19 Juni, zondag Saint-Sever - Orthez, 47 km

Eerst maar eens in Hagetmau zien te komen. 47 km lopen aan een stuk is natuurlijk teveel van het goede. Dit vergt een creatieve oplossing. Hoewel een dag speling is de opzet op woensdag in Saint-Jean aan te komen. Voor zeven uur op pad door het nog in zondagse rust verkerende stadje. Het ouderwets golvende landschap met modderpaden geeft aan dat Les Landes definitief verlaten is. De 4 dagen die nodig waren om er doorheen te komen waren niet saai, genoeg te zien door de afwisselende begroeiing.

 

  

Ouderwets golvend

 

 

Saint-Sever - Orthez, 47 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

In de verte is een hogere heuvelrug te zien. Onderlangs stroomt de Gabas die gevolgd wordt tot een brugje wordt overgegaan naar Audignon.

 

 

Over de Gabas naar Audignon

 

               

Nu op de Voie de Vézelay

 

                                  

Blauwe Camino Mozarabe  Via Podiensis          Gele Pimpernel Via Mosana

☼  Gewoon Guichelheil of Anagallis arvensis

Behoort tot de familie der sleutelbloemen. Het is een eenjarige plant die het liefst groeit op kalkhoudende akkers en langs paden. Het heeft een opvallend klein bloemetje blauw of oranjerood met 5 bloemblaadjes. Bloeit van mei tot oktober. Afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Heet in Engeland Scarlet Pimpernel. De vreemde naam komt van “gekte genezing”. De plant was een gewaardeerd geneeskruid gebruikt tegen zenuwziekten maar ook als urinedrijvend, nierontsteking, geelzucht en leverkwalen. Licht giftig! Het woord is bekend sinds het Dictee der Nederlanden uit 1998. Alleen al om het mooie woord extra aandacht voor deze plant! De kleur hier is bijna rood/oranje. Het licht oranje exemplaar (subsp arvensis) is gefotografeerd op de Via Podiensis in Frankrijk. De blauwe komt van de Camino Mozarabe uit Spanje. De gele is de Gele pimpernel (Boswederik) eerder gefotografeerd in de buurt van Luik. Engelsen noemen Guichelheil ook Pimpernel.

 

Bij het leuke kerkje is een picknickplaatsje waar gebruik van wordt gemaakt.

 

Sainte-Marie d’Audignon

 

In Horsarrieu zitten er 12 km op. Het plaatsje is in rep en roer door een dorpsfeest. In de sporthal kan meteen mooi koffie gekregen worden. Echte oldtimers komen van alle kanten aanrijden en worden bewonderd.

 

Echte oldtimers in Horsarrieu

 

Buiten Horsarrieu een kruis op de plek waar lang geleden een pelgrimshospitaal stond.

De lange aanloop langs de RN voert het centrum van Hagetmau in.

 

      

   Kluwenklokje of Campanula glomerata

Vaste plant uit de klokjesfaminlie Campanulaceae. Grijsviltig behaarde plant tot 60 cm hoog. Zittende 3 cm grote bloemen met paars/blauwe bloemkroon. Kelkslippen lancetvormig spits. Op kalkhoudende gronden.

 

Aandenken aan Pelgrimshospitaal

 

Lange aanloop Hagetmau

 

Vreemde naam vanuit het Gasconge dialect en betekent zoveel als slecht beukenbos.

Aardig weer is het geworden waarbij aangesloten wordt bij een groepje die de zondagmorgen op het terras vieren.

 

 

Hagetmau

 

Tijd om wat te regelen. Na 17 km nog weer 30 km wordt te veel. Een vraag aan de oudere mannen haalt weinig uit (Ben op de motor dus gaat niet). Dan maar doorlopen tot Sault-de-Navailles 16 km verder en een hotelletje nemen. Alleen: Het nummer klopt niet meer dus reserveren lukt niet. Een jonge knaap zegt dat er andere eigenaars op zitten en hij weet het nummer. Opnieuw gebeld met als resultaat dat ze geen gasten meer nemen; nee dus. Tegen de jonge man gezegd dat er wel een andere oplossing is: breng mij weg tot Sallespisse boven op de heuvel, dan loop ik de laatste km’s wel naar Orthez.

En verdikkeme, hij zegt geen auto te hebben maar belt zijn vriend uit bed die ja zegt.

Een half uurtje later arriveert hij tegen 12:00 uur en laden we alles in een oud Peugeotje.

 

Eerst koffie en op weg. De looproute die 30 km is blijkt langs de RN maar 22 km. En nu we toch rijden willen ze mij wel naar Orthez brengen wat niet te versmaden is. 10 Km ervoor komen we Jean-Louis tegen en stoppen. Hij had de kortere route langs het asfalt genomen. Hé, Jean-Louis wil je mee? Waarna hij opkijkt en zegt: Ah, Batave tricheur (valsspeler)! en wil niet mee.

 

Orthez

Inwoners 10900

Hoogte 38 – 185 m

 

In Orthez een pilsje met deze aardige jongens gedronken en wil ze logische wijze de km’s betalen. Maar geen denken aan. Ze willen echt niets hebben en beschouwen dit als vriendendienst! De chauffeur blijkt een aardige Roemeen te zijn die als elektricien in Hagetmau werkt. Op het juiste moment zijn er altijd behulpzame mensen die een Pelgrim helpen.

 

 

        L’Église Saint-Pierre d’Orthez                             Musée Jeanne d’Albret

 

Zoeken naar de Refuge in het centrum. Het Maison Jeanne d’Albret uit de 15e eeuw ligt dichtbij. Hier is ondergebracht het Musée du Protestantisme Bernais. 4 Eeuwen geschiedenis met de oorsprong van de reformatie in de Béarn zijn te zien. De wortels hiervan gaan terug tot de vervolging van de Katharen in 1300 (Dit onrecht waren ze nog niet vergeten, vergelijkbaar met de Lutheranen in Bohemen na Jan Hus). Jeanne d’Albret was één van de opvallendste vorstinnen van Navarra en vaak genoemd op de routes naar Santiago in Frankrijk (zie bij de Via Podiensis). Orthez was in die periode hoofdstad van Neder-Navarra. Zuid-Navarra (Spaanse gedeelte) was door Aragon ingenomen.

 

☼   Jeanne d’Albret 1528 – 1572

Zij was de laatste Koningin van Navarra en bezat een groot gedeelte van zuidwest Frankrijk. Was moeder van de Franse koning Henry IV en streng calvinistisch. Ze ontwikkelde zich tot de erkende geestelijk en politiek leidster van de Hugenoten en sleutelfiguur in de godsdienstoorlogen. Was in La Rochelle tijdens de 3e oorlog de drijvende kracht tot de nederlaag van de Hugenoten bij Jarnac haar tot onderhandelen dwong.

 

Jeanne d’Albret

 

Ze was een mannelijk puriteins type vrouw die de protestantse zaak zeer was toegedaan. Haar echtgenoot was Hendrik van Bourbon, waarmee ze 5 kinderen kreeg. Deze trok terug naar het katholicisme en sneuvelde in 1562 bij Rouen. Jeanne stichtte een protestantse academie in Orthez (vertalingen Bijbel in Baskisch en Bearnees) en in la Rochelle een religieus seminarie. In Navarra liet ze geen priesters toe. Hierop volgden bloedige godsdienstoorlogen met de Franse troon (door Pauselijke interventie). Haar zoon Henry was protestants opgevoed, maar in het zicht van de Franse kroon werd hij rap katholiek. De troon bereikte hij door te trouwen met Margaretha van Valois, dochter van de Franse koning.

 

Het huis d’Albret

 

Voor de moeilijke gesprekken was Jeanne naar Parijs getrokken om te onderhandelen met Catherine de Médicis (koningin-moeder en regentes) die zij marktkoopvrouw noemde. Na het afronden van de onderhandelingen stierf Jeanne in Parijs onder verdachte omstandigheden in 1572. Henry IV trok eenmaal Franse koning geworden Navarra bij de Franse troon.

 

Henry IV, 1553 - 1610

 

(Henry IV was 3x van geloof veranderd en behoorlijk ongeloofwaardig. Bekend is zijn gezegde bij het aanvaarden van de Franse troon in 1593: “Parijs is wel een mis waard”. Hij was verantwoordelijk voor het Edict van Nantes in 1598, waarbij protestanten en katholieken naast elkaar bestonden. Hij wordt in Parijs neergestoken door een fanatieke katholiek in 1610 en aldus omgebracht. Hij was de eerste Monarch van het huis Bourbon en beschouwd als een goede koning)

 

Jean-Paul de Vlaming komt langs stappen en heeft de sleutel van de Refuge. Het is dichtbij in de Rue de l’horloge en blijkt een prachtig middeleeuws gebouw op een binnenplaats uit de 13e of 14e eeuw. De wenteltrap voert naar de 2e verdieping waar 6 bedden voor Pelgrims staan.

Later komen Jean-Louis en twee Nederlandse vrouwen erbij. De vrouwen hebben dermate blaren dat een rustdag ingelast moet worden. Later arriveert nog een Belgisch echtpaar uit Verviers. Zij worden ergens anders ondergebracht omdat het vol zit.

 

  

Hôtel de la Lune uit de 13e eeuw

 

Orthez op de zondagavond blijkt moeilijk omdat veel dicht zit. In een soort frietzaak kan een schraal maaltje op de kop getikt worden met de Nederlandse dames en Louis. Blij deze dag goed doorstaan te hebben waarna het moede hoofd te rusten gelegd wordt 1485 km vanaf Eijsden en 876 km na Vézelay!

 

Pelegrin[1]

tab