10 Juni, vrijdag Château de Puy-Ferrat - Mussidan, 25 km

Wel zelf zorgen voor een soort van ontbijtje met banaan en yoghurt. Jean heeft alvast koffiegezet. Voor de rest een geweldige ervaring. De (alternatieve) route loopt goed aangegeven langs het kasteel naar het dal beneden.

 

   

Dal na Château de Puy-Ferrat

 

 

Château de Puy-Ferrat - Mussidan, 25 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

Grauw maar niet koud vandaag. Behoorlijk heuvelachtig ook. Boven Neuvic liggen buurtschapjes waar de route doorloopt. In een tuin zijn zitjes gemaakt waar gebruik van wordt gemaakt. De oude tuinman is verbaasd over zoveel lopen. In de bossen boven heeft een Nederlander een groot landgoed waar gejaagd wordt. Hij heeft een goede naam, wat het contact makkelijker maakt. Bij het verdergaan is de parka noodzakelijk. Lange rechte stukken door een bosgebied volgen. Fout lopen bij de splitsingen van de bospaden lukt ook nog als de balisage niet altijd even duidelijk is.

 

   

Grauw vandaag

 

Het miezerige weer gaat over in een dreinende regen wat gauw verveelt. De lange stukken met de blik op oneindig door.

 

           

 

   Olifantsknoflook of Allium Ampeloprasum

Uit de uienfamilie Allium. Oorspronkelijk inheems in Zuid-Europa als wilde prei, olifantsknoflook en kurrat. Hebben bollen tot 3 cm. Tot 1,80 m hoog Stengel voorzien van scherm met tot 500 bloempjes. Kweekvarianten alom.

 

   

Lange rechte stukken bospaden

 

Hiermee is het oppassen. Er wordt een onduidelijke afslag gemist waardoor de route eindigt op de RN bij de Isle. Wat nu? Het stroomregent terwijl Mussidan 11 km verder ligt langs de RN. Dan maar de weinig bereden weg volgen parallel aan de spoorbaan. Niet het mooiste stukje maar de kilometers schieten zo wel op. Een stuw in de Isle zorgt voor afleiding. Ze wekken er nog elektriciteit op ook.

 

Stuw met kleinschalige elektriciteitscentrale

 

Soursac

 

Bij de afslag naar Soursac zitten we weer op de goede route. De regen is minder geworden waarna de laatste 5 km zo gauw mogelijk worden afgelegd.

 

  

   Springkomkommer of ezelskomkommer of Ecballium elaterium

Kruipende plant uit de komkommerfamilie Cucurbitaceae. Zuid-Europese plant die in wegbermen groeit. Dikke aan de onderkant behaarde bladeren met kleine gele bloempjes. De voortplanting is opmerkelijk (autochorie). De vrucht bouwt een druk op tot 6 bar. Bij beroering barst de vrucht met een knal open en verspreidt tot wel 80 pitten in een groenen smurrie (Op de CF met wandelmaatje Loes schrokken we behoorlijk van de knal na Puente la Reina). De vruchten zijn bitter en giftig.

 

 

Fichier:Blason ville fr Mussidan (Dordogne).svg

Mussidan

Saint-Georges (Sint Joris) met de draak

Inwoners 2780

Hoogte 42 – 106 m

 

Mussidan is een nogal onopvallend plaatsje, maar in ieder geval een open cafeetje voor warme koffie. De Refuge ligt aan een pleintje bij het Gemeentehuis. Jean is er en Kurt een Duitser die terugloopt.

 

   

                Refuge                                                 Église Saint-Georges

Om te eten moeten we later op de avond naar het enige restaurant over de Isle. Ze zijn er bepaald niet uitnodigend maar het is wel lekker. Aan de bar zit naderhand de Hospitalera die 10 Euro kwam innen voor de gemeente.  Ze vraagt of we iets willen drinken? Maar ze is dusdanig dronken dat we vlug verdwijnen naar het warme bed in de herberg 1217 km vanaf Eijsden en 608 km na Vézelay!

tab