28 Mei, Bazancourt – Reims 17 km

Sleutels door de bus bij het gemeentehuis en vroeg op pad.

 

Bazancourt – Reims 17 km


Lange rechte wegen naar Reims over de oude Romeinse heirbaan. Nog oppassen ook omdat niet alles goed aangegeven is. Links ligt een bergje met toren die trekt maar niet de richting is.


Lange rechte stukken naar Reims


De krijtpaden zijn hard en lopen lekker weg. Hoor later dat na een buitje het een ongelofelijke modderzooi wordt, die tegen je schoenen aankoekt.


Gewone duivenkervel of Fumaria officinalis

Eenjarige plant uit de papaverfamilie Papaveraceae. Groeit op ruigten langs paden en akkers op voedselrijke kalkhoudende grond. Bloemen staan in trossen van 20 – 50 stuks. Purperrood met donkerder top. Duiven eten er graag van. Geneeskrachtige plant door alkaloïden. Werkzaam tegen huidaandoeningen, laxerend en zuivert bloed. Smaakt zoutachtig bitter. Licht giftig.


De torens van de Kathedraal zijn lang van te voren te zien. Mislopen is zo bijna niet mogelijk. Bij Bétheny beginnen de voorsteden en is het gebeurd met de landelijke rust. Over rotondes, spoorwegemplacement en snelwegen, totdat de eigenlijke stad begint met een koffietentje.


Aanloop naar Reims met Romeinse opgravingen


Het is 11:00 uur en bij het toeristenbureau naast de Kathedraal vertellen ze dat vanaf 14:00 uur een speciale opvang voor Pelgrims is in de Kathedraal.


Reims

182.000 inwoners

Hoogte 74 m


Enige tijd zoet te brengen. Om de kerk de gebruikelijke groepen toeristen en vele terrasjes. Het is een imponerend gebouw met een lange soms trieste geschiedenis. Helaas wordt de voorgevel net gerestaureerd waardoor de foto’s minder zijn. Alle tijd om het immense gebouw te bekijken. De oorlogsschade is nog overal waarneembaar.


Kathedraal Reims


Kathedraal Notre-Dame van Reims

Reims was de hoofdstad van Gallica Belgica tijdens de Romeinse overheersing, had al in de 3e eeuw een Bisschop en was met 80.000 inwoners één van de grootste steden. In 496 werd Clovis gedoopt in de Kathedraal, waarna de Franse Koning in Reims werd gezalfd en gekroond.



Met de bouw van de huidige Kathedraal werd begonnen na verwoestingen door een grote stadsbrand in 1210 en duurde tot 1275. Het ontwerp van de oorspronkelijke bouwmeester Jean d’Orbais is aangehouden gedurende de bouwperiode tot in de 15e eeuw (Torens zijn er het laatst aan gezet). De onnoemelijke kosten werden betaald door rijke kloosters en extra belastingen voor de inwoners. Dit leidde in 1233 tot een 3-jarige opstand tot de Koning ingreep en de macht herstelde.


De uitgeknepen burger


Het is een voorbeeld van zuivere Gotiek. Extra groot voor de Franse Kroningen, 138 m lang en 38 m hoog.


   

138 m lang, 38 m hoog Granaatschade


Het gebouw is versierd met 2300 beelden, waaronder 56 Franse Koningen. De heiligenbeelden hebben een ongebruikelijke voor die tijd menselijke uitdrukking. Het bekendst is de Engelengroep bij de linkervooringang met de glimlachende Engel (Beelden hebben gebruikelijk een kwezelige uitdrukking!). In de oorlog beschadigd en met behulp van een afgietsel hersteld in 1926.


De Engel met de glimlach


In 1914-’18 is Reims bijna geheel verwoest door Duits artillerievuur. Door de sterke constructie was de Kathedraal niet ingezakt en werd in de jaren 1920 -’30 gerestaureerd met Amerikaans geld o.a. van de Rockefellers.



Grote glas in lood ramen uit de 13e eeuw. Vernielingen door de Franse revolutie en 1e wereldoorlog zijn gerestaureerd of opvallend vernieuwd zoals de vensters van Marc Chagall in 1974.


Glas in lood van Marc Chagall


Het gebruikelijke labyrint is in 1779 verwijderd. Dient nu als grafische voorstelling (logo) voor historische monumenten in Frankrijk.



Naast de Kathedraal het Bisschoppelijke Paleis Palais du Tau uit de 13e eeuw waar de Koning tijdens de Kroning verbleef. Van 1027 tot 1825 zijn 30 Koningen gekroond in de Kathedraal. De bekendste is wel Karel VII in 1429 nadat de Kathedraal heroverd was op de Engels-Bourgondische alliantie door Jeanne d’Arc.



Jeanne d’Arc in en buiten de Kathedraal


Het terrasje doet het goed zij het dat een cappuccino voor 4,90 Euro de zin in een tweede doet vergaan. Gelukkig is er genoeg te zien op het plein.


Tijd uitzitten


Om 14:00 uur is het pelgrimstafeltje bezet en wordt voor de overnachting verwezen naar Centre International de Séjours net over het kanaal. Voor 20 Euro een perfect kamertje met ontbijt.


Rue de Vesle Place Douet d’Erlon


Van hieruit is het centrum met 10 minuten bereikbaar waar later rondgeneusd wordt.

De Porte de Mars is de grootste Romeinse triomfboog 33 m lang en 13,5 m hoog. Gebouwd in de 2e eeuw en tot 1544 als stadspoort gebruikt.

Porte de Mars


In de mooie winkelstraat de zonnige terrasjes eer aan gedaan. Erbij ligt de Église Saint-Jacques-le-Majeur die als pelgrim even bekeken wordt. Ook al uit 1180 en behoorlijk opgeknapt.


Église Saint-Jacques-le-Majeur


De route voert nogmaals langs de Kathedraal waar vooral het herinneringstableau van Charles de Gaulle indruk maakt. In 1962 bevestigde hij de verzoening met Duitsland door met Conrad Adenauer een mis voor de vrede te vieren. Dit waren nog eens staatslieden.


Verzoening met Duitsland


Bij de jeugdherberg staan tot verbazing C+Y in te schrijven. Ze zouden bij de nonnen verderop overnachten. Toch maar niet; te ver weg. Ze hadden zich compleet verlopen op de lange wegen en waren in een verkeerd dorp uitgekomen, daarna de bus gepakt. Ze dreigen teveel te betalen, totdat duidelijk gemaakt wordt dat ze Pelgrimas zijn.

Het eten bij een Indiër-Bangladesh is een complete deceptie met een gepeperde rekening toe. Het slapen des te beter na 318 (100) km!

tab