvelden die in de Ardennen twee weken geleden nog maar net begonnen te bloeien zitten hier al in het zaad. Orchissen bloeien volop aan de kant van de weg.Liggende vleugeltjesbloem of Polygala serpyllifolia

Vaste plant uit de familie der vleugeltjesbloem polygalaceae. Hoogte 5 – 25 cm. Bloeit mei – september. Helderblauwe bloemen 5 – 6 mm groot met drie kroonbladen. In trossen met 3 – 10 bloemen aan einde van de steel. Later aan de zijkant door uitgroeien. Langvormige bladeren. Op zwak zure bodem.


Orchissen in de berm Vézannes in het dal


Vézannes ligt in een dalletje waar uitgeklommen moet worden. De spoorlijnen van de TGV worden via een viaduct overgestoken de eindeloze velden in. Goed aangelegd. Geen beest kan erop komen, alles is gezekerd en afgesloten.


Spoorlijn TGV De eindeloze velden in


Het asfaltweggetje loopt zo vanzelfsprekend door dat even onvoldoende wordt opgelet, zodat de afslag door de velden links gemist wordt. Een eind verderop een grote kruising met slecht aangegeven richtingen. Uiteindelijk wordt besloten rechts te gaan richting Collon waar langs gekomen moet worden. Na een kilometer wordt een passerende auto aangehouden om te vragen hoe het zit. Een behulpzame Madame wil mij wel naar Collon brengen, maar dan hoort ze dat het doel Chablis is. Rechtsomkeer terug. Er blijkt een hoek afgesneden te zijn en rechtdoor gaat het naar Chablis zodat Collon niet nodig is.

Door het dal richting Chablis waarbij ze niet rust voordat het centrum bereikt is (wilde eerder uitstappen). Om 14:00 uur al op het eindpunt, maar een cafeetje opzoeken.


Tot Chablis

Lekker zo vroeg en Chablis blijkt een leuk stadje, waar het nodige te doen is. In het café zit een fietser met lange baard. Brian, een Australiër, waar mee aan de praat gekomen wordt. Hij fietst dwars door Europa tot zijn vrouw hem volgende maand ophaalt om samen nog vakantie te vieren.


Chablis

Wapen met Sint Maarten die mantel deelt

2280 inwoners

126 – 311 m


Nu eerst de overnachting regelen. Wat vroeg wordt de parochieherberg opgezocht waar Anne-Marie tot geluk aanwezig is (natuurlijk eerst gereserveerd). Het blijkt een stokoude herberg met voldoende bedden, waar niemand bij zal komen. Allemaal wat aftands, maar overnachten is geen probleem. Voor 17 Euro een onderdak, waarbij Anne-Marie niet onaardig is. Later geven andere Pelgrims aan dat ze de nodige moeite met haar hadden. Op het binnenterrein is een batterij stokoude wc’s te vinden, wat duidt op een vroeger internaat van de kerk.


Parochieherberg Chablis met antiek gemakhuisjes


Naderhand het centrum weer in. Niet te geloven; zelfs Pelgrims lopen hier rond. Een Duits echtpaar is op de fiets. Ze zijn doorverwezen naar een slecht Hotel voor 60 Euro. Een ander Hotel was nog duurder geweest. Een vreemd verhaal, dus maar eens informeren bij het toeristenbureau. Op de vraag waarom hij de pelgrims niet verwezen heeft naar de Poroisse (bedden genoeg) zegt hij niet geweten te hebben dat het Pelgrims voor Compostela waren. Nee, ze hebben nota bene het Credential nog af laten stempelen. Hieruit blijkt de verwevenheid van commercie met het bureau, dat alleen Hotels wil promoten. Hij was nog pissig over mijn vragen ook.


Stadspoort Porte Noël


Naderhand met Brian, Werner en Uschi gezellig op het terras en later eten bij een kebabtent. Een groep Vlamingen is op het terras hun laatste vakantiedag aan het vieren. Met oldtimers zijn ze naar het zuiden getrokken en komen nu terug. Gezellige boel dat de eenzaamheid van de laatste weken een beetje goed maakt.


Met Brian, Uschi en Werner en de Vlaamse old timers


Terug naar het parochiehuis voor de wasjes en slapen. Anne-Marie valt nogal onverwacht binnen als ’s avonds de luiken gesloten moeten worden i.v.m. dieven. Nu ja, geen probleem. De oogjes sluiten snel na 552 (334) km.


tab