4 Juni, zaterdag Limoges – Flavignac, 29 km

Zaterdagmorgen dwars door een uitgestorven centrum richting het westen. Het opvallendst is het Hôtel de Ville, dat gewoon stadhuis betekent en nogal imposant uitziet.

Het is ingehuldigd in 1883 mogelijk gemaakt door de nalatenschap van een kinderloze suikeroom. De Tour de France komt 5/6 juli langs en dat willen ze weten ook. In de fontein is nog porselein verwerkt waar de stad zo bekend om is, maar inmiddels vergane glorie. 

 

Hôtel de Ville Limoges

 

De stad bestaat uit 2 kernen; om de Kathedraal en verderop om de Burcht. Daardoor moet nogal wat stad gelopen worden voordat hoog boven de rechteroever van de Vienne de bebouwing overgaat in natuurlandschap.

 

 

Limoges – Flavignac, 29 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

Het weer is aanzienlijk opgeknapt. Merkbaar is dat het aarzelend beter wordt met nog wel een vrij lage temperatuur. De natuur ziet er fris uit en de bloemetjes laten zich bij droog weer van hun beste kant zien.

 

 

Na Limoges

 

De dorpen worden eerst nog opgeslokt door agressief uitbreidende bebouwing van Limoges maar algauw wordt het een cultuurlandschap met kleine dorpjes.

 

  

 

 

  Veldlathyrus of Lathyrus pratensis (Papilioneae)

Vaste klimplant uit de vlinderbloemfamilie Leguminosae. Wat rommelig langs wegen en grasland. Wordt 30 – 120 cm lang met kantig gevleugelde stengels en geveerde lancetvormige bladeren. Te onderscheiden van rolklavers door de grijphaakjes. Bloeit juni – september met 1,5 cm lange kelkbuizen in trossen van 5 – 12 bloemen. Vormen peulen met erwten die eetbaar zijn.

 

 

Cultuurlandschap boven de Vienne

 

De laatste paar kilometers gaan links het dal in van de Vienne, waar de brug bij Aixe-sur-Vienne moet worden overgestoken. 12 km op pad betekent tijd voor koffie.

 

 

Aixe-sur-Vienne

 

Louis is komen oplopen waarna we het centrumpje opzoeken voor een cafeetje. Nog niet zo gemakkelijk te vinden. Één cafeetje was te druk met het verkopen van loten maar in het oude centrum bij de kerk is een marktje. Na het nodige vragen blijkt praktisch onherkenbaar een leuk familiekoffietentje aan de rand te staan. Fransen zijn nu eenmaal onnavolgbaar in hun uitingen.

 

Marktje Aixe-sur-Vienne

 

Behoorlijk zoeken om het dal te vinden van riviertje de Aixette. Een smalle kronkelige route door weelderige natuur volgt.

 

      

Dal van de Aixette

 

Twee Pelgrims komen achteroplopen. Het blijken een gezellige Duitser met zijn vriend, een Mexicaanse emigrant, te zijn. Ze zijn net gestart in Limoges en lopen tot Périgueux. De komende dagen zullen we ze vaker tegenkomen.

 

 

Moulin Japaud

 

De omgeving is rustig zodat we onbelemmerd naast elkaar over de asfaltweg kunnen lopen.

 

      

      

Haute-Vienne met Château Lajudie

 

Saint-Martin-le-Vieux is een oud stadje met 1000 inwoners zonder commerce. Op de trappen van de kerk wordt even bijgekomen.

 

 

In de buurt van Saint-Martin-le-Vieux

 

Flavignac ligt nog een behoorlijk eind weg. Het gebied maakt deel uit van het regionale park Périgord-Limousin en is de Nouvelle-Aquitaine. Het is het noordwestelijke deel van het Central Massif bekend om zijn zeldzame dieren en planten. De stadjes zijn voortgekomen uit Romeinse villa’s waar nog restanten van te vinden zijn.

 

    

Smalle wikke of Vicia sativa

Plant uit de vlinderbloemfamilie Leguminosae. Wordt 100 cm lang met dunne stengel. Heeft lancetvormige geveerde bladeren. Bloeien mei – september op grazige grond. Bloemen alleenstaand tot 2 cm rood/paars met rond zwaard. Peul bevat tot 10 zaden (erwten)

Gele wikke of Vicia lutea

Ondersoort tot 50 cm lang met 3,5 cm lange gele bloem.

Vergeten wikke of Vicia sativa subs. Segetalis

Ondersoort tot 100 cm lang met 2 cm lange rode bloem

 

      

Flavignac

 

We worden hartelijk welkom geheten door een Nederlands echtpaar die bij een huis naast de kerk staan. Het blijkt de Refuge van de Voie de Vézelay te zijn, waar met Louis ingetrokken wordt. Met 4 bedden in een piepklein kamertje is het meteen bomvol.

 

Flavignac

Inwoners 1040

Hoogte 276 – 410 m

 

In het enige restaurant zitten later ook Leo en Frans die verderop bij een Chambres d’Hôtes slapen. Eten is er niet bij omdat de tent is afgehuurd voor een bruiloft. In het vreemde kleine winkeltje zijn wat basisproducten te krijgen waarmee op het ene pitje in de herberg een lekker maaltje wordt gemaakt en vooral gezellig gegeten.

 

 

Johan, Ivonne en Louis

Het echtpaar is Johan en Ivonne uit Brabant die per dag weinig kilometers maken. Ze trekken de gehele zomer rond en willen nog naar Portugal. Johan heeft zijn assurantiebedrijf verkocht en Ivonne haar winkeltje. Ze hebben het geweldig naar de zin en leven zonder stress. Het is aandoenlijk om te zien hoe Ivonne de lange grijze haren van Johan keurig borstelt en in een staartje legt. De rode wijn en vele verhalen zorgen voor een gezellige avond.  Slapen is geen probleem 1064 km vanaf Eijsden en 455 km na Vézelay!


tab