17 Juni, vrijdag Roquefort – Mont-de-Marsan, 32 km

Hennie zorgt voor een goed ontbijt met eigengemaakte jam van de buurvrouw. De 2 Fransen buigen af richting Lourdes. Hennie wil in juli naar Nederland om de 4-Daagse te lopen. Misschien zie ik haar nog (nee dus).

 

 

Roquefort – Mont-de-Marsan , 32 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

Toch wel behoorlijke trajecten per dag. Eigenlijk zijn ca. 25 km wel voldoende, maar afgesproken is op de 80e verjaardag van zus Gertrud in Nijmegen de volgende week zondag aanwezig te zijn. Dus zit er wel wat druk op. Minimaal woensdag in Saint-Jean is het uitgangspunt. De mogelijkheid is altijd nog tot Mont-de-Marsan of Orthez te lopen en daar de trein naar huis te nemen.

 

 

 

Rocquefort uit

 

Na eerst langs asfaltwegen buigt de weg af de typische zandpaden van Les Landes in. Met de losse zool kan goed gelopen worden als de voeten maar voldoende opgetild worden. Toch moet een oplossing gezocht worden. In Corbleu langs het verstilde 13e eeuwse kerkje waar helemaal niemand te zien is. Jean-Paul de Vlaming is als een speer langsgekomen.  

 

    

            Les Landes                                                             Église Saint-Laurent Corbleu

 

De grote dennenarealen leveren veel hout. Het probleem van dit soort eenzijdige begroeiing was te merken in 2009 toen de storm Klaus over dit gebied raasde. Behalve enkele doden en uitval van alle voorzieningen werd meer dan 30% van het dennenbos vernield. Over hele stroken waren de bomen als lucifershoutjes afgeknapt. De eiken doorstonden dit geweld zonder problemen. Toch beschouwt men het als incident en worden volop bossen aangeplant.

 

  

   Prikneus of Silene coronaria

3-jarige plant uit de anjerfamilie Caryophyllaceae. Hoogte tot ca. 80 cm met viltig grijs/groene bladeren op lange stele. Bloeit juni – augustus in volle zon. Opvallende bloem met kelk en 5 kroonblaadjes in magentakleur. Vooral op droge arme grond. Van oorsprong Zuid-Europees.

 

     

L’Église Sainte-Marie in Bostens

 

Het volgende gehucht is Bostens, waar de oude Romaanse kerk opvalt. Deze viel onder invloed van de benedictijnenabdij van Saint-Sever en is altijd een rustpunt op de route naar Santiago geweest. Dit houden ze min of meer in ere doordat onder de klokkentoren normaal koffie voor Pelgrims gereed staat (behalve vandaag dan). De huizen krijgen al wat meer het aanzien zoals in Baskenland d.w.z. robuuste huizen met een groot overstek.

 

    

Robuuste huizen                                                                  Weer regen

 Weer is de parka nodig. Meezitten doet het deze weken echt niet met het weer. In Gaillères zitten er 13 km op waar tegenover de kerk een Café staat die open is. Het heet toepasselijk Au Coeur des Landes. Het is er gezellig druk met aardige mensen. Ze hebben ook een Gîte waar overnacht kan worden. Het gebied ligt in een ecologische zone waar flora en fauna goed beschermd worden.

 

  

    Majestueuze zwarte eikenboom        Église de Sainte-Marie de Gaillères

 

Buiten Gaillères wordt de snelweg A65 overgestoken en even later het stroompje le Midou die het gebied afwatert.

 

     

      Le Midou                                                                     Église Saint-Candide 

Bougue is de volgende plaats zelfs met een Gîte Pèlerin. Er zitten 21 km op en de rust in het cafeetje komt goed van pas. Ze hebben een makkelijk hapje wat voor de laatste 10 km goed uitkomt. Het jonge Franse meisje komt aan. Ze wil eigenlijk zoveel mogelijk in eigen tentje slapen, maar met de constante regen wil ze toch maar de Refuge opzoeken.

  

   Brede lathyrus of Lathyrus latifilius

Overblijvende klimplant uit de vlinderbloemfamilie Fabaceae. Tot 3 m lange kruipende bevleugelde stengels met steunbladeren tot 6 cm lang. Bloeit mei – augustus met 5 tot 15 bloemen in trossen meestal diep roze soms naar wit/rood. Bloemen tot 3 cm lang. Vruchtenpeulen tot 11 cm die lang glad en bruin zijn. Langs wegbermen en graslanden.

Als snijbloem ongeschikt. Peulen zijn licht giftig.

 

Bougue uit loopt het omhoog tot de afslag gevonden wordt van de Voie Verte du Marsan et de l’Armagnac. Weer een talud van een spoortje dat in 2006 is ingehuldigd en 50 km lang is. Hiervan wordt gelukkig maar 9 km afgelegd. Wel mooi lopen in het groen maar recht toe recht aan met harde regenbuien en op het einde door eindeloze bebouwing van Marsan.

 

Voie Verte du Marsan et de l’Armagnac

 

Flink doortrekken is het enige dat overblijft. Om 15:30 uur wordt de Refuge gevonden na eerst een sleutel bij de Chinees verderop gehaald te hebben. Het is een koud oud schoolgebouw maar voor een nachtje lukt het wel. Jean-Louis en Jean-Paul zijn er al. Het meisje volgt even later.

 

Mont-de-Marsan

Inwoners 30160

Hoogte 23 – 97 m

 

Mont-de-Marsan blijkt nogal smakeloos. Een vrij grote stad waar vaak omheen gereden wordt op doorreis naar Roncesvalles. Berucht om zijn vele rotondes (meer dan 14). De grote weidewinkels liggen buiten de stad bij de rotondes. De binnenstad is daardoor weinig opvallend, zoals vaak in Frankrijk. Hoewel het vrijdag is zijn veel restaurantjes gesloten. Maar een pilsje drinken met Jean-Louis en een klein hapje lukt nog wel.

 

Mairie Mont-de-Marsan

 

Als de Hospitaleros later arriveren zorgen ze een schoenmaker te vinden voor de losse zool. Deze kijkt moeilijk maar zegt morgenvroeg langs te komen zodat de schoen eerst goed kan drogen. Het schiet echt wel op 1416 km vanaf Eijsden en 807 km na Vézelay!


tab