30 Mei, maandag Crozant – La Souterraine, 25 km

Een niet te vergeten nacht! Op de zolder boven was het een drukte van belang. Constant geren, gescharrel en gesleep. Lieve help; niet te missen; een nest steenmarters. Ken dit verhaal van thuis, waar plotseling naast het huis los piepschuim op hoopjes waaide. Totdat onder het dak het gesleep en geraas begon. De beesten dun, lang met een grote staart, maar zeker de afmeting van een kat, hadden gangen in de dakisolatie gemaakt. Om de dakgoten en mogelijke ingangen af te schermen met kippengaas kostte het grapje toch 425 Euro. Tot nu toe zijn ze weggebleven, maar het blijft afwachten. Hardnekkige beesten, die nog beschermd zijn ook, hoewel ze inmiddels een plaag vormen in heel Oost-Nederland. Ze slepen dooie vogels in de ruimtes die natuurlijk gaan stinken.

Ze moeten echt bestreden worden.

 

Afbeeldingsresultaat voor steenmarter

Steenmarter

 

Met het terugbrengen van de sleutel de kruidenier gewaarschuwd maar gezien zijn laconieke reactie zal er wel niets gebeuren.

 

 

Crozant – La Souterraine, 25 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

Het weer is somber en miezerig. Nog net geen parka aan maar dat zal niet lang duren.

Eerst rechts het dorp uit en het spectaculaire dal in van het riviertje de Sédelle.

Hoewel riviertje? Deze zit door de aanhoudende regens barstens vol water, dat door het hoogteverschil in één grote stroomversnelling naar beneden raast.

 

Meteen buiten Crozant

 

La Sédelle

 

 

 

Vanaf bielzenbruggetje de foto gemaakt

 

Vanaf een glad bielzenbruggetje wordt een foto genomen van het golvende water. Een mooi pad loopt langs de rivier; wat een water!

 

      

      

Met oude watermolens Le Moulin de Pont Charreau

 

Een vrouw loopt doodgemoedereerd over een niet erg stabiel uitziend bruggetje naar de andere kant.

 

Lijkt niet erg stabiel

 

Langs het pad staan kleurige borden waarop wordt aangegeven dat het impressionalisme hier zo ongeveer uitgevonden is met voorbeelden van landschappen. Het heette dan ook de school van Crozant om de stijl uit te drukken.

 

        

La petite Creuse de Claude Monet 1889                            Paysage à Crozant par Armand Guillaumin 1917     

     

 

De Pont Charreau wordt overgestoken daarna links een asfaltweg in naar boven door dichte bossen. De Sédelle blijft nog een tijd hoorbaar in het dal beneden.

 

      

De granieten Pont Charreau uit de 17e eeuw                                                      Regen                                   

                             

 

Het is behoorlijk gaan regenen. Echt een dagaanhoudend druilweer. Het zal het begin van een lang aanhoudende periode zijn. Het volgende dorp is Chapelle-Baloue met een terrasje. Onmogelijk hier te zitten, maar binnen lukt het wel. Een wat vreemde vrouw die niet wilde weten waar ze vandaan komt (Schots) heeft koffie met een stuk brood. Van prijzen weet ze ook. 2 Koffie met een stuk grauw brood 8,5 Euro.

 

      

Chapelle-Baloue

 

Bij het vertrek wordt weer eens verkeerd gelopen. Tja, geen pijlen meer betekent teruggaan. Door het centrumpje van het dorp uiteindelijk verder de binnenlanden in.

De Limousin is het dunst bevolkte deel van het vaste land van Frankrijk en dat is te merken.

 

       

  Vijfvingerkruid of Potentilla reptans

Vaste plant uit de rozenfamilie Rosaceae. Houtachtige wortelstokken tot 20 cm hoog. Bladeren 5 tallig handvormig. Bloeit juni – augustus met felgele bloemen tot 3 cm grootte met 5 kroonbladen. Groeit algemeen langs wegbermen en graslanden. Potentilla duidt op kracht. Werkt medicinaal tegen darm- en maagklachten.

 

      

      

Nu Limousinkoeien

 

In Saint-Germain-Beaupré zit er 14 km op. Weer 5 km verder Saint-Agnant-de-Versillat. Alles wat op een cafeetje lijkt is gesloten. Dan maar in een bushokje even bijkomen. Opeens lopen 2 Pelgrims langs. Nederlanders uit Cuijk. De beide mannen nemen niet de aangegeven route maar wijselijk de RN naar La Souterraine.

 

      

Saint-Germain-Beaupré

 

Langs het kerkhof omhoog modderige veldwegen in. Het gras is zo hoog en nat dat beneden geen draad meer droog is. Het pad wordt zelfs tot een complete beek waar doorgekomen moet worden.

 

      

 

Binnendoorpad na Saint-Agnant-de-Versillat

 

Geprobeerd wordt zoveel mogelijk de zijkanten aan te houden. Al blubberend en vooral oppassen niet onderuit te gaan wordt het beekpad genomen tot eindelijk drogere stukken volgen.

 

  

   Madeliefbekje of Anarrhinum bellidifolium

Meerjarige plant uit de weegbreefamilie Plantaginaceae. Bloemstengel tot 80 cm met fijne lancetvormige handvormige bladeren. Bloeit april – mei in langgerekte dunne tros.

Bloemen 5 mm, lichtblauw buisvormig. Plant uit Zuid-Europa hier behoorlijk verregend

 

De route loopt omhoog tot een asfaltweg gekruist wordt. Een groepje boerderijen ligt op de hoogte; Les Chassagnes. Nu de laatste km over het asfalt naar La Souterraine terwijl de regen doorgaat.

 

 

Voor La Souterraine

 

La Sédelle wordt gevoed door talloze zijbeken die vol water zitten. De aanloop over industrieterreinen is behoorlijk lang. Mooi stadje waar een dikke grauwsluier over hangt.

Middeleeuws waar nog een paar poorten van overgebleven zijn (De foto’s van de poorten zijn van het eerdere bezoek per fiets!).

 

       

                Porte de Puycharraud                     Porte de St.Jean, de vroegere gevangenis

 

La Souterraine is genoemd naar een ondergrondse Romeinse tempel waarvan de resten nog in de crypte van de kerk te vinden zijn. Deze kerk l’Église de Notre-Dame is een door het gebruikte zwarte graniet niet echt opvallend gebouw. Het harde graniet maakte het aanbrengen van de gebruikelijke ornamenten moeilijk zodat het er strak en sober uitziet. Toch is het gebouwd vanaf 1015.

 

       

         Église Notre-Dame                               Granieten voorgevel met Moorse invloeden        

 

In het cafeetje verzamelen met de Nederlandse Pelgrims Louis, de twee mannen uit Cuijk en proberen warm te worden. De Chambres d’Hôtes in de Rue Serpente is van een Engels stel; Rowney. We moeten nog wachten tot 16:00 uur voordat ze arriveren en opengaan. Tijdens dit wachten blijken veel Engelsen hier te wonen en hun zaakjes te hebben. Af te vragen is of de Fransen nog veel om handen hebben?

 

La Souterraine

Inwoners 5575

Hoogte 284 – 456 m

 

Het huis is een oud indrukwekkend gebouw, vroeger van een Marquis geweest. Ze hebben er een echt B+B van gemaakt. Krakende lange trappen, houten lambrisering, kleine kamertjes met stalen bedden uit eind 1800, gelukkig met een prima douche.

Droog en warm is het in de loungekamer beneden lekker zitten met een biertje en bijkomen van een zware dag.

 

Naderhand eten in de woonkamer met open haard. Er wordt goed gekookt zij het dat de Engelse keuken met een overmaat aan rozemarijn, dille en tijm (mij) niet het favoriete smaakje geeft.

Een echtpaar is op doorreis naar de Middellandse zee. Het blijken Engelse Joden die in de financiële wereld fortuin gemaakt hebben. Aardige gesprekken aan tafel volgen.

 

Engels echtpaar in de eetkamer

 

De zin om naar buiten te gaan is er niet. Voor morgen ziet het er niet veel beter uit. Het bed is warm wat nodig is na een barre dag 941 km vanaf Eijsden en 333 km na Vézelay!


tab