22 Mei, Dinant - Givet 26 km

Zonder ontbijt op pad om 7:15 uur na een nacht die niet te vergeten is. Koud en voor de noodzakelijke toilet langs lange gangen en een paar trappen naar beneden, brr. De donativo wordt wel bedacht want het eten was prima en de voorziening voor Pelgrims moet toch in stand blijven. Onafhankelijk wordt verder gegaan. We zullen elkaar later op de dag nog wel ontmoeten.

Dinant – Givet 26 km


De rots Bayard (Beiaard)


De stad uit de Maasboulevard weer opgepakt, nu aan de andere zijde (rechter). Het pad langs de Maas voert langs een opmerkelijke rotspunt; Rocher Bayard. Een 40 meter hoge monoliet die los boven het water uitsteekt. De smalle weg aan de voet was vroeger een bijna niet te nemen barrière voor vijandelijke legers. De Fransen hebben het uiteindelijk (1662) verbreed tot 3 m.

De legende zegt dat de rots ontstaan is toen de vier Heemskinderen met hun Ros Beiaard op de vlucht waren voor de Karolingers. Hun magische paard Beiaard zette zich af tegen de rots, sprong over de Maas en ontkwam (de hoefafdruk zit er nog).

Net voor de stuw bij Anseremme mondt de Lesse uit in de Maas. Deze zijrivier stroomt ondergronds bij de grotten van Han en is bekend als kanorivier.


Monding van de Lesse bij Anseremme


Na Anseremme is het gedaan met de geasfalteerde jaagpaden en lopen grillige bospaadjes op en af langs rotsformaties. Het is het gebied van Freÿr met de bekendste klimrotsen van België; tot 120 m hoogte steile wand. Aan de andere zijde het gelijknamige Kasteel, woonplaats van Hertogen met Franse tuinen zodat het op klein Versailles lijkt.


Kasteel van Freÿr Klimrotsen


Meteen een echte hindernis. Een uitstekende ronde rots in het water. Eronder loopt een smal paadje die naar boven toe uitkraagt. Voorzichtig de ergste 5 meter nemen. Let op want het water ernaast is diep!. Als het water te hoog staat of anders kan over de rots gelopen worden wat wel een uur extra kost. Met enige voorzichtigheid is het wel te doen. Vooral oppassen met de uitstekende rugzak waardoor wat naar het water overgeheld wordt.


Over het rotspad bij Freÿr


De rotsen wijken waarna een smal paadje door vloedweilanden loopt. Prachtig weidegebied. Vol bloemen met een rijke begroeiing, steeds langs het water.


 



Gewone vogelmelk of Ornithogalum umbellatum

Behoort tot de Aspergefamilie asparagaceae. Bolgewasje hoogte 10 – 30 cm. Bloeit in schermvormige trossen met wel 20 witte bloemen tot 5 cm groot. Kroonbladen hebben kenmerkende groene achterkant. Bloem sluit bij donker weer en in de middag. Komt voor op zonnige plaatsen in bermen en grasland liefst op kalkhoudende bodem. Plant zich voort door aangroeiende kleine bolletjes. Giftige plant, vrij zeldzaam. Werd in de volksgeneeskunde gebruikt tegen darm en maagklachten.


Paadje door de weilanden


Een pracht gebied afgewisseld met kleine vennetjes, sluip door paadjes en hoog gras.

Vooral het voorjaar is de beste tijd om hier te lopen. Toch bekruipen wat sombere gedachten. De koeien die hier weiden zijn zeldzame uitzonderingen. Ze kunnen vreten wat ze lusten en een keur aan kruiden houdt ze gezond. Wat een verschil met een ingezaaid saai eenzijdig raaigrasveld in ons zuivelland. Geen bloemetje, maar ook weidevogels, insecten of wormen meer te bekennen! De koeien staan altijd op stal. De bomenlanen worden grof uitgedund onder het mom van ruimte, maar is een ordinaire bezuiniging op onderhoud. De Achterhoek wordt zo een soort dooie groene savanne. We stoppen de melkproducenten liever vol met antibiotica waardoor we met zijn allen steeds minder gezond worden.


Vennetjes en vloedland


Des te meer is het genieten van al het moois. Een jong stelletje kampeert wild en komt net naar buiten kijken. Verderop een enkele visser die pogingen doet een lekker visje te verschalken.


Damastbloem of Hesperis matronalis

Vaste plant uit de kruisbloemenfamilie brassicaceae. Wordt 30 – 100 cm hoog met lancetvormige bladeren. Op de steel haarvorming. Bloeit welriekend mei – augustus, paars, lila en zelden wit. Wel een typische Maasbloem en vrij zeldzaam. Eetbare plant, vrij bitter (Koolfamilie).


Het paadje gaat over in een asfaltweggetje tot het een aanlegsteiger wordt voor plezierbootjes. Aan de andere oever ligt Waulsort met de nodige grote gebouwen. Een pontje brengt toeristen naar deze zijde, hoewel het rustig is. Een uitspanning heeft jammer genoeg al een tijdje de deuren gesloten. Het ziet er een beetje crisisachtig uit. Dan maar onder de bomen even bijkomen.


De Maas bij Waulsort


Na de stuw volgt een lange aanloop naar het dorpje Hastière-par-delà met bijbehorende bebouwing. Het ziet er bij de brug veel belovend uit met zowaar een bakkerij met konditorij. In het zonnetje lekker zitten met een vers broodje. De bakkerij verkoopt vreemde producten o.a. Vin de Merde. Op mijn verbazing wordt gelachen (betekent mestwijn, netjes gezegd).


Hastière-par-delà


Bij het Romaanse kerkje dat vroeger toe behoorde aan de Sint Pietersabdij komt Peter er aan stappen. De net verlaten bakkerij komt hem goed van pas.

 

Even verderop een vreemd verschijnsel; kalkafzettingen bij een beek die de berg afkomt. Het is een soort travertin en de grootste afzetting in België van dit door uitkristalliseren ontstane natuursteen. Het past in het karstlandschap waarbij kalk oplost door de zure regen en weer afgezet wordt. Het achterland zit dan ook vol grotten.


Travertin afzettingen


De stuw met sluizen die nu volgt moet kris kras overgestoken worden. Peter zit een stukje achter mij.


Kris kras over de stuw en sluizen Franse grens


Het is afgelopen met de nauwe engte waar de Maas doorheen loopt. Het landschap wordt weidser richting Franse grens.



Gewone margriet of Leucanthemum vulgare

Vaste plant uit de composietenfamilie asteraceae. Meerjarige plant. Bloeit mei – augustus uitbundig in al onze steken. Voorjaarsbloem bij uitstek die het goed doet op de vaas. Hoogte tot 50 cm, bloemen tot 5 cm. Geneeskrachtig middel bij inwendig gebruik, eigenlijk een soort tonicum. Uitwendig als papje of zalf op wonden, zweren, schimmel enz.


Peter komt bij waarna we samen verder lopen. Hij was jurist op het Ministerie van Verkeer en wil na zijn pensionering meteen maar naar Santiago lopen. Tot het centrum van Givet is nog een behoorlijk lange aanloop. Het terrasje doet het goed vooral ook doordat het warmer geworden is.


Givet


Een stukje Frankrijk loopt op een vreemde wijze België binnen. Dat klopt ook wel. Louis XIV (Zonnekoning) pikte deze belangrijke strategische plek 1680 in. De bewoners spreken als enige in Frankrijk Waals. Het belangrijke fort Charlemont werd meteen door Vauban versterkt. Mooi stadje met aan de Maas het oude torentje; Tour Victoire uit 1400, die dienst deed als tolhuis en kerker.


Givet

Inwoners 6700

Hoogte 95 m


Fort Charlemont Peter voor de Tour Victoire


Aan de andere zijde van de rivier ligt Petit Givet, het oudste gedeelte waar de Refuge Paroisse Notre-Dame ligt. Een keurig huisje met drie bedden en veilige binnenplaats. Later eten we gezamenlijk bij een Couscous tent aan de overkant lekker en goedkoop.

Peter had gisteren al gewaarschuwd behoorlijk te snurken. Normaal wordt hier niet om gegeven. Gewoon tussen je oren uitschakelen. Helaas blijkt het een behoorlijk zware vorm van apneu, waarbij na een lange stilte met een heftige snurkerige uithaal weer begonnen wordt. Toch lukt slapen hier beter na 172 (54) km!


Veilige Cour bij Refuge Paroisse Notre-Dame

tab