29 Mei, zondag Cluis - Crozant, 28 km

Het ziet er niet best uit in alle vroegte. Miezerig en donker wordt op pad gegaan. C+O nemen een variant over Éguzon die bergachtiger, mooier maar ook 6 km verder is. Ze zullen de verdere route steeds een dag achter mij lopen. De snelste route scheelt > 6 km en loopt voornamelijk over asfaltwegen naar Crozant.

 

 

Cluis – Crozant, 28 km

Hoogteprofiel van de Variant over Eguzon

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

      

Miezerige start

 

Op de vroege zondagmorgen zijn deze wegen praktisch verlaten. Zo vlot mogelijk wordt doorgestapt. Veel bossen terwijl na 8 km La Forêt doorgelopen wordt tot in Orsennes bij de eerste stop er 11 km op zitten.

  

    Duizendblad of Achillea milefolium

Plant uit de familie Asteraceae. De naam verwijst naar het fijne dubbele veerdelige blad. Vaste plant 15 – 70 cm hoog. Groeit vaak op verstoorde grond met een kenmerkende camillegeur. Bloeit juni – oktober met witte bloempjes, enkel roze, in schermvormige trossen. De plant bevat vele geneeskrachtige stoffen. Archilles (Troje) nam het kruid mee voor zijn legers om wonden te behandelen. Het is sterk antibiotisch, bloedstelpend en werkt tegen gangreen.

 

      

Aanloop naar Orsennes

 

Een tikje mazzel is er wel. De tweewekelijkse boerenmarkt is vandaag op de Bourg, het grote plein voor de kerk. Vooral het standje met koffie en gebak trekt. Fris vandaag en binnenzitten is er niet bij. Het dorp ontvolkt ook al, maar de boerenmarkt blijft nog in stand met opmerkelijke aanbiedingen. Het geeft een inzicht van het leven op het platteland.

 

Orsennes met boerenmarkt

 

     

    Levende forellen                                                                     kippen en eenden

 

     

                 Slakken                                                                      Le pain de la Bussière

 

Het volgende lange stuk asfalt door steeds meer bossen. Het laatste stuk is de parka noodzakelijk. Jammer dat het zo regenachtig is. De omgeving wordt steeds leuker maar niets dat vlugger verveelt dan regen.

 

         

☼ Wilde Kamperfoelie of Lonicera periclymenum

Slingerplant uit de kamperfoeliefamilie Caprifoliaceae. Inheemse overblijvende plant die om andere planten en bomen rechtswindend slingert tot wel 6 m hoog. Bloeit in juni – augustus geel/wit roze of rood. Hebben vooral ’s nachts een sterke zoete geur. Bessen en bloemen zwak giftig. Kamperfoelie kan zorgen voor mooi gedraaide wandelstokken, die nog weleens in de natuur te ontdekken zijn.

 

     

Asfalt tot aan de Creuse

 

Onderweg tot Saint-Jallet zijn langs de weg verschillende Dolmen te zien die duiden op een lange bewoning van de streek.

 

Dolmen langs de route

 

De weg kronkelt het dal van de Creuse in waarbij de omgeving spectaculair wordt. Steile begroeide rotsen omzomen het lange stuwmeer waarvan het water donkerbruin gekleurd is veroorzaakt door het modderwater.

 

 

 

Stuwmeer van de Creuse

 

Verlaten terrassen, kano’s en zelfs een rondvaartboot laten zien dat bij goed weer vooral in de zomer het nodige te doen is. Over de brug in de verte moet naar de andere zijde gelopen worden. Op de brug een Nederlands fietsechtpaar die ook naar Santiago onderweg zijn.

 

 

 

Uitzicht op de brug naar beide zijden

 

Over de brug stappen we een ander Frankrijk binnen; de Limousin. Eigenlijk de oude grens tussen het noorden en zuiden, maar vooral merkbaar aan de taal, die van de Langue d’Oïl naar de Langue d’Oc (eigenlijk de spraak van Oui naar de spraak van Doc, wat beiden ja betekent). Een duidelijker overgang naar het zuiden is er niet! Nu komen we in de invloedsfeer van Zuid-Frankrijk. We stappen hier het Central Massief op.

 

☼ Langue d’Oc – Langue d’Oïl

In de middeleeuwen overheerste het Occitaans; de Langue d’Oc de Franse cultuur, die met zijn hoofse gezangen en literatuur op een hoger plan stond. Aan het einde der middeleeuwen werd het noorden steeds machtiger zodat de Langue d’Oïl het overnam (Île de Paris). Beide talen behoren tot de Gallo Romaanse tak, die via het Latijn zijn opgekomen.

De oorspronkelijke Oïl talen

Als je over de snelweg rijdt, wordt dit nog steeds aangegeven! (Alleen Langue d’Oc)

 

Naar Crozant lopen de serpentines steil omhoog het dal uit. Langs de restanten van wat eens één van de grootste fortificaties van Frankrijk was in de vroege middeleeuwen van 500 tot 1300. Onkwetsbaar liggend op een rots boven de samenvloeiing van de Creuse en Sédelle was het een belangrijke versterking in de 100 jarige oorlog tegen de Engelsen in 1356. De ruïnes zijn nu in het bezit van de gemeente en te bezoeken.

 

 

Imposante overblijfselen van het Château de Crozant 75 m boven de Creuse

 

Eindelijk boven ligt aan de rechterzijde een restaurant. Een Pelgrim met natte parka is niet welkom. Het centrumpje is dichtbij waar een warm cafeetje een veel betere oplossing is. Dorpelingen lopen in en uit waaronder een Schot die Russell heet en op wonderlijke wijze hier is terecht gekomen. Tijdens een rondreis met camper is hij blijven hangen aan een Française uit de buurt. Nu is hij van wereldreiziger huisvader en installateur geworden. Veel buitenlanders hier. Buiten tegenover wordt een oud huis tot appartementcomplexje verbouwd door een Vlaming. Hij heeft er nog geen verkocht maar zegt goede hoop te hebben.

 

      

Crozant

 

Bij de kruidenier tegenover is een sleutel te krijgen voor de Refuge naast de kerk. Een  ruime maar koude overnachting tegen de gebruikelijke 10 Euro.

 

Inwoners 500

Hoogte 197 – 367 m

 

Later terug naar het cafeetje waar de Portugese eigenaresse heerlijk en buitengewoon billijk kookt. Een tweetal Nederlanders zijn niet te missen. Louis Oudhuis uit Purmerend met zijn broer. Louis is Pelgrim die over Bourges gelopen is. De varianten komen in Crozant samen. Zijn broer is een dagje op bezoek want met Camper op doorreis naar Zuid-Frankrijk. Louis heeft de Refuge gemist en slaapt in een nogal duur hotel. Een leuke avond vol verhalen volgt. Louis is gestart in Luxemburg en onderweg naar Santiago. Hij heeft enkele sabaticalmaanden bij de Hoogovens gespaard en wil begin Augustus er zijn, waarbij zijn vrouw in León aan sluit voor het laatste stukje.

Terug naar de diepvriesherberg, waar extra dekens voor een warme nacht zorgen 916 km vanaf Eijsden en 308 km na Vézelay!


tab