20 Juni, maandag Orthez – Sauveterre-de-Béarn, 24 km

Gave de Pau moet net buiten de stad worden overgestoken. Een smeltwaterrivier die het Pyreneeënwater afvoert en vooral in het voorjaar heftig kan zijn. Zelfs Lourdeswater komt erop uit. Een opmerkelijke brug met 4 bogen en een weertoren uit de 13e eeuw overspant hem. Ziet er mooi behouden uit en doet in een kleiner formaat wel denken aan de Pont Valentré in Cahors. Vroeger stonden er 2 torens op.

 

      

 

Le Vieux Pont d’Orthez

 

 

 

Orthez – Sauveterre-de-Béarn, 24 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

Onder de autosnelweg naar Saint-Suzanne door een kleinschalig heuvelig groen landschap. Oude boerderijtjes liggen verscholen tussen de rijk begroeide hellingen. Het voelt echt als het voorgebied van de Pyreneeën en een grote verandering met de voorgaande dagen.

 

Zo landelijk het lijkt, ligt dichtbij oostelijk richting Lacq een geweldig vervuilende petrochemische industrie. Hier werd in 1949 de grootste aardgasbel van Frankrijk ontdekt die het land jaren bediende. Deze bel werd geëxploiteerd tussen 1950 en 2013 met per jaar 33 miljoen m3 opbrengst (Elf-Aquitaine nu Total). Buiten de ernstige vervuilingen door zwaveluitstoot werd na 15 jaar het volgende probleem duidelijk: aardbevingen. De bodem was al ingeklonken door de winningen, daarna ontstonden tussen 1974 en 2008, 2400 trillingen met een magnitude tot 4,4. Na 2013 wordt alleen nog beperkt gas gewonnen voor de productie van chemicaliën, waar nog voor 30 jaar voldoende gas aanwezig is. Komt dit bekend voor? Het Groningenveld is vele malen groter, maar het inklinken en de bevingen zijn hetzelfde. De volgende stap is het resterende gas te gebruiken als grondstof voor de chemie.

 

     

     

Saint-Suzanne met riviertje de Laà

 

Vandaag zonnig weer na weken van regenbuien terwijl de temperatuur steeds beter wordt. Eindelijk zoals gehoopt maar blijkbaar deze Camino niet eerder verdiend.

 

 

Lanneplaà

 

Het lopen gaat overigens niet geheel zonder problemen. De schouder is na de val buitengewoon gevoelig en slapen op de rechterzijde is onmogelijk (Later blijkt de val een slijmbeursontsteking veroorzaakt te hebben; nogal pijnlijk). Bovendien ontwikkelt zich in de rechtervoet een gevoelige plek die aanvoelt als een bobbel wat het ook niet leuker maakt. Maar het loopt nog steeds. De mooie dag vergoedt veel met prachtige vergezichten richting de bergen.

 

    

Tescoigt

 

De heuvels worden bergen met felle klimmetjes vooral over asfaltweggetjes.

 

  

   Steenanjer of Dianthus deltoides

Overblijvende plant uit de anjerfamilie Caryphyllaceae. Hoogte 20 - 40 cm. Bloeit roze juni – september met bloemen tot 2 cm groot. De bloem heeft een donkergekleurde ring.

Groeit meestal op zwak zure grond.

 

 

Voor l’Hôpital d’Orion met de mooiste Hortensia’s

 

L’Hôpital d’Orion ligt in een dal en is een gekend punt op de route. Naast het kerkje een picknickplaatsje met Saint-Jacques, waar gebruik van wordt gemaakt. Verder is in de omgeving niets te vinden om lekker te zitten. De kerk uit de 13e eeuw staat naast het oude Pelgrimshospitaal met kerkhofje.

 

 

Église Sainte-Marie-Madeleine

 

Saint-Jacques

 

Het dorp en dal uit een behoorlijke klim langs een asfaltweg. Daarna rechtsaf de velden in over graspaadjes. Dit is niet nodig geweest omdat de asfaltweg rechtstreeks naar Sauveterre gaat.

 

      

Paadjes in

 

Wel een mooi en ongerept gebied door bospartijen afgewisseld met weiden en zicht op de volgende heuvel. Het geluid van een ploegende boer in de verte is het enige dat klinkt.

 

 

 

Historische route

 

Mooie historische route met stokoude bruggetjes. Het laatste gedeelte een pad omhoog dat de nodige problemen brengt. Door de aanhoudende regens zijn diepe sporen ontstaan waarlangs gebaggerd moet worden. Het is plakklei van het ergste soort die als klompen aan de schoenen blijven hangen. Van zijde naar zijde springen en proberen niet uit te glijden met rugzak op valt niet mee. Dit pad houdt lang aan en klimt steil. Het laatste stuk bijna op de knieën tot een asfaltweggetje bereikt wordt.

 

 

Afgewisseld met taaie modderpaden

 

De schoenen zullen thuis aankomend nog vol moddersporen zitten naderhand. Jean-Louis vertelt naderhand verscheidene keren weggegleden te zijn. Boven op de berg naar beneden het dal van de Gave d’Oloron in. Andrein ligt in het vlakke veld maar wijselijk wordt de asfaltweg onder langs de bergrand gevolgd.

 

 

Andrein

 

Het zijn nog 5 km naar Sauveterre met voor het eerst in de verte zicht op de hoge Pyreneeën. Beneden mooie doorkijkjes op de Gave d’Oloron met zijn vreemd blauwe smeltwater.

 

     

   Klaverzuring of Oxalis

Veelal overblijvende plant uit de klaverzuurfamilie Oxalidaceae. Bladeren lijken sterk op klaver maar middenblad is groter. Bloem met 5 kroonbladeren. Bloeit in april – juni, wit, roze, rood en geel. Eetbare zurige plant. Tegen de avond sluiten de bloemen.

 

      

In de verte hoge Pyreneeën                                                            Gave d’Oloron       

 

Het is na de middag behoorlijk warm. Lang geleden dat echt in T-shirt gelopen kan worden (dik 300 km in slecht weer afgelegd vanaf Château de Puy-Ferrat). De aanloop naar Sauveterre-de-Béarn is prachtig. Op de rotshelling boven de Gave ligt het plaatsje dat al van verre te zien.

 

 

Sauveterre-de-Béarn is van verre te zien

 

Een middeleeuws plaatsje met een prachtige naam dat bij het mooie weer, strandjes en uitzicht voor het eerst het Zuid-Franse vakantiegevoel oproept. Sauveterre is afkomstig van Salva Tierra ofwel gezegende grond. Eerst moeten de trappen bedwongen worden. 175 Treden om op hoogte te komen maar met een geweldig uitzicht.

 

175 treden naar de Tour Monréal uit de 12e eeuw!

 

 Weidse blikken over de Gave d’Oloron, monumenten en in de verte de Pyreneeën.

Beneden de halve brug der legenden (Pont de la Légende). Deze lijkt sterk op de brug in Orthez en stamt uit dezelfde tijd in de 12e eeuw. Deze legende gaat terug op een godsoordeel in 1170.

Bij de dood van haar man Burggraaf Gaston V van Béarn wordt Koningin Sancha beschuldigd van het doden van haar pasgeboren mismaakte zoon. De Koning van Navarra Sancho VI, die haar broer is, beslist dat ze haar onschuld moet aantonen via een Godsgericht. Ze wordt aan handen en voeten vastgebonden, gekleed in een witte jurk, vanaf de brug in de snelstromende Gave gegooid met 3000 kijkers op de achtergrond. Ze blijft uiteindelijk hangen in een paar struiken en overleeft. Hiermee is haar onschuld aangetoond. Als dank stuurt ze een rijk geborduurde mantel naar Notre-Dame-de-Rocamadour, die zij had aangeroepen.

 

 

Gave d’Oloron met Pont de la Légende en de Tour Monréal

 

Het vinden van een overnachting is niet eenvoudig en kost het nodige bellen. In het hoofdstraatje zit in een simpel stokoud gebouw de Refuge. Een Hospitalera ontvangt de Pelgrims. Inmiddels is Jean-Louis aangesloten. Het ziet er allemaal niet erg fris uit. Geweldige rommel in kamers en buiten in de tuin waar later gegeten wordt.

 

Sauveterre-de-Béarn

Inwoners 1420

Hoogte 44 – 205 m

 

Het is strikt veganistisch. Op mijn verzoek aan de met ringetjes, tatoes en veel haar versierde eigenaar om wat eieren te gebruiken wordt verzekerd dat het niet nodig is.

Wijn is er niet. Natuurlijk snel versierd door met de Hospitalera mee te rijden naar de Supermarkt verderop en de nodige flessen rosé in te slaan, die later onderling verrekend worden (Rosé lusten de witte en de rode liefhebbers!). Bij de supermarkt het Franse meisje Donna dat zegt nu eindelijk in haar tentje te kunnen slapen.

 

 

Weerkerk Église Saint-André uit de 12e – 13e eeuw

 

De hele club is er, wat het eten aan lange tafels in de tuin gezellig maakt. Pompoensoep, rauwe courgette salade, wortels en sla zijn niet direct favoriet, maar gelukkig komt er nog pasta voor de vulling. De opmerking over lapin (konijn) is wel lachen maar duidelijk minder voor de Hospitalero.

Met Jean-Louis op een balkon gezeten boven de Gave en genoten van de heerlijke ambiance. Het schiet op 1509 km vanaf Eijsden en 900 km na Vézelay!


tab