18 Juni, zaterdag Mont-de-Marsan – Saint-Sever, 22 km

Om 8:30 uur bij de schoenmaker. Deze heeft de zool keurig gelijmd voor 5 Euro wat betekent dat weer normaal gelopen kan worden. Wel wat later op pad daardoor, terwijl het doel Hagetmau is vandaag. Dit is 40 km wat teveel is maar bijna niet anders kan, ook al i.v.m. de planning om uiterlijk woensdag in Saint-Jean te zijn (Moraal; nooit een vaste datum aan het eind van je route hebben. Dus ook geen vaste vlucht terug. Pas boeken als je binnen bent zonder druk!).

 

 

Mont-de-Marsan – Saint-Sever, 22 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

    

Marsan uit

 

3 Km langs de drukke RN de stad uit. Daarna rechts Les Landes weer in. Hoewel veel zand toch de nodige drassige stukken. Voordeel; geen modder.

 

Veel water

 

 

Benquet met Église Saint-Jean-Baptiste

 

In Benquet lekker in een vaag zonnetje aan de koffie. Zoals steeds buitengewoon rustig overal.

 

 

Benquet met Église de Saint-Cristau

 

Langs het typische Landes kerkje Saint-Cristau uit de 13e eeuw. De kleine klok weerde storm en hagel. De laatste rechte paden door Les Landes volgen. De dreigende wolken in de verte groeien uit tot echte donderbuien, waar de parka tegen helpt maar (weer) natte voeten bezorgt.

 

 

   Ierse heide of Erica Erigena

Wintergroene struik uit de familie Ericaceae. Tot 75 cm hoog met broze fijne bladeren

Bloeit februari – juni bleek paars/rood. Geurt naar honing. Op doorlatende zure zandgrond Zuid-West Europa.

 

    

Tot Sainte-Eulalie

 

Een lange rechte weg loopt naar de oevers van de Adour met aan de andere zijde Saint-Severs. De Adour is een echte grensrivier. Aan de andere zijde is het afgelopen met de vlakke zandwegen van Les Landes. Saint-Sever ligt op een uitstekende hoogte die Cap-de-Gascogne genoemd wordt. De andere zijde is de oude provincie Béarn in een ver verleden onderdeel van het Koninkrijk Navarra. Tegenwoordig behorend tot de Pyrénées-Atlantiques. Onder de autosnelweg door goed aangegeven over de volgende brug naar de andere kant.

 

 

Over de Adour

 

                  

   Grote kattenstaart of Lythrum salicaria

Vaste plant uit de familie Lythraceae. Kantige lange stengels tot 1,20 m hoog met vertakkingen. Bladeren lijken op wilgenblad. Groeit in pollen op vochtige plaatsen langs de waterkant. Bloeit juni – september paars/rood. De bloemen tot 1,6 cm groeien in schijnkransen uit de oksels bij de bovenste bladeren. Ze hebben tot 6 kroonbladen. De bloemen kunnen een 35 cm lange schijnaar vormen. Bevat tannine voor het looien van leer. Wortelsap levert rode kleurstof. Medicinaal te gebruiken tegen ingewandsstoringen.

 

De weg draait aan de andere zijde steil naar boven. Opeens begint het verschrikkelijk te gieten. Aan de kant van de weg staan een paar huisjes waar nauwelijks geschuild kan worden. Beken gutsen naar beneden over het asfalt en sleuren van alles mee. Het houdt nog een behoorlijke tijd aan ook. Als de bui minder wordt toch maar met parka verder naar boven over de Avenue de Géneral de Gaulle het binnenstadje in. Bij La Muleta kan onder de arcaden op het terrasje worden gezeten. Nat, naar en koud nog 17 km verder?  Verderop zit de Office de Tourisme die om 13:30 uur open gaat. Ze hebben een prima Refuge volgens het meisje bij het klooster van de Jacobijnen. Voor vandaag is het echt genoeg geweest.

 

    

Refuge aan de zijkant van het Couvent des Jacobins

 

De Refuge is ruim en er komt niemand bij. De kleren worden gewassen en te drogen gehangen. Het weer is opgeklaard waardoor het een stuk aangenamer is. Het voormalige klooster van de Jacobijnen uit de 13e eeuw is ingericht als museum en wordt zelfs verhuurd voor evenementen. Jacobijnen waren Dominicanen in Frankrijk.

 

Saint-Sever

Inwoners 4800

Hoogte 26 – 118 m

 

Tegenover het Absis van de Abbaye de Saint-Sever is het naderhand goed zitten. Een stelletje Fransen zijn aan het doorzakken en proberen mij erbij te betrekken. Toch maar niet met al die sterke drankjes.

 

     

Abbaye de Saint-Sever

 

De Abdij is onopvallend opmerkelijk groot. Vanbinnen 71 m lang, 31 m breed en 6 zijkapellen. Vanaf de 10e eeuw een benedictijnenklooster gerelateerd aan Cluny. Tot de 100 jarige oorlog en de Godsdiensttwisten hadden ze bezittingen door heel Gascogne. Totdat de revolutie er een einde aan maakte en in het gebouw nu ook het gemeentehuis zit.

 

    

Interieur Abbaye met polychrome leeuwen uit de 11e eeuw

 

Tegen de avond terug naar het terrasje waar ook gegeten kan worden. Eén van de uitbundige Fransen is er nog nu enigszins beschonken. Een Belgisch echtpaar zit aan een biertje en zijn geweldig blij, omdat hun voetbalelftal met 3-0 van Ierland gewonnen heeft tijdens de wereldkampioenschappen. Even later gebeuren er vreemde zaken als de dronken Fransman binnen bonje trapt en naar buiten wordt geslagen door de eigenaar. Ook de Belgen krijgen het nodige mee. Inmiddels zit ik al aan de rand van het terras met low profile. Zelfs politie draaft op en doen hetzelfde als bij ons; brandje blussen, sussen en weer vertrekken. De dronken Frans is vertrokken. Gelukkig was het eten prima.

 

Beschaafd feestje op binnenplaats klooster

 

Op de terugweg blijkt het Jacobijnenklooster feest te hebben op het binnenplein. Even kijken. Typisch Franse receptie, waarschijnlijk bruiloft. In de Refuge is de muziek goed te horen maar de slaap komt snel 1438 km vanaf Eijsden en 829 km na Vézelay!

tab