25 Mei, Rocroi – Signy-l’Abbaye 32 km

Peter het beste toegewenst en om 6:45 uur op pad. Ha, Frankrijk ligt voor ons. Een geweldig lang land; tot ST.-Jean-Pied-de-Port liggen 1325 km voor. Maar niet alles hoeft dit jaar.


Rocroi – Signy-L’Abbaye 32 km

Blauw is de te lopen route!


Het is wat druilerig wat de parka een enkele keer noodzakelijk maakt. Gelukkig niet lang, Eigenlijk lekker om te lopen. De vesting van Rocroi wordt uitgelopen een veldweggetje in.


Plateau van Rocroi


5 km Plateau de Rocroi wordt bijna kaarsrecht doorgestoken. Mooi vlak gebied met heggetjes, vennetjes, stukjes bos en weiden vol bloemen.



Adderwortel of Persicaria bistorta

Behoort tot de duizendknoopfamilie polygonaceae. Naam is afgeleid van de slangachtige wortel. Overblijvende plant. Groeit zeldzaam op natte, arme, kwelwaterrijke graslanden.

Hoogte 20 – 60 cm, bloeit mei – augustus lichtroze in aarvorm. Wordt sinds de middeleeuwen gebruikt tegen scheurbuik, als wondkruid, mondspoelingen en inwendige aandoeningen. Bevat veel vitaminen A en tannine daardoor sterk ontstekingsremmend. Heette vroeger serpentia gebruikt tegen slangenbeten. De spruiten zijn eetbaar.


Onderweg de verwijzing naar een belangrijke slag die hier plaatsgevonden heeft; De slag van Rocroi, die mede het lot van de Noordelijke Nederlanden bepaalde. De vlakte moet wel een ideale plaats geweest zijn voor zoiets.


Slag bij Rocroi

Deze slag was mede van invloed op het ontstaan van de Noordelijke Nederlanden.

Beslissende slag in 1643 tussen troepen van Landvoogd Francisco de Melo van de Zuidelijke Nederlanden en de Fransen onder leiding van de jonge Hertog van Enghien. Het leger van de Spanjaarden was groter met > 27.000 soldaten, zwaardere en meer kononnen, waarbij veel Nederlanders en werd onverslaanbaar geacht (Frankrijk had er 22.000).


 

Door slim manoeuvreren en doordat de munitie van de Spaanse kanonnen op was werden deze verslagen (8000 Spaanse doden, 2000 Franse). De Spaans-Habsburgse macht was gebroken. Hiermee begon de 5 jaar jonge Louis XIV (Zonnekoning) zijn heerschappij. De Unie van Atrecht (Arras) had geregeld dat Artesië (Artois) en Henegouwen bij de Spaanse 17 Provinciën hoorde, hoewel betwist door Frankrijk, die ook rechten had. Aan het einde van de 80 jarige oorlog werd het Noorden van Frankrijk veroverd op de Spanjaarden. In 1648 werd de 30 jarige oorlog (in Nederland de 80 jarige) beëindigd met de Vrede van Munster. De Habsburgse heerschappij was definitief gebroken en Europa werd opnieuw ingedeeld. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd als staat erkend.

In 1672 was dezelfde Hertog van Enghien (Lodewijk II de Bourbon, Prins van Condé) aanvoerder van de Franse troepen die Nederland binnentrokken, waarop het rampjaar volgde. 


Het eerste dorp Sévigny-la-Forêt is praktisch uitgestorven. Op een bouwplaats wordt gewoon gewerkt. Het is vandaag maandag en 2e Pinksterdag. Hier is lundi de Pentecôte een normale werkdag. Een groot bos zorgt voor de nodige afwisseling. Een eikenbos waar de noodzakelijke stammen uit gehaald worden voor de vele wijnvaten die er geproduceerd worden. De bermen langs de golvende weg staan vol speciale bloemen en kruiden.



Lievevrouwebedstro of Galium odoratum

Uit de familie sterbladerigen rubiaceae. Bloeit mei – juni, wit met schermvormige sterachtige bloemetjes. Hoogte 10 - 30 cm, overblijvend en sterbladerig

In gedroogde toestand kruidig geurend door de cumarine die vrij komt. Bosplantje op kalkhoudende grond in lage loofbossen. Werd vooral gebruikt om zijn geur in kleerkasten en bed (mottenkruid, anti wantsen). Zou bovendien boze geesten weghouden.


Forêt Domaniale


Na een uur moet de drukke doorgaande weg worden overgestoken. Direct hierna weer het uitgestorven boerenland in. Het volgende plaatsje is Chilly, een mooi klein dorpje; tijd om een boer te vragen waar de bakker zit. In het volgende dorp Laval-Morency moet er één zitten.


Chilly


Laval is een leuk dorpje met een opvallende versterkte kerk Saint-Étienne uit de 12e eeuw. Met alle oorlogen heeft de streek door de eeuwen heel wat te verduren gehad.


Laval- Morency


In het straatje achter de kerk van de route af de bakker gezocht. Hoewel niet zo oud kan dit bakkertje zo de 1e wereldoorlog in. Hij bakt alleen baguettes. Vriendelijk is hij wel als een stuk belegd wordt met kaas en dat voor 1 Euro. Op deze route is het zoeken naar een winkeltje, uiteindelijk is al 12 km gelopen.


L’Échelle met Kasteel


L’Echelle lijkt een echt centrumplaatsje met Kasteel uit de 12e eeuw. Toch heeft het maar 130 inwoners. In de muren van het Kasteel zijn de kogelgaten van de Spaanse kanonnen uit 1642 terug te vinden toen het plaatsje met de grond gelijk gemaakt werd.


Richting Villaine wordt het heuvelachtiger met vrij uitzicht naar de bossen in de verte.

De route splitst met een keuze om de GR654 te volgen of de Via Campaniensis verder te volgen naar Aubigny-les-Pothées. Dit laatste ligt meer voor de hand. Voor Villaine gaat de weg over een paadje langs de spoorlijn tot in Aubigny.


Voor Villaine en Aubigny


Aubigny is wat groter maar verwacht geen winkeltjes of terrasjes; niets te vinden. Op deze route, zoals zoveel in Frankrijk, is het zaak steeds zelfvoorzienend te zijn en in de stadjes noodvoorraad en drinken in te slaan.



Na Aubigny


Het loopt steeds naar boven in een mooie omgeving. Aangegeven wordt dat het Karmelietessenklooster van Fontaine Olive links ligt, maar de kilometers beginnen te tellen. Bij de boerderij van Fontaine Olive is het tijd voor een pragmatische oplossing.

In gesprek met de jonge knaap vraag ik of hij mij niet een paar kilometer het bos in wil brengen voor 10 Euro. Hij zegt dat Signy-l’Abbaye nog wel een 12 km verder ligt maar het bos voor auto’s ontoegankelijk is. “Stap maar in dan breng ik je wel even” is niet te weerstaan.


Aardige chauffeur bij de boerderij van Fontaine Olive


De 1,5 uur die het kostte om hoog te komen van Aubigny wordt terug gereden en met een grote boog naar Signy-l’Abbaye. Achteraf was het door het bos nog een goede 6 km geweest. Deze streek zijn de laatste oprispingen van de Ardennen met behoorlijke bergen en een groot bosgebied.


Signy-l’Abbaye

1350 inwoners

Hoogte 140 m


Signy-l’Abbaye is een groter plaatsje met de nodige Horeca. Het eerste terrasje ziet er in het zonnetje, die ineens is gaan schijnen, heerlijk uit. Het pilsje staat er snel. Een Nederlands echtpaar komt praten en blijkt ook op weg op de route. Ze doen dit luxer met een caravan, die elke dag verplaatst wordt. De laatste uitgave van het routeboekje heeft aanpassingen waarop ze vragen of ze het mogen kopiëren. Geen probleem natuurlijk.


Signy is gesticht door St. Bernard de Fontaine in 1175. De cisterciënzerorde brachten door noeste arbeid het gebied in cultuur met daarbij andere werkzaamheden, zoals molens en ijzergieterijen. Het leverde grote rijkdom op voor het klooster. Op de Via Mosana was de boerderij La Rosière in het Ourthedal hun eigendom. Tijdens de Franse revolutie was het gebeurd. Het gehate klooster werd afgebroken, stenen verkocht voor huizenbouw en bibliotheek verbrand. Zelfs de naam van het plaatsje werd veranderd in Signy-Librery.


Signy-l’Abbaye

Het terrasje wordt bediend door Patricia van le Gibergeon, die kamers heeft. Het is een prima hotel met een vreemde wenteltrap naar boven. Het eten is uitstekend en het bed naderhand ook na 250 (32) km!

 

tab