25 Mei, woensdag Charenton – Loye-sur-Arnon, 30 km

Madame Chantal maakt een prima Petit-Déjeuner met croissants, eigen gemaakte jam koffie en jus. Voor 20 Euro een prima onderkomen. Inmiddels zitten we op de eigenlijke Voie de Vézelay, omdat voor Charenton de beide varianten bij elkaar gekomen zijn. Tot Saint-Amand-Montron is nog geen kaart nodig; het kanaal wijst de weg.

 

   

Naar Saint-Pierre-les Etieux

 

Eerst 4 km geen kanaal maar door het dorpje Saint-Pierre. Nederlandse fietsers zitten op dezelfde route en zoeken de weg. Hier worden enkele km de verkeerde weg ingelopen, maar dat hoort erbij. Bij Gâteau wordt het kanaal weer opgepakt.

 

   

Het kanaal weer opgepakt

 

Niet gemakkelijk over het gras dat hobbel de bobbel verloopt en vaak hoog is. Bovendien is het de 3e dag, traditioneel altijd de moeilijkste omdat eerst de flow weer gevonden moet worden.’Wel een mooi stuk met nog volop fluitenkruid langs de bermen.

 

   

                   Fluitenkruidbermen                                      Hobbel de bobbelwegen

 

  

   Fluitenkruid of Antriscus sylvestris

Plant uit de schermbloemenfamilie Apiaceae. Zeer algemeen voorkomende soort die in het voorjaar de bermen wit kleurt. Plant kan 1,5 m hoog worden met holle stengels. De bloempjes bloeien al vroeg in witte schermen. De samengestelde scherm bevat 8 – 15 schermstralen. Bloeit maart – juni. Van de holle stengels kunnen fluitjes gemaakt worden. Fluitenkruid is goed eetbaar, wel oppassen met er op lijkende giftige soorten zoals gevlekte scheerling, waterscheerling en dolle kervel, die wel later bloeien. Medicinaal werkt de plant versterkend.

 

Gâteau is weer een écluse dat de lange rechte stukken een beetje breekt (Van het woord écluse = sluis is het Nederlandse woord kluis afgeleid).

 

 

 

Het laatste stuk is de lange aanloop naar de stad, waarbij een soort wandelboulevards zijn gemaakt.

 

   

Lange aanloop naar Saint-Amand en einde kanaal

 

Na 2 dagen kanaal (eigenlijk 3) is het genoeg geweest en met enige opluchting wordt de stad binnengestapt. Het is eigenlijk een dubbelstad die later samengevoegd is. De église Saint-Amand is uit 13e eeuw en verenigt noordelijke en zuidelijk invloeden.

 

Église Saint-Amand

 

Hoewel een grotere plaats houdt het niet over met de terrasjes. De bar zegt ook nog geen broodje te kunnen maken, hoewel op de kaart. Tja, Frankrijk blijft verrassen. De stad uit is het enige winkeltje dat open is een mini supermarktje.  Maar wat bananen kopen voor onderweg.

 

 

Saint-Amand-Montrond – Loye-sur-Arnon – 18 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

    

            De Cher                                                                            Heuvelland na Orval

 

Over de rivier de Cher en het voorstadje Orval gaat het omhoog het heuvelland in. Afgelopen met het kanaal nu mooie vergezichten over de groene Cherstreek.

 

Bouzais met mooie voorde

 

Bouzais is een klein dorpje met een goede Refuge zoals later pelgrims vertellen. Daar is het nu nog te vroeg voor. De brug met voorde ernaast is opmerkelijk. Nu gaat het langzaam bergop over de autosnelweg het boerenland in.

 

    

Het boerenland met Charolaisstier

 

Volstrekt uitgestorven met alleen wat vee. Door een lang bos met modderige paden waar aan de kant de bananen en het laatste broodje met omelet van thuis worden opgegeten (nog steeds goed).

 

        

  Hopklaver of Medicago lupulina

Vaste plant uit de vlinderbloemenfamilie Leguminosae. Groeit als dwergklaver matvormig op voedselrijke gronden langs bermranden. Opstijgende stengels 5 – 50 cm hoog. Bloeit april – oktober. Bloempjes heldergeel in trossen, die bestaan uit tot 50 stuks 2 à 3 mm grote bloempjes op een steeltje. Hieruit ontwikkelt een eenzadige peul met zwarte erwt (Kan in tuinen behoorlijk woekeren).

 

   

Lang bos

 

Het is nog warm ook vandaag en het drinken raakt op (op een klein reserveflesje voor noodgevallen na dan). In la Grande Orme zit een vrouw in de tuin die wel water wil halen.

 

La Grande Orme

 

Bij les Petites Maisons raakt de zin eraf. Gelukkig is in de verte de kerktoren Saint-Martin van Loye te zien.

 

    

Loye-sur-Arnon

 

Loye is verlaten en het enige restaurantje gesloten. In een bushokje wordt bijgekomen en de toch wat pijnlijke voeten rust gegeven.

 

Loye-sur-Arnon

Inwoners 310

Hoogte 190 m

 

De privé Refuge Relais de Forêt Vieille ligt nog behoorlijk wat km verder buiten het dorp. Het is verlaten met een mooie tuin en open herberg. Het bed en de douche zijn gauw gevonden via een erg smal trapje naar de bovenverdieping. Ook het keukentje is klein maar functioneel.

 

Relais de Forêt Vieille (het oude bos)

 

Even later arriveren Claudine en Oliver die ook behoorlijk af zijn. We moeten zelf wat in elkaar hutselen waarvoor Paul de Hospitalero een klein voorraadje aan blikjes, rijst en pasta’s heeft staan. Claudine maakt een ‘vanalleslekkerdoorelkaar’ gerecht dat buiten onder de parasol wordt opgegeten. Hierna is het met een glaasje wijn in de mooie tuin goed uit te houden.

 

Kleine functionele keuken

 

Paul is een oudere heer en ex marineofficier die de Refuge drijft voor de organisatie Voie de Vézelay. Deze hebben op de route gezorgd voor herbergen op moeilijke plaatsen, wat goed zal blijken te werken.

Claudine en Oliver liggen mooi bij elkaar in een soort afgescheiden ruimte ernaast. De Refuge heeft maar 4 bedden.  Ze komen uit Angoulême, niet eens zover uit de buurt. Maar zijn gestart in Vézelay en lopen tot Saint-Jean-Pied-de-Port.

De gehele nacht is de heldere, prachtig gevarieerde zang van de nachtegaal te horen, na 815 km vanaf Eijsden en 207 km van Vézelay!


tab