23 Mei, Givet – Oignies-en-Thiérache 25 km

Om 7:30 uur op weg. Wat betrokken weer. Richting de Maas moet naar de andere zijde gegaan worden met een mooi uitzicht op Givet.


Givet van de andere zijde


Givet - Oignies-en-Thiérache

25 km


Het pad loopt onder langs de Maas maar is praktisch dichtgegroeid. Langs de Route National lukt beter. Van Peter hoor ik later dat het pad een opgave was geweest.


De Maas maakt een diepe meander om Chooz. De kerncentrale is van verre zichtbaar waar gelukkig niet langs hoeft te worden gegaan. Rechtdoor loopt een kanaal (canal de l’Est) die met een tunnel van 565 m de slinger van de Maas afsnijdt. De berg waar de tunnel doorloopt moet overgestoken worden, stukje kanaal en daar is de Maas weer.


Over de tunnel Uitgang tunnelkanaal


In Aubrives wordt afscheid genomen van de Maas. Wat een fijne rivier om langs te lopen. In het plaatsje een aanlokkelijke bakker met koffie waar eindelijk een ontbijtje kan worden genomen. Het duurt niet lang of Peter schuift ook aan.


De laatste maal de Maas


Samen lopen we richting Hierges waar het Kasteel van verre zichtbaar is. Hier kijken meer dan 1200 jaar geschiedenis op ons neer. Als grenskasteel en om de Maas te bewaken is het drie maal opnieuw gebouwd, de laatste keer tot een renaissance slot dat vervalt en een ruïne is geworden. Mooi plaatsje waar dwars doorheen gelopen wordt. We zijn zo druk in gesprek dat we fout lopen en terug moeten tot een bergpad wordt gevonden.


Rijk bloeiend in de zon


Minder uitbundig in de schaduw


Kruipend zenegroen of Ajuga reptans

Groenblijvende plant uit de lipbloemenfamilie lamiaceae. 5 – 40 cm hoog met sterke wortelstokken. Bloeit april - juni met 1,3 cm grote blauw/paarse bloemen. Komt voor langs vochtige bossen, bermen en waterkant. Lange bovengrondse uitlopers in groepen bij elkaar. Zaadjes hebben mierenbroodjes die oliehoudend zijn en door mieren verspreid worden. Als thee goed tegen mond en keelholte ontstekingen en diarree.


Hierves met Kasteel


Het rotspad loopt door de bossen terug richting de Belgische grens dat bij Cité du Maroc ligt. Vreemde naam? Het is opgericht in 1913 om Marokkaanse mijnwerkers te vestigen. De eerste wereldoorlog brak uit en het werden Polen. De naam is nooit veranderd.Hierges met pluim van kerncentrale Chooz Bij de grens


Na de grens kijken we eens goed op de kaart. De aangegeven route loopt toch wel met rare grote slingers door de omgeving. De makers van de route willen alle dorpen in de omgeving aandoen. Teveel van het goede. De weg naar Santiago is lang genoeg.
Wilde akelei of Aquilegia vulgaris

Vaste plant uit de ranonkelfamilie ranunculaceae. Bloeit mei - juli met 3 - 5 grote bloemen met 5 opvallend puntige blauwe kroonbladeren. Hoogte 40 – 80 cm. Vochtige grasbermen in loofbossen op kalkrijke grond vooral in bergland. Wordt in de volksgeneeskunde gebruikt tegen reumatiek en mond- en keelontstekingen. Let op: bevat blauwzuur dus giftig!


De binnenweg N998 loopt in een ruk naar Oignies-en-Thiérache. Het blijkt een mooie rustige weg dwars door de bossen parallel aan de Franse grens wat wel aanstaat.


De N998 snijdt een groot gedeelte af


Uiteindelijk komen we uit in Le Mesnil een piepklein dorpje met een prachtig winkeltje. De aardige oude mensen serveren ons limonade die buiten opgedronken wordt. Een tafereeltje zo uit begin 1900.


Tafereeltje uit begin 1900!


Een langgerekte slinger loopt naar beneden Oignies-en-Thiérache in.


Voor Oignies-en-Thiérache


Overnachtingsmogelijkheden worden niet genoemd in het boekje. Op het terrasje horen we de mogelijkheid om een zomerhuisje te huren verderop tegen de bosrand. Voor 20 Euro p.p. lukt dit waarbij de aardige mevrouw het huisje laat zien. Kleine noodzakelijkheden (zoals biertjes) kunnen tegen een gering bedrag worden gekocht en staan klaar. Zelfs voor morgenvroeg is gezorgd. Een mooi bed vannacht we zijn gauw geïnstalleerd en hangen de wasjes te drogen.


Perfect zomerhuisje


Later lopen we het plaatsje in naar Café de l’Église, inderdaad naast de kerk, waar heerlijk gegeten wordt.


Oignies-en-Thiérache

Inwoners 800

Hoogte 366 m


Café de l’Église


Een behoorlijk stuk teruglopen maar dan is het goed slapen vooral ook omdat Peter in een andere ruimte ligt. De diagnose met hem besproken. Dit moet wel klachten geven.

Hij kan het niet helpen natuurlijk. Na de wandeltocht wordt er wat aan gedaan. De ogen sluiten na 197 (79) km!


tab