2 Juni, donderdag Les Billanges – Saint-Léonard-de-Noblat, 20 km

Na een goed ontbijtje volgt de lakmoesproef; het aanhijsen van de rugzak. Louis helpt geweldig en hoera als de arm en gewricht maar niet belast worden lukt het. De spookbeelden van de nacht zijn verdwenen. De tocht kan voortgezet worden. Het is net op weg even droog, maar al gauw begint het weer te regenen, wat een pijnlijke exercitie noodzakelijk maakt om alleen de parka op en over te krijgen. Uiteindelijk lukt het. Het lopen gaat goed alleen het drukpunt van de rechterschouderband van de rugzak moet voorzichtig steeds verschoven worden.

 

 

Les Billanges – Saint-Léonard-de-Noblat, 20 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

      

Opnieuw regen

 

  

  Kleine Pimpernel of Sanguis orbaminor

Vaste plant uit de rozenfamilie Rosaceae. Hoogte tot 60 cm met kenmerkende bolle bloemhoofdjes op lange stelen. Aan de bovenzijde groenachtig (vaal licht paars aanlopend) hebben wit/roodachtige stijlen. Aan de onderzijde 10 – 30 hangende meeldraden in bundels. Bloeitijd mei – september, 2-slachtig. Kenmerkend oneven veerdelige bladeren met gezaagde randen 6 – 10 per steel. Groeit op kalkhoudende grond met diepe wortelpen. Wordt gebruikt als smaakversterker.

 

Een uur lang een bosrijk gebied met hellinkjes waar bij sneeuw skiën mogelijk zou zijn. Het is het gebied van de Monts d’Ambazac.

 

 

Bijna skihellinkjes

 

Beneden de aanloop naar de brug Pont du Dognon waar de rivier de Taurion overgestoken wordt.

 

 

Pont du Dognon

 

De Taurion is nogal breed wat komt doordat het water opgestuwd wordt, waardoor het  Lac du Maureix is ontstaan. Aan het meer campings waar ook Pelgrims overnachten kunnen. Mooi plekje voor rust en natuurzoekers.

 

            

 Grote maagdenpalm of Vinca Major

Inheemse overblijvende plant uit de maagdenpalmfamilie Apocynaceae. Hoogte 50 – 70 cm. Bladeren eirond. Bloem 5 – 6 cm bloeit maart – mei. Kleur blauw, in het hart wit.

Bodembedekker die in tuinen behoorlijk kan woekeren (in tuinen vaak de paarse variant).

Giftige plant, waarvan de bestanddelen gebruikt worden als onderdeel van chemotherapie.

 

      

Beide zijden van het Lac du Maureix

 

Een lange klim eindigt in Châtenet-en-Dognon waar een koffietentje is. Louis, Leo en Frans stappen even later binnen. De rugzak is met enige moeite wel af te krijgen. Het aanhijsen is moeilijker waarbij een dood punt moet worden overwonnen. Over de RN wordt met Louis de laatste km naar Saint-Léonard gelopen.

 

Louis helpt wel

 

      

Net voor Saint-Léonard-de-Noblat

 

Op tijd zijn we binnen en kunnen bij het toeristenbureau ingeschreven worden en de sleutel van de Refuge krijgen. Mooie oude centrumstad met opvallende kerk; la Collégiale Saint-Léonard.

 

    

La Collégiale Saint-Léonard

 

Deze kerk is een opmerkelijk gebouw met losstaande hoge toren en een Romaans koor. Aan dit koor is nogal eens gebouwd zodat een wat vreemd allegaartje is ontstaan, maar het staat al vanaf de 10e eeuw.

 

52 m hoge kerktoren

                                                

De kluizenaar, Bisschop en Abt Saint-Léonard, die het plaatsje gesticht heeft in 550, ligt hier begraven. Omdat hij gevangenen bevrijdde is hij de patroon van de gevangenen, maar ook van de boeren, speciaal voor paarden.

 

Boven zijn sarcofaag hangen dan ook middeleeuwse kluisters (boeien).

 

  

 

Maar de heilige heeft nog een gave! Onvruchtbare vrouwen worden door hem geholpen toch zwanger te raken. Hiertoe gaan ze op de stenen kist liggen en strijken over de boeien. De kist is compleet glad gesleten!

 

Saint-Léonard-de-Noblat

Wapen met ketens

Inwoners 4630

Hoogte 250 – 444 m

 

De Refuge is naast de kerk en werkelijk goed ingericht. We doen de wasjes in de machine en daarna in de droger. Dit is echt nodig. Door de natte dagen is van wassen weinig gekomen onder het mom; er is nog nooit iemand van de stank gestorven, wel van de kou. Dit kan natuurlijk niet te lang duren!

 

            

                       Ingang Kerk                               La Tour Ronde                       Deur Pelgrimshospital 13eeeuw

In het centrum is een piepkleine pizzeria open waar wat te krijgen is. Als we terugkomen arriveert een jonge Vlaming op de fiets die blijft slapen. In de Refuge de luxe van een tv waar alarmerende beelden te zien zijn van hoogwater in Parijs. Niet zo verwonderlijk; deze buien hebben wij de laatste dagen te verwerken gehad! Met eigen kamers en lage bedden proberen we zo goed mogelijk te slapen 1009 km vanaf Eijsden en 401 km na Vézelay!

 

 tab