12 Juni, vrijdag Prémery – Nevers, 33 km

Zonder routeboekje en met de uitdraai van Vézelay is het nog behoorlijk zoeken tot de juiste route naar Rigny gevonden wordt. Langs de vroeger belangrijke fabriek van houtskool en aanverwante chemische producten gaat het richting Pourcelanges. De houtskoolfabriek was een begrip in de gehele omgeving en is in 2002 gesloten, waarna het inwonerstal van Prémery met 200 inwoners afnam.

 

    

Voor Rigny

 

De route stijgt behoorlijk en loopt steeds op en af eigenlijk parallel aan het dal van de Nièvre, waarbij de drukke Route National vermeden wordt.

 

 

 

Prémery – Nevers 33 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

Een buitengewoon rustige route met langgerekte straten afgewisseld met stroken bos. Een spoorbaan wordt meerdere keren gekruisd.

 

      

Golvende Bourgondische land

 

Tot Mauvron zijn we 11 km verder praktisch zonder wie dan ook gezien te hebben. Het gehucht is ook al uitgestorven maar mooi door de rijke natuur en vele vergezichten. Het Bourgondische land is dicht bebost, vol met beekjes en dalen, constant op en af.

 

           

   Repelsteeltje of Rapunzelklokje of Campanula rapunculus

Vaste plant uit de klokjesfamilie Campanulaceae. Hoogte 50 – 90 cm. Bloemen staan in pluim met klokjes tot 2 cm lang, waarvan de kelktanden diep ingesneden zijn. Bloeit mei – september blauw soms wit. Gekartelde wortelbladen, hogere stengelbladen smal lijnvormig met gave rand. Op grazige plaatsen langs wegranden. De plant is eetbaar als rauwe groente. Wortel smaakt als zachte radijs.

 

      

Mauvron

 

Na Mauvron stijgt de weg en volgen lange wegen door een stukje van de grootste eikenbosgebieden van Frankrijk. Dit wordt goed beheerd omdat veel vraag is als grondstof voor de gekuipte eiken wijnvaatjes (de duigen).

 

       

Reusachtig bos

 

Het bos komt uit in Quellerie, waarna vooral lange verlaten fabriekshallen opvallen, waar honderden jaren de belangrijkste ijzersmederij van Frankrijk staal produceerde. De Marine was de grote afnemer tot uiteindelijk in 1971 de boel naar de kust verplaatst werd.

 

  

  Muurpeper of Sedum acre

Vaste plant uit de vetplantenfamilie Crassulaceae. De plant vormt kussentjes met stengels dicht naast elkaar. Hoogte 5 tot 10 cm. Bladeren 3 à 4 mm met 1,2 cm grote felgele bloemen in juni – juli. De naam peper komt van de scherpe smaak van de bladeren.

Groeit graag op oude muren en langs stoepen. Bevat vele werkzame stoffen, maar irriteert de huid.

 

In Guérigny is eindelijk wat meer te beleven met zelfs een hoofdstraat en bijbehorende uitspanningen waar wat te eten is. Inmiddels zitten er ook al 18 km op.

 

      

De Nièvre bij Demeurs

 

De Nièvre bij Demeurs bevat meer water dan in het beekje voor Prémery, of zijn er meer aftakkingen? De weg tot Nevers loopt langs de flanken van het dal van de Nièvre. Beneden is geregeld de RN te zien. Rustige wandelroute langs gehuchtjes en toch nog 15 km. Beneden ligt in Urzy het Bisschoppelijk paleis, waar de prelaten na het verlaten van Prémery ingetrokken zijn. Het lag dichter bij Nevers.

 

      

Na Urzy met beneden in de verte het Bisschoppelijk paleis

 

Ralf komt achterop en gezamenlijk kruisen we de autosnelweg voor Nevers.

Bij de eerste huizen denken we zo in de binnenstad aan te komen, maar dat valt goed tegen. Het is nog zeker 5 km en behoorlijk zoeken ook omdat de bepijling ontbreekt.

 

Eindelijk na 14 km het eerste terrasje voor een koud pilsje tussen de vele Magreb bezoekers die wat vreemd kijken naar deze Pelgrims.

 

Nevers

Inwoners 36.000

Hoogte 180 m

 

De kerk van Saint-Étienne ligt wat weggemoffeld tussen vele gebouwen maar is opmerkelijk. Gebouwd in de 11e eeuw in een nieuw soort Romaanse stijl slaagde men erin 18 m hoge tongewelven te bouwen. Het was toentertijd een voorwijk van Nevers, inmiddels al lang opgeslokt. De kerk is onder invloed van Cluny gebouwd en heeft model gestaan voor de latere bouw van de grote kerken in Cluny (duidelijke overeenkomsten met de kerk in Saint-Révérien ook).

 

      

Romaanse kerk uit 1063 met tongewelven 18 m hoog

 

In de tijd is veel verwijderd zoals Narthex (soort voorhal voor de gevel) en torenspitsen, maar in zijn geheel gaaf behouden.

    

Westgevel L'Église Saint-Étienne

 

Nu komen we het echte centrum binnen met smalle winkelstraatjes. Uitgekomen wordt bij een park met aan de rechterzijde het 15-16e eeuwse monumentale Palais Ducal ofwel Hertogelijk paleis waar de Hertogen van de Nivernais hun residentie hadden.

 

      

Palais Ducal Nevers

 

Tegenwoordig is het Gemeentehuis en museum tegelijk. Er langs lopend komen we uit bij de Cathédrale Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte die gebouwd is tussen de 11e en 16e eeuw met een crypte uit de 6e eeuw.

 

      

Cathédrale Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte

 

Intussen vraagt Ralf zich af waar we slapen vanavond. Eerder op de dag hebben we verschillende nummers gebeld die ons verwijzen naar Espace Bernadette, het klooster van la Congrégation des Sœurs de la Charité. We kunnen hier een speciale kamer krijgen voor Pelgrims met ontbijt voor 22 Euro. Vanuit de fietspelgrimage 5 jaar eerder is dit zo ongeveer bekend en de route klopt precies als we door de poort stappen.

 

Een beetje achteraf in een gebouw ver in de tuin krijgen we een prachtig kamertje met alles. Bij de balie is een drukte van belang. Toeristen lopen in en uit. Een Brabantse groep wordt op verzoek geholpen door hun wensen in het Frans te vertalen. Ze bezoeken allemaal Sainte-Bernadette die in de kerk ernaast in een glazen schrijn ligt. Ze moeten hiertoe een donativo geven voor het bezoek aan de tuin. Op mijn opmerking dat ze gerust meer mogen geven wordt gereageerd met Hollandse zuinigheid.

 

Sainte-Bernadette van Lourdes

 

In de kerk wordt het lichaam van Bernadette bekeken. Het ziet er voor een nuchtere Nederlander griezelig, zelfs een beetje morbide uit. Het gezicht en handen zijn met een waslaag bedekt. Een foto kan niet gemaakt worden omdat net een Engelse mis begonnen is.

 

De kapel van Saint-Gildard waar Sainte-Bernadette ligt

 

☼  Bernadette Soubirous of Marie-Bernard van Lourdes

Bernadette kreeg in 1858 de eerste van 17 visioenen in Lourdes. Ze is 1866 in het klooster ingetreden en gestorven in 1879 toen ze 35 jaar oud was. Ze was een ziekelijk meisje waarbij de vreemde verschijnselen die zij had in Lourdes indertijd nauwelijks serieus genomen werden. Toen een spontane volksdevotie op gang kwam is dit door de Kerk ingebed en ontstond de bedevaart naar Lourdes. Bernadette werd geplaatst in Nevers dat 750 km noordelijker lag. Na enige malen opgegraven te zijn bleek het lichaam nog behoorlijk intact (gemummificeerd, beetje verschimmeld) en als ongeschonden (met wasafdekking) opgebaard. Ze is heiligverklaard in 1933. Velen vinden troost in Lourdes en Nevers, waarbij twijfels aan de geschiedenis er niet toe doen.

 

la Congrégation des Sœurs de la Charité in Nevers
of Espace Bernadette

 

Met Ralf wordt eerst het treinstation bezocht. We boeken een reis naar huis. Voor Ralf Keulen, voor mij Emmerik. Goed doorgelopen te zijn tot hier; de verbindingen zijn perfect. Wel moet gereserveerd worden.

In de stad worden we verrast door ongelofelijke onweersbuien met gietregens. Een taxi brengt ons droog naar Bernadette voor 8 Euro, waar lekker geslapen wordt. 714 km vanaf Eijsden en 106 km vanaf Vézelay zit de tocht er voor dit jaar (2015) op. Ditmaal heerlijk en onbekommerd gelopen. Een mooie route door het verlaten Franse land met niet veel Pelgrims en zeker aan te bevelen!

Pelegrin[1]

tab