14 Juni, dinsdag Bassanne - Bazas, 23 km

Op weg loopt de route langs Bassanne waar in het gemeentehuisje de sleutel in de bus wordt gedaan. We lopen ieder ons eigen tempo maar zal Jean-Louis vanavond weer tegenkomen wat geen straf is.

 

 

Bassanne - Bazas, 23 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

Over het Canal Latéral à la Garonne gaat het naar Pondaurat. De oude brug over de Bassanne valt op. Er zit voldoende water in voor een molen.

 

Canal Latéral à la Garonne

 

Pondaurat

 

Even later onder de Auroroute A62 des Deux Mers die van Bordeaux naar Toulouse loopt en tolweg is (de duurste 8 ct per km!).

Vandaag is dochterlief Sasha jarig waar via de Handy hartelijke felicitaties volgen. Meestal wordt de verjaardag gemist omdat wel een Camino gelopen wordt. Gelukkig loopt thuis alles naar wens (ook met Loes mijn wandelmaatje) wat het lopen makkelijker maakt.

 

      

   Silene Ciliata

Uit de anjerfamilie Caryophyllaceae. Overblijvende plant met bloemkussen. Zuid-Europa. Hoogte tot 30 cm. Bloemen tot 15 mm. Bloeit mei – juni in grazige weiden.

 

Naar Auros is het 2 uur langs de asfaltweg lopen door heuvelig bosachtig boerenland.

Behoorlijk plaatsje maar weer geen open cafeetje, zodat onder de arcaden gezeten wordt bij de kerk van de Notre-Dame.

 

   

Richting Auros met Église Notre-Dame

 

Na Auros het dal in en de pruikenbollen van de maretak bewonderen in de bomen langs de kant.

 

    

 Pruikenbollen van de maretakken                        Wijnvelden zijn verdwenen

 

De wijnvelden zijn nu definitief verdwenen. Niet slecht lopen tot een flinke regenbui zich aandient en in de berm geschuild moet worden.

 

     

   Nachtsilene of Silene nutans

Overblijvende plant uit de anjerfamilie Caryophyllaceae. Hoogte 30 – 60 cm. Op kalkrijke grond met kleverige stengels door lijmringetjes. Bloeit ’s nachts met sterke geur. IJle 2- slachtige bloemen met diep gespleten kroonbladeren. Bloem lijkt uitgebloeid omdat pas na 20:00 uur de kroonbladeren uitplooien.

 

     

Schuilen voor de regen

 

De asfaltweg loopt aan een ruk door tot Bazas. 5 Km voor aankomst de verwijzing naar een dorpje Gans waar we nog terug zullen komen. Bazas is een stad met veel geschiedenis en was ooit een belangrijk bolwerk en centrumplaats. Het had met de opkomst van het Christendom in de 5e eeuw een Bisschop en was een belangrijke stop op de route naar Santiago.

 

 

Bazas op de driehoekige uitstekende kaap boven de Beuve

 

Klimmen om 13:30 uur door de straatjes naar het grote plein van de Kathedraal met aan de rechterzijde het gemeentehuis. De stad straalt een onmiskenbare grandeur uit met al zijn historische gebouwen. Het plein is omgeven door restaurantjes met voldoende terrasje. De zon is prettig gaan schijnen en warmt goed op.

 

    

Place de la Cathédrale

 

Jean-Louis is snel ter plekke. Hij heeft gebeld voor een slaapplaats bij een particulier via het office du Tourisme. We worden om 17:00 uur voor de Kathedraal afgehaald. Helaas is hier geen Refuge ondanks de voorgeschiedenis met Santiagogangers.

 

Bazas

Johannes de Doper wordt hoofd afgehakt

Inwoners 4734

Hoogte 34 – 123 m

 

Door het warme weer is het goed zitten op het terrasje en kan de Kathedraal bezocht worden. Dit is zeker voor zo’n klein stadje een opmerkelijk gebouw. Gebouwd in de 13e en 14e eeuw volgens de Gotische bouwwijze uit Noord-Frankrijk. Het heeft zwaar geleden onder de Hugenoten Beeldenstorm uit 1561 maar is weer in oude glorie hersteld. Gelukkig heeft het portaal niet veel geleden (De paters wel; die werden de lippen afgesneden!). De Kathedraal had een speciaal relikwie; bloed van Johannes de Doper. Dit is tijdens de revolutie door de latrines gespoeld. In 1790 gedurende dezelfde revolutie is het Bisdom afgeschaft en naderhand overgegaan in het Aartsbisdom van Bordeaux. Voor de gemeenschap een hele opgave de kerk in stand te houden.

 

La Cathédrale Saint-Jean-Baptiste

 

 

Timpaan bij hoofdingang

Met voorstellingen van Johannes de Doper en laatste oordeel

 

Machtige gewelven

 

Om 17:00 uur worden wij afgehaald door Etreme met een grote citroën en naar Gans een gemeenschap 6 km verderop gebracht. Een gastvrije ontvangst door Françoise met haar man Etreme, die ons welkom heten in hun Petit Paradis. En dat is het werkelijk. Ze wonen in Le Petit Moulin, een huis in een oude watermolen aan het riviertje de Beuve die onder hun huis doorstroomt.

 

 

 

Le Petit Moulin in Gans

 

Aardige gedistingeerde mensen die zelf al eens naar Santiago gelopen hebben. Het achterhuis bestaat uit de watermolen die nog geheel intact is en waar het doorstromende water te zien en te horen is achter glas onder de maalstenen.

 

 

    

Compleet intacte watermolen

 

Op de zolder boven de molen is de slaapruimte voor de Pelgrims met perfect sanitair.

Een leuke avond volgt. Françoise kookt heerlijk en naderhand zitten we in de kamer met een mooie zoete Monbazillac na te tafelen. Hoe is het mogelijk; twee watermolens achter elkaar en zo verschillend. Wat een verrassingen elke keer op de route!

 

Françoise en Etreme de perfecte gastgevers

 

Slapen met op de achtergrond het geluid van het stromende water lukt dan ook prima 1328 km vanaf Eijsden en 719 km na Vézelay!


tab