26 Mei, Signy-l’Abbaye – Château-Porcien 29 km

Voor Franse normen een goed ontbijt. Het hele oponthoud kostte 58 Euro. Een aan te raden en gemoedelijk adres waar, met het cafeetje erbij, van alles te beleven is.


Signy-l’Abbaye uit ’s morgens vroeg


De route voert met een geweldige slinger door het bos naar het dorp Lalobbe. De asfaltweg van de RN is kilometers korter dus wordt deze genomen.


Signy-L’Abbaye – Château-Porcien 29 km


Over de Route National


Mooie weg zonder noemenswaardig verkeer. Het traject is nog lang genoeg vandaag. Lalobbe is een aardig dorpje met zelfs een terras, maar na een uurtje lopen nog te vroeg. De weg volgt het dal van het riviertje de Vaux met scherpe hellinkjes op en af begroeid met stukjes bos en struiken. Nergens een levend wezen te zien. Vandaag mooi wandelweer met een aarzelend zonnetje.


Het dal van de Vaux


Kleine gehuchtjes en een schim van het Château aan de andere zijde van het riviertje.

Aan de vakbouw is te zien dat dieper Frankrijk ingelopen wordt.


Echte Koekoeksbloem of Silene flos-cuculi

Vaste plant uit de anjerfamilie caryophyllaceae. Bloeit mei tot oktober op drassige terreinen. Roze bloem met 4-vormige gespleten kroonbladeren (franjers). Op de plant is vaak schuim aanwezig afkomstig van de schuimcicade dat voor koekoeksspuug aangezien werd. De plant verdwijnt in Nederland uit de weiden door de moderne landbouw. Plant bevat saponine en is giftig.Wasigny door de bomen


Het plaatsje ziet er leuk uit met een prachtige markthal, maar geen koffie. Dan maar rusten op een bankje in de hal, waar de wind nog straf doorwaait. De hal stamt uit de 15e eeuw en deed dienst als markthal, zelfs later als gemeentehuis. Een voorbeeld van een prachtige houtconstructie die de eeuwen weet te weerstaan.


De oude Halle


Het gemeentehuis is voor een dorpje van 365 inwoners onwaarschijnlijk groot. Een eindje verder een mooi zandpad door eindeloze weiden. Hoewel zandpad; op lange stukken is het waden door hoog gras.


Gele lis of Iris pseudacorus

Vaste plant uit de lissenfamilie Iridaceae. 40 – 120 cm groot aan oevers van sloten. Bloeit mei – juli op lange stelen met bloemen tot 12 cm. Bloem opvallend geel met fijne lijntjes. Kenmerkende zwaardvormige bladeren. Vormen driekante zaaddozen met op elkaar gestapelde zaden die drijven. Zware wortelstok, verbeterd waterkwaliteit. De hele plant is giftig en huidprikkelend.


Waden door hoog gras


In Justine-Herbigny wordt de Vaux overgestoken. Het water wordt opgestuwd om vroeger een molen aan te drijven. In een tuin een grappige kunstenmakertentoonstelling van vreemde beelden. Even verderop een Gîte d’étappe waar overnachten mogelijk is.


Justine-Herbigny

Hauteville ligt 3 km verder waar bij het kalkstenen kerkje een pauze genomen wordt in het zonnetje. Bijen vliegen akelig dichtbij totdat gaatjes in de voegen van de muren ontdekt worden waar ze in vliegen.


      

Bijen vliegen aan en af en verdwijnen in de muren


Aan de andere zijde van de weg een rugzaktoeriste die de route tegengesteld loopt.

Vanaf Hauteville moeten de Monts de Sery opgelopen worden. Beetje groot woord maar toch nog 178 m hoog en van verre zichtbaar. Het landschap verandert duidelijk. Eigenlijk wordt de Ardennen uitgegaan wat te zien is aan de kalere kalkbodem met hier en daar witte stukken. Deze bergen zijn mystiek en werden al in Keltische tijden gebruikt voor zonnewende ceremonies. Op de top liggen de restanten van een Romeins kamp.


Van de Ardennen naar het gebied van de Marne


Over de Monts de Sery


Over lange paden met mooie vergezichten loopt de weg 8 km naar Porcien. Er moeten veel orchissen bloeien; helaas worden die gemist. Natuurlijk staan de heuvels vol met de onvermijdelijke windmolens. Het gehele pad is er begeleiding door jubelende leeuweriken en de roep van de koekoek.


Onvermijdelijke windmolens


Château-Porcien ligt in het dal van de rivier de Aisne. Het plaatsje in is het zoeken naar de Refuge. Eerst wordt doorgelopen naar het oude kerkje van Saint-Thibault uit de 15e eeuw.


Château-Porcien met kerkje van Saint-Thibault


Het kasteel stond boven op de steile rots waar alleen ruïnes van over zijn. De plaatselijke Heer, Anselmes II was één van de vertrouwelingen van Godfried van Bouillon op de eerste kruistocht, dus een lange geschiedenis. Het kostte hem wel de kop in 1099.


Château-Porcien

1425 inwoners

Hoogte 80 m


Uiteindelijk wijst een inwoner Bar le Longchamp waar de sleutel verkregen wordt van de plaatselijke Refuge even terug aan de straat. Dit is een kamertje met minimale voorzieningen, maar een bed en douche volstaan. Het barretje blijkt van het gezellige soort waar twee Nederlandse Pelgrimas aan een biertje zitten; Conny en Yvonne uit Vinkeveen. Ze komen later in de Refuge waar de achterste bedden aan elkaar geschoven worden. Alleen kan de wc deur bijna niet meer open. Nu ja, kan ’s nachts wel op het pleintje een boom vinden.

Bij Jérôme de barman en Restauranthouder is het een gezellige boel. Hij is zelfs zover kamers te willen openen voor de pelgrims. Het tegenover liggende huis is voor weinig te koop (30.000 Euro). Met kosten van notaris 4300 en verbouwing 20.000 toch nog 55.000 Euro. Samen rekenen we uit of dit uitkan. Dan moet hij minimaal 230 Pelgrims hebben per jaar. Zijn vrouw is er niet voor. Een flesje wijn schenkt hij en drinken we samen op

(niet tegen de vrouwen zeggen). Versier nog een extra deken (couverture) bij hem, die hij uit de auto haalt; van het leger.


Maison Forte de Wignacourt Gemeentehuis onder rots


Tegenover hem een historisch gebouw; Maison Forte de Wignacourt uit 1479. De supermarkt zit ernaast waar voor morgen voorraad wordt ingeslagen.

Later goed eten. C+Y zijn gestart in Frankrijk en willen tot Vézelay lopen. We zullen elkaar nog vaak tegenkomen. Het eten is goed en geanimeerd. Slapen aan de hoofdweg valt best mee na 279 (61) km

 

tab