15 Juni, woensdag Bazas - Captieux, 21 km

Na het voortreffelijke ontbijt wordt in het Nederlands in het gastenboek geschreven (Later dit jaar vertellen twee Nederlandse Hospitaleras dit op doorreis gelezen te hebben en vertaald naar F+E!). Voor alles wordt 30 Euro gerekend waarna warm afscheid genomen wordt. Er zijn werkelijk aardige Fransen! Etreme brengt ons weer naar de Kathedraal in Bazas om de route te vervolgen. Vreemde Kathedraal met grote ambities maar eigenlijk net te klein en daardoor wel apart.

 

 

Bazas - Captieux, 21 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

    

Bazas uit

 

Bazas uit is het zoeken naar de route. Achter een soort industrieterrein wordt op een recht pad gekomen dat het talud blijkt te zijn van een opgeheven spoorlijntje. Wel recht toe recht aan, maar mooi vlak dwars door de bossen.

 

    

Oud talud spoorlijntje

 

Duidelijk is wel dat het landschap ingrijpend veranderd is met al deze bossen. Eigenlijk is dit het begin van de eindeloze bossen van Les Landes, hoewel het nog tot morgen duurt voordat dit Département wordt ingestapt. Het is het gebied van het natuurpark van Les Landes de Gascogne dat goed beschermd wordt.

 

   

Eigenlijk al Les Landes

 

Bernos-Beaulac is een tussendorp waar niets te krijgen is en het talud weer wordt opgezocht. Sommige huizen zijn verbouwde stationnetjes.

 

  

  Gevlekt zonneroosje of Tuberia guttata, behoort tot de familie der Cistaceae

Weer zo’n prachtig exemplaar van de uitgebreide zonneroosjesfamilie volop bloeiend op het talud afmeting 5 – 40 cm. Nu een éénjarige plant die bloeit van april tot augustus, citroengeel bruin wordend richting het hart. In deze Mediterrane streken veel voorkomend op meer zure grond en rotsen. De bloemblaadjes vallen af in de middag. Houden van veel zon. In Nederland zeer zeldzaam alleen op Vlieland.

 

    

Bij Bernos-Beaulac

 

Mooie natuur met een eigen flora en niet saai.

 

  

  Wilgaster of Aster Salignus

Uit de composietenfamilie Asteraceae. Bijna alle astersoorten zijn afkomstig uit Noord-Amerika en invasief in Europa. Kunnen in Zuid-Frankrijk uitgebreide oevers van rivieren opfleuren. Straalbloem 2 a 3 cm, wit later naar lila neigend. Bloeit juni - september. Kan tot 130 cm hoog worden.

 

Op de weg zo nu en dan nog een biels en stenen die zorgen dat de rechterzool half loshangt na de zoveelste keer stoten. Doorlopen gaat als de voet maar goed wordt opgebeurd. De rechtervoet wordt al een probleem omdat er een gevoel is of er een bobbel in de schoen zit bij de tenen. Dit is niet zo, dus zit ’t in de voet. Lopen wordt er niet makkelijker op.

 

Eindeloos talud

 

Dunbevolkt moet worden doorgelopen tot Captieux. Dat het zover is blijkt uit de houten eekhoorn die het symbool van de stad is en bij de ingang staat.

 

Eekhoorn, symbool van Captieux

 

Als de RN 524 wel erg breed lijkt, klopt dit. Speciaal voor de doorgaande transporten van de Airbus richting Toulouse is dit gemaakt.

 

Captieux

Caput Sylvarem is de oude naam en betekent

Het hoofd van het bos

Inwoners 1283

Hoogte 69 – 136 m

 

Captieux blijkt een aardig plaatsje met goede voorzieningen. Het Café Commercial aan de Place de l’Église heeft een prima menu waar samen met Jean-Louis van genoten wordt. Het gemeentehuisje ligt ertegenover waar de sleutel gekregen wordt voor de Refuge even verderop.

 

    

Captieux met Refuge en kerk

 

Naderhand arriveren twee Fransen die op weg zijn van Bordeaux naar Lourdes en leuk gezelschap zijn. In de Refuge is het lekker buiten zitten ook als een geweldige donderbui losbarst. Een eigen kamertje slaapt ook goed 1349 km vanaf Eijsden en 740 km na Vézelay!


tab