31 Mei, dinsdag La Souterraine – Bénévent-l’Abbaye, 22 km

Engelsen staan wel voor een goed ontbijtje, hoewel aangepast aan de Franse soberheid.

De rekening met biertjes is nog opgelopen naar 55 Euro. Buiten is het onverminderd beroerd hondenweer. De vraag aan het Engels echtpaar een stukje mee te mogen rijden stuit op onwil (auto vol). De natte schoenen zijn met kranten niet droog geworden, in ieder geval soppen ze niet meer. Maar eens zien bij het cafeetje van gisteren. Helaas op dit ontvolkte platteland rijden geen autobussen zoals de vroege bezoekers meedelen. Er zit niets anders op dan de parka en er maar het beste van maken.

Onder de autosnelweg door over de bekende asfaltweggetjes. Bijna niemand passeert vandaag. Of de Fransen met dit hondenweer ondergedoken zijn!

 

 

La Souterraine – Bénévent-l’Abbaye, 22 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

      

Na La Souterraine

 

In Saint-Priest-la-Feuille is een cafeetje dat ook de Pelgrimsherberg is en er lang niet slecht uitziet. De koffie is perfect. Maar goed gestopt te zijn omdat hierna geen zitmogelijkheden meer zijn.

 

      

Saint-Priest-la-Feuille

 

Het kerkje ziet er weinig spectaculair uit maar stamt uit de 13e eeuw met brokken van een Romeins altaar naast de ingang. Om dit soort detail goed op te nemen geeft het weer weinig ruimte.

 

     

     Bont kroonkruid of Securigera varia

Vaste plant uit de vlinderbloemfamilie Leguminosae. Plant uit midden en zuid Europa. Hoogte 30 – 60 cm met stelen en ongeveerde 7 – 12 paar deelblaadjes met topblaadje.

Bloeit mei – september in schermvorm met 5 – 20 roze bloemen, welke peulen vormen.

De plant is beschermd in Aquitaine. De plant wordt wel gezaaid voor grondverbetering, maar is giftig voor paarden.

 

De Gartempe is een zijriviertje van de Creuse en heeft er zin in vandaag.

 

      

De Gartempe

 

Het wordt heuvelachtiger afgewisseld met de nodige meertjes. Chamborand is klein doods en gauw doorgelopen. De regen valt onverminderd.

 

      

Na Chamborand

 

De omgeving zit vol met mottes (versterkte hoogtes) en ruïnes waar niet veel van te zien is. Het geeft wel aan dat de omgeving een oud cultuurgebied is.

 

    

    Spoorbloem of Rode valeriaan of Centrantus ruber

Overblijvende plant uit de kamperfoeliefamilie Caprifoliaceae. Plant uit Zuid-Europa. Hoogte tot 80 cm in pollen. Bloeit mei – september in tuilen met geurende bloemen, buisvormig 2-lippig tot 1,2 cm. Stengel en bladeren zijn blauw/groen berijpt. Groeit op kalkhoudende grond en op muren. De plant is eetbaar.

 

De Étang du Masroy is een mooie vijver waar het nog niet meevalt een foto te maken waarbij de lens droog blijft.

 

Étang du Masroy

 

In Bénévant-l’Abbaye is het voor tweeën. Een soort kantine is open met de Nederlandse Pelgrims en zelfs fietsers achter een menu. Gauw bij aangeschoven. Dit lukt alleen tot 15:00 uur omdat de kok vertelt maar 33 uur per week te werken.

 

Bénévant-l’Abbaye

Inwoners 844

Hoogte 402 – 545 m

 

Voor de kantine staat een vreemd gebouw met een torentje. Deze is gebouwd 100 jaar geleden, waarbij de dorpsdokter zijn zoon kon zien 10 km verderop die eenzelfde huis met torentje had.

 

Torentje van de dorpsdokter

 

Met Louis een onderkomen gezocht en gevonden bij een Engelse waar zelf eten gemaakt moet worden. Met zijn allen wordt ’s avonds wat in elkaar gedraaid, waar het voorraadje dat in de kastjes staat wel bij helpt. De wijn in het piepkleine maar warme keukentje zorgt mee er een leuke avond van te maken. De kleding staat uit te dampen en met de schoenen vol droge kranten hopen we er het beste van na 963 km vanaf Eijsden en 355 km na Vézelay!


tab