26 Mei, donderdag Loye-sur-Arnon - Châteaumeillant, 26 km

De nachtegaal is prachtig, minder is het regelmatige geraas veroorzaakt door het luid aanspringen van een apparaat beneden, wat garant staat voor steeds wakker worden.

Paul is op tijd aanwezig met zijn zoon voor het Petit Déjeuner. Vriendelijke mensen hier. De nachtegaal heet rossignol, deze zingt zelfs overdag en komt hier veel voor. Na de gezamenlijke foto met Claudine en Oliver wordt op pad gegaan.

 

Met Claudine en Oliver

 

 

Loye-sur-Arnon - Châteaumeillant, 26 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

Te combineren met voorgaande kaartje

 

Het miezert een beetje. De wasjes zijn niet erg droog geworden, hoewel in het broeikasje naast de ingang gehangen, helpt dit ’s nachts ook niet echt. Ingepakt moet het na de 2e maal uithangen vanavond droog worden.

 

Naar beneden wordt de Arnon bij de watermolen overgestoken.

 

      

Le Moulin de Meséreau                                                            zandpaden     

 

Veel binnenwegen met mooie heggen en doorkijkjes. Verlaten gehuchtjes als La Bourgeoisie worden doorgetrokken inmiddels met parka aan. Het Bois du Salut zorgt voor wat afwisseling.

 

  

  Bosaardbei of Fragaria vesca

Uit de rozenfamilie Rosaceae. Groeit bijna overal in bosgebieden op vochtige grond.

Lange uitlopers zorgen voor nieuwe planten. Afmeting 5 – 30 cm. Drievoudige bladeren, glanzend met gezaagde rand. Kleine witte langbloeiende bloemen in mei – juni. Vruchten zijn schijnvruchten, fris eetbaar. Bladeren bevatten vitaminen C en geschikt voor thee.

 

    

Bois du Salut

 

In de verte is le Châtelet al te zien maar eerst moet een dal met steile hellingen af- en opgeklommen worden. Het hoge gras zorgt weer voor kleddernatte voeten. 

 

    

                 Le Châtelet lijkt dichtbij                                 Steil en nat met kuifhyacintjes rechts

 

Uitgekomen wordt bij de oude Romaanse Abdijkerk van Puyfférand waarachter het weinig opwindende le Châtelet ligt. In het centrumpje hebben ze in ieder geval koffie en kunnen de natte schoenen even uit. Claudine en Oliver komen later binnen.

 

 

Romaanse Abdijkerk van Puyfférand                                      Parochiekerk Saint Martial    

 

Mislopen het plaatsje uit door de verschillende wit/rode strepen. Met een grote boog weer terug tot bij de kerk van Puyfférand, daarna rechtsaf richting het pottersbakkerdorp les Arches.

 

     

Le Châtelet aan alle kanten gezien                                        Les Arches village potier    

 

De route loopt over smalle verlaten asfaltwegen langs een paar gehuchtjes.

 

      

Rustige route

 

                

                 

  Gewone vleugeltjesbloem of Polygala vulgaris

Overblijvende plant uit de vleugeltjesbloemfamilie Polygalaceae. Hoogte 5 – 30 cm. Bloeit mei – juli blauw, roze of wit. Bloemen met 3 kroonbladen. Losse bloeiwijze vooral op kalkgronden. Werd in soepen gebruikt als bitterkruid.

 

De fietsroute van Clemens Sweerman (Langs oude wegen) loopt hier ook langs. Enkele Nederlanders passeren waaronder een speciaal type; Martin uit Dordrecht op een oud brommertje. Hij wil ermee naar Santiago. Hem wordt gevraagd vast een plek te reserveren op de Camping in Châteaumeillant. Later blijkt dit niet nodig te zijn.

 

     

Brommerpelgrim  Martin                                                       voor Châteaumeillant

 

Châteaumeillant in is het zoeken naar de Refuge welke bij de Camping zou liggen. Dit is een stukje buiten het stadje aan een stuwmeertje Étang Merlin. Het is een dorpshuis met ernaast cabines die als zomerhuisjes verhuurd worden.

 

Châteaumeillant

Inwoners 2000

Hoogte 245 m

 

Vrouwen zijn bezig met hobbyactiviteiten waarbij de zelfgebakken koekjes lekker smaken. Het is 16:00 uur met nogal wat regen vandaag en mislopen. De voetjes voelen er wel na. Beneden in de kelder zijn speciale kamertjes voor Pelgrims (13,50 Euro).  

 

     

              Châteaumeillant                                                          Dorpshuis met cabines

 

Étang Merlin

 

Later op de avond terug naar het centrum waar een leuk cafeetje is met gezellige mensen. Even later arriveert een andere Pelgrim; Luuk uit Vlaanderen. Deze loopt als een speer en wil in een keer naar Santiago. Onderhoudende avond als één van de Franse gasten een type blijkt te zijn; Gil. Deze heeft in zijn leven nog nooit gewerkt, maar is de gemeenschap ook nooit tot last geweest. Dit wel tot ergernis van zijn ouders.

 

     

             Onderhoudende avond met Luuk                                                         en Gil

 

Luuk blijkt ook in de Refuge te slapen, terwijl Claudine en Oliver gearriveerd zijn. Prima bed na 841 km vanaf Eijsden en 233 km van Vézelay!


tab