7 Juni, dinsdag Thiviers - Sorges, 20 km

Vanaf de camping moet het dal uit geklommen worden richting Lasalle. Een van de mooiste stukken vandaag over de uitlopers van de Causse de Savignac. Dit zijn de grillige kalkplateau’s met een eigen type begroeiing. Uitlopers van het Central Massif met al een mediterraan landschap.

 

 

Na Thiviers

 

De begroeiing is rijk over paden, wegen, langs hellingen en holle wegen. Gedeeltelijk ook weer de Route Napoleon waarvan er nogal wat zijn in Frankrijk.

 

 

Thiviers - Sorges, 20 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

Het is wat grauw vanmorgen wat lopende de dag steeds meer opklaart. Kleine dalen met bijna verlaten gehuchten volgen. Boerderijtjes eeuwen geleden gebouwd en onveranderd. Enkele ouderen schuifelen eromheen en leven van wat de tuin opbrengt.

 

 

Lasalle

 

De kalkbodem is de perfecte ondergrond voor wilde Orchissen, die overal langs de kant van de weg staan. Door het koude voorjaar bloeien ze nog volop. Het is één van de grootste plantenfamilies op aarde en vallen op door hun vreemde kleurrijke bloemen. Het zijn echte fijnproevers en stellen hoge eisen aan hun groeiplaats. Door de moderne landbouwmethoden zijn ze verdreven naar natuurreservaten. In deze regio worden ze beschermd en in ere gehouden. Vandaag is de perfecte orchisdag waarbij de eersten niet te missen zijn.

 

        

Hondskruid                            Bokkenorchis                          Bijenorchis

 

 

  

  Hondskruid of Anacampis pyramidalis

Uit de orchideeënfamilie Orchidaceae. Overblijvende plant op zonnige plekken op kalkrijke schrale grond. Hoogte 30 – 60 cm Bloeit meestal purperroze mei – juli. Kegelvormige aar die bestaat uit vele tientallen dicht op een geplaatste bloemen met driedelige lip, breed 10 mm. De witte is de variant Albiflora

 

      

Kalkbodem van de Causse (Périgord Blanc)

 

Een andere zeldzame plant staat achteloos langs het pad; bremraap ook een liefhebber van een kalkrijke bodem.

 

                                

   Paarse bremraap of Orobanche amesthystea

Familie van de klavervretersoorten Orobancheceae. De plant is een wortelparasiet zonder chlorofyl. Voor deze voedingsstoffen is het afhankelijk van een distel. De bloemen zijn buisvormig wel wat leeuwenbekachtig. Bloeit late winter – voorjaar. Hoogte 10 – 50 cm op kalkrijke grond. Hebben geen bladeren maar enkele schubben. De stengel bevat klierharen. Zaadjes ontkiemen alleen bij gastheerplanten waarmee een knol gevormd wordt. Meer zuidelijke plant komt in Nederland bijna niet voor.

Negrondes inlopend is Nederlands te horen bij vrouwen die in een tuin staan. Vragen om koffie? Toch maar niet en verder het plaatsje in. Helaas is nergens wat te krijgen.

 

   

Negrondes met kerk Saint-Pierre-ès-Liens

 

Door voor het laatste stuk waarbij het verder open trekt. Rustige omgeving met prachtige bloemen overal.

 

      

Zonnebloemveld voor Sorges

 

       

 

De ontvangst in Sorges door de Hospitaleros Jean-Paul en Marie-Reine is hartelijk in een Refuge van de Voie de Vézelay. Ze zitten naast het net gerestaureerde gemeentehuis en kerk midden in het dorp.

 

      

          Sorges                                                Refuge naast gemeentehuis

 

Refuge van Voie de Vézelay

 

Even later arriveert Louis ook waarna we ons inrichten en de wasjes doen. Vreemd is dat net zoals in Spanje men niet wil dat de wasjes zichtbaar gedroogd worden. Uiteindelijk vinden we wel een (illegale) oplossing.

 

Blason département fr Dordogne.svg

Wapen van de Périgord en Sorges

Inwoners 1360

Hoogte 120 – 216 m

 

Het dorp ligt onvermijdelijk aan de doorgaande RN 21 waar de dorpsstraat op uit komt. In het Hotel wordt met Louis een biertje genomen. Hierna arriveren Leo en Frans en de Duitse Frans met Pablo die hier wat luxer slapen. Op het terras met een biertje is het goed uit te houden.

 

Met het gezelschap van de laatste week

(3 Nederlanders en 3 Duitsers)

 

Louis bezoekt nog het Musée de la Truffe, die aan de RN staat. Ze beweren de beste truffels te hebben van de gehele wereld en noemen het de zwarte diamanten uit de Dordogne. In deze regio worden ze in de goede tijd volop gevonden. Het seizoen duurt van december tot februari wanneer elke zondag markt gehouden wordt door plaatselijke boeren. Vergis je niet; 2e keus 650 Euro per kg, 1e keus 800!

☼  Truffel

Zijn extreem kostbare zwammen die in symbiose langs de wortels van vooral steeneikenbomen groeien in de zomer en het najaar. Door hun speciale aroma worden ze vooral gebruikt in de “Haute Cuisine” (Franse keuken). En dan te bedenken dat het vroeger eigenlijk boerenkost was!  Ze zijn behoorlijk duur, prijzen tussen 1000 en 2000 Euro per kg zijn normaal! De zwarte en witte truffels uit de Dordogne en Périgord zijn de beste ter wereld (volgens de Fransen!). Ook in Italië en in verder Zuid-Europa komen ze voor. Ze moeten vooral vers gegeten worden. Men zoekt ze met speciaal afgerichte honden, die de truffel feilloos ruiken en opgraven. Ook varkentjes doen dit, maar eten de truffel te graag op! Het zoeken van truffels is een geheimzinnige zaak waarbij de plekjes verborgen gehouden en verdedigd worden. Truffelstroperij komt veel voor. De zwammen zien er onooglijk uit, maar zijn een vermogen waard. Men probeert ze met wisselend resultaat te kweken, door jonge eikjes behandeld met truffelpuree te poten.

 

   

Zwarte truffels

 

Met Louis wordt de kerk l’Église de Saint-Germaine d’Auxerre de Sorges die naast de Refuge ligt bezocht. Een vreemde maar indrukwekkend symbiose tussen Romaanse stijl uit de 12e  eeuw en restauraties na de godsdienstoorlogen uit de 16e eeuw.

 

  

l’Église de Saint-Germaine d’Auxerre de Sorges

 Dit is te zien aan de entree met rechts de sobere Romaanse ingang en links de uitbundiger utgevoerde uit de renaissance. In het oude gedeelte zijn bij restauratie fresco’s ontdekt. Een opmerkelijke kerk.

 

Romaanse en renaissance ingang

 

 

 

Knus kerkje

 

Marie-Reine en Jean-Paul hebben een lekker menu gemaakt waarna het goed eten is. Het tarief is 23 euro voor het geheel en voor Frankrijk erg billijk. Beiden komen uit Pas-de-Calais in Noord-Frankrijk en draaien 2 weken de Refuge. Louis wil morgen in Périgueux een rustdag inlasten en blog bijwerken. Jammer maar de route gaat verder. Het bed boven is gauw gevonden na 1137 km vanaf Eijsden en 528 km na Vézelay!


tab