31 Mei, Montmort-Lucy – Sézanne 32,5 (-6) km

Rustig de tijd nemen want het is zondagmorgen bovendien is er een goed ontbijt. Bij het gemeentehuis is het uitstappen en begint de route voor vandaag.


Montmort-Lucy – Sézanne 32,5 km


Na Montmort is een weg getrokken met een liniaal. Wel over zandpaden; zeker 6 km over een soort hoogvlakte. Een honderd meter verder schiet een vos met zijn dikke staart de tarwe in.


Met liniaal getrokken pad Étang des Loups


C+Y zijn in geen velden of wegen te zien en besloten is ze er vandaag maar eens uit te lopen.


Geel Walstro of Echt Walstro of Galium verum

Uit de sterbladerige familie Rubiaceae. Vaste plant die ook in Nederland veel voorkomt. Wordt 50 – 100 cm hoog en bloeit citroengeel van mei tot september. Bloeien in pluimvorm met citroenkleurige soms felgele schermen en zijn een nuttige plant voor insecten. Uit de plant werd stremsel bereid, terwijl tot vandaag de kleurstof uit de bloemen (Engelse) Chesterkaas geel-oranje kleurt en een speciale smaak geeft. De wortel geeft een rode kleurstof. Vroeger werden babymatrasjes ermee gevuld tegen luizen. Geel walstro is bloedzuiverend, goed voor nieren en lever! (Tip: zakje gedroogd in slaapzak tegen punaises! = bedwantsen)


Glad of Wit Walstro of Galium mollugo

Identiek aan Geel Walstro, maar dan in witte variant (Ook voor deze geldt; zakje gedroogd probaat middel tegen bedwantsen).


Richting Baye een paar kilometer door een dicht bos wat een mooie afwisseling is na de vlaktes. Langs een wijnveldje onder langs het stadje de volgende bossen en velden door tot een gedeelte langs de D951 gelopen moet worden. Het gebied zit vol moerassen (Marais) die weer een kans krijgen.


Dicht bos voor Baye


Opvallende maar nogal lelijke km palen geven aan dat dit de Voie de Liberté is. Hiermee wordt de bevrijding van Frankrijk herdacht door het Amerikaanse leger onder George Patton, die juni 1944 in 54 dagen van Normandië in Metz waren. Totaal 1145 km dus idem zoveel palen. Later op de route na Sézanne worden er meer gepasseerd.


Voie de la Liberté


Het kerkje van Saint Prix ligt onopvallend langs de weg. Mooi kerkje al uit de 10e eeuw. Volgens een bord is er tijdens de 1e wereldoorlog geweldig gevochten. Een Marokkaanse divisie heeft het de Duitsers erg moeilijk gemaakt. De achterliggende bergrug maakte het tot een strategisch punt. De Duitsers zijn behoorlijk diep Frankrijk ingekomen. In 30 jaar hebben de bewoners twee maal de verwoestende ellende van een oorlog mee moeten maken.


Kerkje Saint-Prix Nécropole met twee ossuaria 1e wereldoorlog


Erachter ligt een berghellinkje die over een zandweg genomen moet worden en buigt het asfalt af. Een uur later het tastbare bewijs van de slagen die geleverd zijn; de Nécropole van Soicy-aux-Bois. In 1924 zijn de resten van 1692 Franse soldaten bijgezet in twee ossuaria (knekelhuizen).

Altijd weer indrukwekkende monumenten dat ons alleen maar doet beseffen hoe onze generaties er tussen door geslipt zijn. Wanneer de volgende?


Gelukkig ook mooie dingen. Op de velden boven weer een grazend hert in een maïsveld. Het is zo ingespannen bezig dat dichtbij gekomen kan worden, voordat het spoorslags de bosrand in schiet.


Voorzichtig benaderen Soicy-aux-Bois


In Soicy-aux-Bois klinkt de toeter van een bakker, dus erbij zijn. In een mooie tuin mag bijgekomen worden. Een praatje met vriendelijke mensen die bon courage wensen.

Wat voorligt is het laatste stuk naar Sézanne. Volgens het routeboek 14,5 km, maar langs de RN staat een bord van 8 km. Een taai stuk, dan maar de RN langs het asfalt.


Over de Route Nacional naar Sézanne


Wat volgt is een kaarsrechte weg die weinig aardige dingen heeft (2 uur doordouwen). In de buurt van Lachy begint het ook nog te regenen, waar gelukkig een abri uitkomst biedt. Verder maar weer tot de bocht omgegaan wordt en beneden Sézanne ligt.

Meteen wijnvelden en hellingen waardoor het er een stuk leuker uitziet.


Sézanne in de wijnvelden


De plaats in een opmerkelijk bord; Beperkte maaibeurten om de orchissen te beschermen die hier groeien. Het is niet een opvallend type maar wel interessant. Met een beetje zoeken zijn ze wel te vinden.


Gedoseerde maaibeurten voor de orchissen


Poppenorchis of Orchis anthropophora

Vaste plant uit de orchideeënfamilie Orchdaceae. Hoogte 10 – 40 cm. Bloeit april – juni lichtgroen met bruine rand. De bloemen staan tot wel 100 stuks in kolfvorm 12 – 14 cm op lange stengel. Beide wortelknollen lijken op testikels en anthpophora betekent “mensdragend” (lijkt op een menselijk figuurtje). Groeien op kalkhoudende bodem langs zomen in de zon.

Het plaatsje heeft een leuk pleintje met de mooie kerk van Saint-Denis uit de 15e eeuw, waar allerlei winkeltjes tegenaan staan. Op een terrasje heerst een gezellige boel waar aangeschoven wordt voor een pression. Eerst maar eens de overnachting regelen.


Sézanne

5100 inwoners

Hoogte 104 m


In het routeboek staat; onderdak Foyer François de Sales. Het ziet er uit als een bejaardencentrum en dat is het ook. De ontvangst is buitengewoon vriendelijk door een non Anne-Française. Ze praat zelfs Duits want is van Zwitserse oorsprong. Ze vertelt later dat haar congregatie het tehuis terug heeft gekocht na de naastingen uit de Franse revolutie. Een keurig kamertje wordt betrokken met een heerlijke douche verderop de gang.


Kerk van Saint-Denis Met Olivier aan de Champagne met Havanna

Terug naar het pleintje bij Café du Commerce. Aan de praat met Olivier die zelfs een paar woorden Engels spreekt en een whisky liefhebber is. Hij gaat even weg en komt terug met een grote havanna, ha wat een gezellig plaatsje. Het café verkoopt ook champagne voor 6 Euro een redelijk glas (5 Euro een mini). Toch maar proberen en drink het er eerlijk gezegd niet vanaf.

Naderhand in het huis gezamenlijk eten met de ouderen (wel aan een aparte tafel), lekker en meer dan voldoende. Anne-Françoise vraagt later of de meisjes die bedienden wel vriendelijk zijn geweest. Een bijna on-Franse onthaal. Slaap vroeg om 21:00 uur na 406,5 (188,5) km!


tab