27 Mei, vrijdag Châteaumeillant – La Châtre, 20 km

Luuk is allang vertrokken als op pad wordt gegaan. Helaas is nergens wat open zodat met een banaantje als basis wordt gestart. Eerst met een omweg richting het centrum. Het is miezerig wat later gelukkig opklaart.

 

 

Châteaumeillant – La Châtre, 20 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

Door een heggen en hagen landschap loopt een smalle asfaltweg naar Acre dat maar uit een paar huizen bestaat. De Berry is een groen en vriendelijk land. Al in Keltische tijden bewoond werden de vruchtbare gronden bewerkt.

 

      

Naar Acre

 

Terugkijkend ligt Châteaumeillant in het dal te slapen. Om te lopen een heerlijke route zonder echt opvallende verrassingen.

 

Châteaumeillant achter

 

Afgebogen wordt vanaf de asfaltweg naar graspaden dwars door de velden. Weer natte voeten door het aanhangende vocht aan het hoge gras. Vandaag zit er niet echt de schwung in. De vele regens van de afgelopen dagen en lopen met kletsnatte schoenen hebben de voeten behoorlijk gevoelig gemaakt. De vergelijking met een slak komt naar boven. Vandaag komt het kortere traject goed uit.

 

Slak met natte voeten

 

De paden komen uit in Néret een dorpje zonder voorzieningen. Het weer klaart op wat het lopen leuker maakt.

 

     

Néret

 

De Chemin de Saint-Jacques geeft aan dat het wel goed zit met de route. Hoewel de pijltjes goed zijn aangebracht en te volgen.

 

Naar Fontenay komen Claudine en Oliver oplopen. Zij vinden La Châtre voor vandaag ook wel genoeg.

 

Voor en na Fontenay

 

De vruchtbare klei/kalkgrond maken de akkers goed bewerkbaar. Het bekendst zijn de Lentilles vertes du Berry (groene linzen van de Berry). 70 % van de Franse Linzen worden hier geproduceerd. Niet zomaar, want ze hebben een beschermende indication géographique protégée (een soort appellation contrôlée). Fransen zijn er goed in hun producten iets extra’s te geven en zweren bij terroir, d.w.z. de speciale grondslag en klimaat. Het lukt ze daardoor meer te verdienen. Vergelijk maar eens de prijzen van Franse en Duitse wijnen (Natuurlijk over all).

 

      Afbeeldingsresultaat voor Fontenay berry lentilles

Lentilles vertes du Berry

 

In Lacs valt het prachtige middeleeuwse kerkje op met nog heidense restanten die in het gebouw zijn opgenomen. De plaats is wat groter zonder koffieterrasje, wat toch wel goed uitgekomen zou zijn.

 

  

  Akkerhoornbloem of Cerastium arvense      

Vaste plant uit de anjerfamilie Caryophyllaceae. Bloeit april – augustus. Hoogte 5 – 30 cm liefst op schrale grond. Behaarde langwerpige bladeren. Klokvormige helderwitte bloemen met 5 kroonbladeren tot 2 cm in schermen. Algemeen voorkomend maar afnemend door overbemesting. Ondanks naam niet op akkers meer in wegberm (In de Achterhoek pispotjes genoemd).

 

L’Église Saint-Martin in Lacs

 

La Châtre ligt een uurtje verder, een aardig plaatsje met vele monumenten. Het ligt aan het riviertje de Indre. Een lange aanloop naar het riviertje en daarna de klim naar het centrum.

 

    

☼  Wilde akelei of Aquilegia vulgaris

Vaste plant uit de ranonkelfamilie Ranunculaceae. Bloeit mei - juli met 3 - 5 grote bloemen met 5 opvallend puntige blauwe kroonbladeren. Hoogte 40 – 80 cm. Vochtige grasbermen in loofbossen op kalkrijke grond vooral in bergland. Wordt in de volksgeneeskunde gebruikt tegen reumatiek en mond- en keelontstekingen. Let op: bevat blauwzuur dus giftig!

 

     

La Châtre met de 20 m hoge Donjon

 

De Donjon uit de 15e eeuw gebouwd door de Seigneurs de Chauvigny domineert de Indre Vallei, ook Vallée Noire genoemd. Na gevangenis geweest te zijn is het nu een Museum geweid aan George Sand, wiens naam hier nogal eens opduikt. Het is het pseudoniem voor een gescheiden vrijgevochten vrouw (Amandine Dudevant 1804 - 1876), die meerdere relaties had (zelfs 7 jaar met Chopin). Ze ontwikkelde zich tot een groot schrijfster die veel van haar verhalen in de Berrystreek situeerde.

 

La Châtre

Inwoners 4300

Hoogte 198 - 263 m

 

Mooi bewaard zijn de vakbouwhuisjes aan de l’Indre waar vroeger het leer gelooid werd en het wel niet zo fijn geroken zal hebben.

 

Leerlooiershuisje aan de l’Indre

 

Het is 14:00 uur als de Presbytère wordt opgezocht waar gisteren gereserveerd is. Een vrijwilligster schrijft in en voor 15 Euro is er een mooi bed in het oude huis ernaast. Er staan wel 8 bedden maar niemand komt erbij, dus het rijk alleen. Mooi tijd voor de wasjes en het centrum te bekijken.

 

          

Église Saint-Germain

 

De kerktoren van Saint-Germain is best opmerkelijk, omdat de vorige in 1896 met luid geraas is ingestort. In de supermarkt worden wat spullen ingeslagen voor morgen.

 

Centrum La Châtre

 

Er zijn genoeg terrasjes waar een aardige vrouw met commerciële talenten mij aan een menu met Confit du Canard zet. Heerlijke zachte avond waarbij Luuk en C+O passeren.

Goed slapen na 861 km vanaf Eijsden en 253 km vanaf Vézelay! 


tab