9 Juni, donderdag Périgueux –Château de Puy-Ferrat, 30 km

Over de spoorbaan moet een lange voetgangersviaduct gevolgd worden richting de Isle.

De belangrijkste en onberekenbare rivier in de Périgord. Veroorzaker van regelmatige overstromingen uitkomend in de Dordogne.

 

Voetgangersviaduct Périgueux

 

De rivier de Isle

     

 

De rivier ligt er rustig bij en volgt het mooie gelijknamige dal.

 

 

Périgueux –Château de Puy-Ferrat, 30 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

Op de oever zijn fietspaden aangelegd waarlangs op een mooie manier de grote stad uitgekomen wordt.

 

    

Fiets- en looppad langs de Isle

 

In Chancelade zijn 8 km afgelegd en dicht bij de Abdij ligt een open cafeetje waar buitengezeten kan worden.

 

Benedictijnenabdij van Chancelade

 

Het dal uit naar boven staat in een tuin de uitnodiging voor Pelgrims om wat te eten uit het kastje. Aardig maar niet nodig na net een stopje.

 

Uitnodiging voor Pelgrims

 

    

Périgueux alweer vergeten

 

De bossen doen de bebouwing van Périgueux snel vergeten. Meteen buitengebied met niet te lange maar felle klimmetjes naar het gehucht Les Andriveaux.

 

 

Les Andriveaux

 

De bovenrand van het dal wordt gevolgd waarbij stukken route verlegd zijn. Oppassen dus. In Gravelle zitten er 18 km op waar het cafeetje met klein winkeltje erachter goed van pas komen. De fysiotherapeut zit er ook.

 

    

Bovenrand van het dal                                                     L’Isle bij Gravelle

 

De route loopt een stuk langs de Isle tot links een kanaal gevolgd wordt die lange meanders afsnijdt tot Annesse.

 

    

Langs het kanaal van de Isle                                                            tot Annesse           

 

Hier is het oppassen omdat het routeboekje aangeeft bij Annesse door het dorp te moeten. Toch maar de goed aangegeven balisage volgen die naar een moderne voetbrug over de Isle voert.

 

    

Moderne voetbrug met ooibossen

 

Door ooibossen wordt met een uur Saint-Astier bereikt waar even gezeten wordt. De overnachting is besproken in Château de Puy-Ferrat, wat verwachtingen oproept. Het ligt iets vanaf de route en wordt in de beschrijvingen verschillend aangegeven. Toch loopt de bepijlde route erlangs.

 

    

Saint-Astier

 

Het blijkt de nodige km extra omhoog te liggen, wel goed aangegeven. Als oude schuren zichtbaar worden, blijken het de bijgebouwen te zijn van het kasteel. Een autootje staat onder een boom waar na enig roepen een jonge kerel tevoorschijn komt die de kasteelheer blijkt te zijn.

 

    

Aanloop naar het kasteel

 

Hij wijst de weg in het kasteel waar ongelofelijk voor 15 Euro geslapen wordt in een middeleeuwse omgeving; uniek!

 

Le Château de Puy-Ferrat

 

2 Trappen naar boven zijn de slaapkamers met goed sanitair. Beneden grote kamers met een kasteelkeuken erachter. Koperen potten en pannen hangen klaar bij de schouw. Een beetje vergane glorie met bijbehorende troep dat wel, maar echt apart.

 

      

Oorspronkelijk

 

Voor het eten moet zelf gezorgd worden, maar de kasteelheer is genegen met het autootje naar Saint-Astier te rijden voor inkopen. Prima natuurlijk door lange lanen toch wel 3 à 4 km verderop. Een pilsje voor de moeite volstaat.

 

Saint-Astier

Inwoners 5500

Hoogte 58 – 222 m

 

De kasteelheer en chauffeur

 

Even later komt Jean-Louis aan die meteen mee-eten kan. Dit is een makkelijke hap bestaande uit aardappels, paprika, groente, tomaat, ui en ei. Enkele pilsjes doen het goed op het terras buiten. Bovendien blijkt er nog rode wijn te staan van een voorganger.

 

Op het terras

 

Panorama vanaf de rand van de tuin

 

De jongeman woont in het zijgebouw waar later zijn vrouw arriveert die een baantje in de buurt heeft. Ze verhuren het gebouw voor bruiloften. De tuinen houdt hij ruw bij, waarbij zorgvuldig om de vele orchissen wordt heen gemaaid.

 

   

   Bokkenorchis of Himantoglossum hirnicum

Europese orchidee uit het geslacht Himantoglossum. Met zijn hoogte tot 90 cm een van de grootste orcideeën. Groeit uit lang-ovale knol. Bloeit mei – juli met kenmerkende bokkengeur. Lange aar met vele bloemen die tweeslachtig zijn. Bloemen grijsgroen met paarsrode vlekjes en streepjes. Bloemlip is tot 6 cm lang als spiraal gedraaid. Heel opvallend alleen in de Périgord gezien.

 

      

Zijn familie (Marzat) komt uit Bordeaux en bezit het kasteel sinds 1998. Het is gebouwd in de 16e eeuw door de adellijke familie De La Porte. In 1792 lijkt het Pierre Jean Nicolas De la Porte, de laatste Seigneur de la Chaisse en Marquis de Puyferrat, beter te verkassen naar Martinique i.v.m. de Franse revolutie. Hij heeft in ieder geval zijn hoofd gered maar het kasteel was niet meer van hem.

 

   

   Bijenorchis of Oprys apifera

Europese orchidee behorende tot de Spiegelorchissen. Middenlob van de bloem lijkt op een honingbij. Bloeit april – juli 20 – 50 cm lang. Op de bloem 3 buitenlippen tot 3 cm lang. Aan de bovenzijde de geel/groene middenlob. Per aar tot 10 bloemen. Vindplaatsen gaan op met de bokkenorchis in de Périgord.

 

Het onderhouden van het bezit kost veel inspanning en vooral geld (denk aan het dak).

 

Oorspronkelijke zalen

 

Later op de avond arriveert nog een normale gast; een doktor in vroege bijbelvertalingen. Het is ook een Chambres d’Hôtes waar voor billijke prijzen overnacht kan worden. Interessante gesprekken, hoewel niet makkelijk, in Frans ontstaan over vertalingen en archeologische vondsten (Nag Hammadi). Lang zitten we op de zachte zomeravond na te genieten van deze heerlijke omgeving die op deze route zeker niet gemist mag worden! Als kasteelheer slapen 1192 km vanaf Eijsden en 583 km na Vézelay!

 

    

De omloop buiten de slaapkamer


tab