30 Mei, Cumières – Montmort-Lucy 26 km

Het is wat aan de prijs, maar het ontbijt is de beste op de gehele route; geweldig.

Vandaag een groot gedeelte door de wijnvelden, wat toch altijd iets extra’s heeft. Bovendien is het weer beter dan gisteren.

Cumières – Montmort-Lucy 26 km


Eerst weer een mijlpaal op de route; over de Marne de zo belangrijke rivier voor de Champagne wijnen.


Over de Marne en weer omhoog


Aan de andere zijde omhoog naar het plaatsje Mardeuil en weer de wijnvelden in. Beneden het dal van de Marne met aan de overkant Cumières.


Dal van de Marne vanaf andere zijde


Even daarna linksaf omhoog en een lange weg over de golvende velden met keurig in het gelid de druivenstruiken. Beneden nu uitzicht op Épernay het centrum van de Champagneproductie waar de meeste grote merken vertegenwoordigd zijn. Nog een stad van 24.000 inwoners met goede overnachtingsmogelijkheden. Het is niet te zien, maar de stad is volkomen ondertunneld (120 km), waar de Champagne rijpt.

Het ziet er allemaal mooi uit, toch mist iets. Ineens daagt het; vergeleken met de Moezel of Elzas mist het de Gemütlichkeit. Geen open stalletjes, overal wijnproeverijen, cafeetjes, terrasjes met de bijbehorende uitnodigende opsmuk. Het is kil en afstandelijk (als de Champagne zelf). De grote wijnhuizen hebben hoge muren en dito poorten. Zegt waarschijnlijk alles over de Franse geest.


Épernay


Bij Pierry gaat het lichtelijk fout bij de afdaling naar La Marquetterie, overigens door de grote muren weinig van te zien. Het is in bezit van de fam. Taittinger, die één van de grootste Champagne huizen bezit. Uitgekomen wordt in het dal van Pierry. Niets mis mee, de RN een paar kilometer volgen en bij het kruispunt ligt de route. Zelfs een café op de hoek, waar de koffie in de zon een welkome stop geeft. Van de ander zijde komen C+Y erbij en schuiven aan.

De andere zijde omhoog richting L’Église de Chavot mooi Romaans kerkje uit de 12e eeuw en vaak verwoest.


Voor en na Pierry


Het dal aan de andere zijde richting Courcourt laat zien dat de druivenvelden nog wel even doorlopen. Op het hoogste punt een stuk bos met watertoren. Langs de kant van de weg de mooiste orchissen. Een poging om de Dames hierop attent te maken mislukt jammerlijk. Niet iedereen heeft gevoel bij natuur.(Witte) Purperorchis of Orchus purpurea

Uit de familie Orcidaceae. Overblijvende plant met kenmerkende bolletjes (lijken op testikels). Hoogte 30 – 75 cm. Bloeit mei – juni wit/roze met paarse vlekjes in aarvorm 5 – 15 cm hoog. De bloemlippen zelf zijn ca. 1,5 cm. Groeit op kalkhoudende bodem vaak bij hazelaars.


Dal van Courcourt


De watertoren bedient Monthelon dat in het volgende dal beneden ligt. De laatste wijnvelden voorlopig, waarna een dicht bos wordt doorgegaan naar Morangis. De route neemt een vreemde en nogal onnodige slinger door het bos van Guérite over smalle paadjes.


Laatste wijn velden Paadjes door bos van Guérite


Een lange asfaltweg loopt naar het bos van Argensolle in de verte. Dit wordt niet het makkelijkste stuk. Een lang drassig pad loopt behoorlijk kaarsrecht het bos in. De grond is rigoureus omgewroet door wilde zwijnen. Wandelaars hebben een soort platgetrapt weggetje gemaakt.


Drassig pad met enkele vijvers


Kilometers voert de route over de omgewoelde paden met behoorlijk drassige stukken. Goed opletten en het routekaartje juist houden is noodzakelijk. In dit hele gebied is 6 km nergens een bordje, pijl of welke aanduiding dan ook te zien, wat behoorlijk onzeker maakt. Dit duurt bovendien zeker 1,5 uur. Een belangrijk ijkpunt is de grote vijver die gepasseerd wordt waardoor je het idee krijgt goed te zitten.


Vogelwikke of Vicia cracca

Plant uit de vlinderbloemfamilie Leguminosae. Overblijvende plant met diepe wortels. Lange ranken die steun zoeken. Hoogte 30 – 200 cm. Bloeit mei – september in veelbloemige trossen met meer dan 30 bloemetjes. Kleur paars/violet. Bladeren geveerd. Vormen peulen 1 – 3 cm lang. Groeit langs wegen en struwelen. Planten zijn eetbaar (niet het zaad). Binden stikstof uit de lucht en geschikt als groenbemester.


Zware omgewoelde paden Vijver van Grande Folie


Later blijkt dat de eigenaar geen bordjes op zijn grond wil. Bijna misdadig, moet voor velen een verzoeking zijn. Laat staan dat je verdwaalt, dan wordt het nog gevaarlijk ook.

De ene ontmoeting vergoedt veel. Op het pad staat een ree te grazen, die tot dicht benaderd kan worden.


Één ontmoeting op de hele route door het bos


De route komt uiteindelijk uit bij het kasteel van Charmoye waar door de muren niets van te zien is. Maar hoera, de Balisage begint weer; met duidelijke schelpjes wordt de route aangegeven. Nu de laatste kilometers door naar Montmort, grotendeels langs de asfaltweg. Vreemde slingers worden genegeerd. Het is ca. 16:00 uur als Montmort-Lucy binnengestapt wordt. Het eerste valt een kasteel op; Château de Montmort. Privé bezit, domineert het hele stadje en ziet er mooi uit.


Chateau de Montmort


Nog mooier is het terrasje van Le Cheval Blanc verderop in de straat. Na het lange onzekere stuk door het bos is het lekker zitten hier. Even later komen C+Y eraan die het bos met dezelfde onzekere gevoelens doorgestoken zijn en een diepe zucht van opluchting slaken.


Montmort-Lucy

580 inwoners

hoogte 201 m


Het is wachten tot 17:30 uur en mevrouw Catherine Herbe met een Renaultje arriveert om ons op te halen. We hebben afgesproken bij deze Gîte, die met 30 Euro all in alleszins redelijk is. Overigens is er ook een goedkoop hotelletje.


Gîte la Ferme des 4 Étangs (boerderij van de 4 vijvers)


De Gîte ligt nog wel 3 km verder, prachtig gelegen met eigen vijver vol goudvissen en mooie zitjes. De kamer is perfect. Jammer dat Fransen zo gek zijn op Sanibroyeur toiletten die vaak matig werken (hele dunne afvoer waardoor alles eerst fijngemalen wordt).

Eten aan de gezamenlijke tafel met de familie en C+Y. Aardig om mee te maken, maar nogal matig. Het is een paardenboerderij waar de dochter druk mee is. Een andere dochter woont in Parijs (120 km), waar vers geplukte aardbeien morgen naar toegebracht worden (We komen zuidelijker, bij ons zijn ze nog lang niet rijp!).

Mevrouw brengt ons niet eerder op weg dan 8:30 uur. Eerder starten betekent 45 minuten extra lopen, dus zinloos. Dan maar vroeg in bed na 374 (156) km!


tab